reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Chrzciny

Z tego co pamietam to u nas w rodzinie i wsrod znajomych rowniez swiece i medalik kupowal chrzestny a cale ubranko do chrztu i szatke chrzestna. Nie jest to pewnie jakas sztywna tradycja i mysle ze nikt by sie nie obrazil gdybym ubranko kupila sama.

reklama
U mojej Dorotki chrzestną bedzie moja siostra która się jeszcze uczy i koszt zejdzie na moich rodziców ale mama juz mi zapowiedziała że całe ubranko do chrztu ona kupi bo taka już u nas tradycja ja zresztą swojej chrześniaczce też kupowalam i tez w zasadzie wyszło w koszty rodziców bo ja wtedy też się jeszcze uczyłamtak że to zależy od upodobań rodziców i tego czy sie wierzy w takie stare tradycje.
My Dorotkę mamy zamiar ochrzcić 11 czerwca.

a jak wasze dzieciaczki zachowywały się podczas chrztu? ja obawiam się,że to będzie bardzo duży stres dla malucha i włączy na maksa swoją syrenę podczas mszy :(

A ile czasu zajęły Wam przygotowania? My ciagle nie możemy się zebrać do ic rozpoczęcia, nie możemy się zdecydować gdzie je zrobić :)

benita_29 pisze:
Dziewczyny, a czy ktoras z Was moglaby mi na priwie opisac jak dokladnie sie szykuje chrzest dziecka,mam na mysli od samego poczatku czyli cala organizacja "koscielna"i z jakimi kosztami jest to zwiazane.Pytam ,bo jestem prawoslawna a w prawoslawnej cerkwi jest troche inaczej.Ja to w ogole sie troche martwie czy znajdzie sie ksiadz ktory bedzie chcial mi ochscic dziecko,majac na uwadze ze ja nie jestem katoloczka i z Bartkiem nie mamy koscielnego..

Benita - moja mama też jest prawosławna i nie mają ślubu kościelnego ale nie mieli problemów z ochrzczeniem swoich dzieci (jest nas troje)

maga_86 pisze:
a jak wasze dzieciaczki zachowywały się podczas chrztu? ja obawiam się,że to będzie bardzo duży stres dla malucha i włączy na maksa swoją syrenę podczas mszy :(

też się tego obawiałam, ale Patrycja dzielnie przespała całą maszę, tylko się obudziła na udzielenie sakramentu ;)

catherinka pisze:
A ile czasu zajęły Wam przygotowania? My ciagle nie możemy się zebrać do ic rozpoczęcia, nie możemy się zdecydować gdzie je zrobić :)

jakie przygotowania?
mąż poszedł "zamówić" chrzest, potem knajpa i to koniec :) Trochę dłużej zajęły mi przygotowania w domu,bo na trzy dni zwaliła mi się rodzina męża (5 osób) :mad:

maga u nas msza byla troszeczke dluzsza bo byl pierwszy dzien swiat bylo glosno a maly przespal cala msze i cala ceremonie nawet slipka nie otworzyl

anian pisze:
catherinka pisze:

jakie przygotowania?
mąż poszedł "zamówić" chrzest, potem knajpa i to koniec :) Trochę dłużej zajęły mi przygotowania w domu,bo na trzy dni zwaliła mi się rodzina męża (5 osób) :mad:

No tak, źle sformułowałam pytanie ;D Ale jestem dziś nieprzytomna... Chodziło mi o to ile wcześniej trzeba termin zarezerwować.

catherinka u nas w kościele jeden termin na miesiąc,a jak w innym terminie chcesz to chyba z marszu Ci zrobią o ile oczywiście wyrobisz się na nauki. Ale co kościół to inny obyczaj więc idź się zapytać do swojego.

reklama
Oki, dzięki, na razie tak orientacyjnie chciałam zapytać jak to było u Was. Musimy w końcu się tym zająć.

Do góry