reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny, musze sie pochwalic, ze co do rozstepow to nie dorobilam sie ani jednego!:-) Ale mysle, ze jakbym donisila choc do 37 tygodnia to sytuacja by sie inaczej przedstawiala, bo juz naprawde malo miejsca bylo i zero skory.
Teraz brzuch troche nadal wisi na dole jak u babci i nadal jest spuchniety, ale waga musiala niezle poleciec bo leginsy ciazowe co mezowi kazalam przyniesc by pod koszula nocna nosic juz mi zjezdzaja, tak samo jak w 12 tygodniu jak je kupilam, a przed rozwiazaniem to tak mi brzuch obciskaly, ze musialam je pod pepkiem nosic!

reklama
Marcikuk- na pewno powiedz o tym cisnieniu na wizycie u lekarza. Co do skurczy i dretwienia nóg to tez tak mam i od 14 tc biorę magnez 2 razy dziennie mimo ze w witaminach tez go mam. Jednak gin tak mi zalecila plus picie soku pomidorowego.

Cailina- to tylko pozazdrościć :-) a ile przytylas w ciąży ? Choć to pewnie i tak nie ma znaczenia ... Jak maja być to bedą . Choć moja kuzynka mówi , żeby smarowac sie co chwila i nie dopuścić do tego żeby skóra była sucha.

Sylha- fajne i faktycznie tanie te spiworki :-) a ty je kupilas do wózka ? To w takim razie juz kombinezonu nie będziesz kupować ?

Dziewczyny a mnie dziś boli dziwnie brzuch. Najpierw rano miałam takie dziwne klucia jakby skurcze które trwały pare sekund i przestawaly i były na dole po lewej stronie tak jakby w pachwinach a pózniej w sumie mo przeszły ale rozbolalo mnie podbrzusze:-( czy wy tez ok 20 tc mialyscie takie bóle ? Bo ja do 14 tc miałam często ale do teraz był spokój no i jeszcze te dziwne skurcze ( choć nie wiem czy tak mogę je nazwać )

Ostatnia edycja:
Lola, 6 dni przed rozwiazaniem wazylam o 17,5kg wiecej niz przed ciaza, wiec nie przytylam jakos tak super malo. Smarowalam sie ale prawie kazda babka sie smaruje, pewnie to nie zaszkodzi, ale czy pomoze to kto wie. Mysle, ze to geny i tyle, nie ma co sie przejmowac.

A co do mojej laktacji, to ciezko idzie dziewczyny. Moje dwie 'kolezanki' nie chca wspolpracowac za bardzo, uzywam dobrego szpitalnego laktatora z Medeli i nawet 10ml z obu nie daje rady wyciagnac. Wiem ze to po czesci dlatego, ze moje cialo nie bylo jeszcze gotowe to porodu, pozniej tyle stresow caly tydzien, wiec nie najlepsze na laktacje, a do tego maluchy nie umieja ssac zbyt mocno, z butelki jeszcze Rorkowi jakos idzie ale Cianek nadal pol na pol miedzy butelka i podawaniem przez zylke. Daje im co mi sie uda im dac i mieszamy ze sztucznym mlekiem, w miedzyczasie pompuje co 3 godziny, zazywam wszelkie mozliwe preparaty, masuje sie i czekam. Nic innego nie pozostalo.

ja sie smaruje raz dziennie oillan-em i tez fajnie nawilza. a na wieczor czasem takim tlustym maslem shea.

macie popekane naczynka na brzuchu? czy to nie naczynka, a rozstepy?

Palu- ja póki co nie mam na brzuchu niczego nowego wiec nie wiem co to moze być u Ciebue. Mi jak juz to na nogach popekaly naczynka.
Cailina- no to przytylas prawidłowo tyle co pokazują tabele przy blizniaczej ciąży :-)

Lola - dzisaj czytalam o bolach brzucha w II trymestrze. Znalazlam to:
Ból w dolnej części brzucha w drugim trymestrze ciąży spowodowany jest rozciągającymi się mięśniami i wiązadłami, podtrzymującymi brzuch. Nie martw się. To normalne, gdy zaczynasz się zaokrąglać i macica się powiększa. Najlepszym lekarstwem na tego typu dolegliwości jest odpoczynek, leżenie z podkurczonymi nogami, na boku, spokój i relaks. Nie forsuj się niepotrzebnie. Jeśli jednak ból będzie bardzo dokuczliwy, silny, pojawią się skurcze albo krwawienie, od razu udaj się do lekarza lub na pogotowie.

Ja też chyba wybrałam wózek, firmy Tako, ale używany. Na wiosnę kupię spacerówkę, która jest jednak lżejsza od takiego wózka wielofunkcyjnego.
Co do ciuszków, to jeszcze nic nie kupiłam, bo dostałam dwa worki od przyjaciółki i jeszcze mam dostać od bratowej. W weekend mam zamiar wziąć się za pranie i prasowanie :)

Marcikuk- takie łóżeczka nie są polecane na codzienne leżakowanie dzieci.....na jakąś chwilę owszem, ale nie codziennie ze względu na rozwijający się kręgosłup dziecka, a przewracać się nie powinny, bo moja chrześnica go miała zamiast kojca- to dopiero w nim szalała:-),
Co do drętwienia nóg, to mi teraz ręce drętwieją, palce puchną, byłam u ortopedy z podejrzeniem kręgów szyjnych/łokci golfisty, ale kilka rzeczy mu nie pasowało i powiedział,że to może ciąża powodaować, za tydzień idę do ginia ciekawe co on na to....

Lola- ty chyba już zapomniałaś jak i nas zima może być sroga:-), a śpiworki to z myślą o nosidełkach, wózku, potem sankach, spacerówce...a kombinezony to chcę własnie nie takie feste grube "napompowane" tylko coś ala podwójny polarek, albo welurek ocieplony, bo jak na spacer to i tak się dzieci mooocno otuli, też w końcu mam śpiworki, a jak np w aucie to też się trzyma cieplejszą temp...

reklama
Dziekuje za porady:-)
Lola - ja tez sledze ebay w poszukiwaniu, mozna tez znalezc tansze na gumtree ale jak juz masz wozeczek to suuper.
icandy byl moim perwszym wyborem. Jest seria na youtube baby gizmo i tam testuja wozki miedzy innymi icandy. Cos wspominala tam Babka, ze tylnie siedzisko jest mniejsze niz przednie... czy zauwazylas? Oraz to mnie troszke powstrzymalo, ze jak dzieci beda w opcji spacerowki to siedzace z tylu bedzie mialo nozki w koszu - wiec brak miejsca na niezbedne drobiazgi....

Ja musze znalezc wozek ktory bedzie w stanie byc funkcjonalny w Ladku(autobusy, sklepy itp), w miare lekki - bo zamierzam troszke spedzic czasu z rodzicami w PL a mieszkaja na 3 pietrze bez windy, oraz przystosowany do warunkow podmiejskich czyli nierownosci, trawa bloto / snieg...Nie wiem czy moje oczekiwania sa realne....:sorry2: Hehe

Dla naszego synka mielismy w sumie 3 wozki: ogromny spacerowy (ciezki i szeroki) - przydal sie do 5-6 miesiaca.
Potem mielismy jakas zwykla spacerowke - ktora rozpadla sie po pierwszych lekkich sniegach,
No i spacerowka MacLarena - najlepszy zakup ....lekka, wygodna dla dziecka i super wytrzymala.

Warto dobrze sie rozejrzec i czasami doplacic:tak:na poczatku niz wyrzucac pieniazki w bloto zmieniajac wozek co kilka miesiecy.

Cailina - duze usciski dla Waszej rodzinki. Wiary, sily i duuzo zdrowka.
Niedlugo chlopcy nadrobia zaleglosci i bedziecie sie mogli
rozkoszowac nimi w spokoju i radosci. :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry