reklama

Butelkowe mamy :)

3-go Juliuszek kończy 4 miesiące i mamy uroczyste rozpoczęcie wprowadzania słoiczkowych obiadków:) hmm no ciekawa jestem co to będzie.....;)
Kiedy będziecie wprowadzać kubeczki do picia? Kupiłam taki od 4go mca...to chyba już można wtedy...tym bardziej,ze sam potrafi go trzymać:)

Od 4? Jakiej firmy? widziałam od 6 dopiero....a chciałabym, żeby sie uczył powoli pić tak

reklama
No i my mamy pierwsze jabuszko za soba :)
Dzis małemu dałam soczek z jabłka i niechcial krecil sie niechcial jak nic .... jednym slowem ble ... dalam mu rozcienczon z woda na pół bo bałam sie odrazu tymbardziej ze my kolkowece ;)
No a jak dałam potem jabuszko to zjadł 4 łyzeczki i bylam w szoku ze pieknie połykał nic nie wyplul nic a nic :D i widac było "mamo daj jeszcze" ... no ale mama sie boi hehe przeczekam 24 h i zobacze jak nie bedzie bóli brzuszka to jutro dam wiecej np. 6 łyzeczek czy tam 8 hehe narazie misio zjadl dopił mleczkiem i śpi :)

jeżeli nic mu nie bedzie to za jakis tydzien no moze 2 tyg dam marchewke :) ale do skonczonych 4 m jeszcze brakuje 3 tyg wiec tylko jabuszko i marcheweczka samo zdrowie ;p

Dopiero potem jak nic niebedzie zaczniemy dalesze mniam mniam:D

A jak niectety bedzie czekam 3-4 tyg i dopiero znów ...

oby nie bede obserowac :)

Kurde ja sie boję dawać soczki, bo uczulają podobno bardziej niż przeciery...ee nie wiem ile w tym prawdy, ale boję się...
Mój wczoraj jablka nie chcial za chiny!!! Nosz co za wredota - zbystrzył się, że normalne jabluszko starte smakuje o niebo lepiej i teraz mi tu chimery pokazuje!!
zobaczę jak inne owoce i marchewka będą mu pasować...

Kala83 ja procz wody dopajalam rumiankiem (ale bardzo slabym- w kolorze slomkowym), mozna tez dawac koperek
rumianek i koperek sa gazopedne wiec zmniejszaja prawdopodobienstwo bolu brzuszka
podawanie plynow w przypadku sztucznego karmienia jest bardzo wazne, jesli dziecko nie chce ich pic, mozna je doslodzic lekko glukoza lub gotowanym cukrem (choc lepiej by nie poznalo jeszcze smaku cukru ;))

ja od kilku dni podaje mojej malej soczek jablkowy BoboVity
co prawda na butelce jest napisane 'po 4 miesiacu' a ona dopiero 3 miesiace skonczyla, ale zaufalam pediatrze, ktora poradzila juz wprowadzic ten sok
Alusi bardzo posmakowal soczek, nie zauwazylam by cos bylo z nia nie tak :)

soczku na razie podaje nie wiele (z pol buteleczki dziennie), za to wody i rumianku mozesz dawac ile tylko mala wypije ;)
najlepiej dopajac w polowie okresu miedzy posilkami wyłaczajac noce oraz czas przed snem

Ostatnia edycja:
Witam,
mam pytanie dotyczące dopajania dziecka na butli. Widzialam na watku glownym jak Georgina sie o to pyta wiec pociagne temat tutaj gdyz ja takze jak narazie malej nie dopajalam poniewaz mowiono mi, ze gdy ma mokre pieluchy i ladnie robi kupke to nie trzeba no ale skoro kilka osob odpowiedzialo tak stanowczo ze trzeba dopajac stad moje pytania:
1. czym dopajac?(kilka raz zdazylo sie mi podac Julci wode ale jej nie chciala pic-wrzeszczala, wiec co oprocz wody jeszcze wchodzi w gre)
2. kiedy?
3. w jakich ilosciach i jak czesto?

ja daje herbatki hippa ... mam koperkowa, rumiankowa /mieszam je bo rumiankowa malej nei smakuje a pomieszane pije chetnie/ i mam tez uspokajajaca /ta wypije tyle ile jej dam ... po prostu jest taka dobra !!! a czy dziala uspokajajaco ?? szczerze watpie ... ja nie widze roznicy jak pija ta czy inna/
wody Agatka pic nie chciala bo jej nie smakowala ... wody slodzonej glukoza tez nei za bardzo choc lepiej ...
teraz juz mozna sprobowac dawac soczki ale slabiutkie i rozcienczane z woda !!

nam pediatra mowila ze na dzien 120 ml powinno byc ok - mala butelka !! podaje sie miedzy karmieniami !!

a o dopajaniu mowiono nam juz przy wyjsciu ze szpitala bo ja nie mialam pokarmu i mi polozne powtarzaly do znudzenia ze dziecko an sztucznym mleku trzeba dopajac !!!

Ok. To od dzis zaczynam dopajanie:)
Mam herbatke hippa ulatwiajaca trawienie (z kopru wloskiego, rumianku i anyzu) to chyba sie nada? A jak skonczy 4 miesiece to mam taka tez hippa ale z malina i dzika roza:)

p.s. Tutaj w UK chyba jest tendencja do nie dopajania dzieci gdyz zadnej herbatki dla dzieci sie tutaj nie znajdzie. Sa tylko soczki od 4 miesiaca i tyle.
Powyzsze herbatki zostaly zakupione w polskim sklepie.

od 4 mca?? ja gdzie nie bylam wszedzie znajdowalam po 4 mcu!!!!!!!:-(

reklama
Ok. To od dzis zaczynam dopajanie:)
Mam herbatke hippa ulatwiajaca trawienie (z kopru wloskiego, rumianku i anyzu) to chyba sie nada? A jak skonczy 4 miesiece to mam taka tez hippa ale z malina i dzika roza:)

p.s. Tutaj w UK chyba jest tendencja do nie dopajania dzieci gdyz zadnej herbatki dla dzieci sie tutaj nie znajdzie. Sa tylko soczki od 4 miesiaca i tyle.
Powyzsze herbatki zostaly zakupione w polskim sklepie.

z dzika roza radzilabym poczekac bo lubi uczulac !! malina niestety tez ... ale ta na trawienie jest fajna :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry