Tylko, ze my odwiedziliśmy z 5 gastrologów z najlepszymi opiniami z Warszawy i okolic, byliśmy w CZD na odziale, u neurologopedy, psychologa i dietetyka. Odwiedziłam z 15 pediatrów i każdy już rozkłada ręce. Moj syn nawet jak je sporo to zrobi 3 kupy dziennie i dalej jest chudy...WoW, Destino, dziękuję za ten post. Moje dzieci mają problem z białkiem mleka krowiego ale są to jedynie skórne perypetie i nie zmieniają wiele w życiu, bo dyskomfort mija gdy używamy odpowiednich kosmetyków. Z mojego doświadczenia wynika, że to mija. Jako położna muszę napisać, że jeśli takie alergie obserwujemy u pierwszego dziecka, to w przypadku drugiego ogromne znaczenie ma karmienie piersią możliwie jak najdłużej a już na pewno wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy życia. Dajemy wtedy szanse jelitom dojrzeć, uszczelnić się. Najczęściej te alergie mijają wraz z wiekiem. Cenna może też być konsultacja z gastroenterologiem dziecięcym jeśli niepokoją nas przyrosty.
Myślę sobie też, tak zupełnie jako matka, że dzieci które mają na bakier z apetytem, podczas infekcji mogą nie jeść często zupełnie nic. Lecą z wagi jeszcze bardziej. Jeśli nie są karmione piersią (a mleko mamy to często jedyny posiłek jaki mogą przyjąć i mówimy tu o dzieciach starszych niż rok) mają sporą szansę na odwodnienie i pobyt w szpitalu z tego powodu, co wcale nie jest rzadkie. Można próbować wtedy z preparatami, żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. To nie jest rozwiązanie na dłuższą metę ani nie zastąpi normalnej diety. To jest coś na wyjątkowe sytuacje i po konsultacji z lekarzem.
Ostatnią radą moją osobistą jest bardzo niedoceniany w takich przypadkach dietetyk dziecięcy. Zwykle konsultujemy z lekarzem srawy diety i apetytu a to tak naprawdę dietetyk ma znacznie większą wiedzę na ten temat niż lekarz. Takie konsultacje można odbyć online, wysyłając badania i wyniki oraz rozmawiając teleofnicznie czy na skypie. Bardzo polecam, bo dietetyk z racji doświedczenia ma zupełnie inną perspektywę niż lekarz i czesto może dostrzec zupełnie inne szczegóły.