• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Ciąża bliźniacza

Co do testów genetycznych- ja byłam skierowana przez gin (prywatnie) do poradni genetycznej na NFZ- tam miałam w 12 tc USG i 20 tc USG + testy z krwi (za nic nie płaciłam). Podobno w ciążach bliźniaczych zleca sie te badania profilaktycznie. Wiadomo jak by coś wyszło nie tak w wynikach nie wiadomo który bliźniak ma podwyższone prawdopodobieństwo (testy z krwi) ale wiadomo że coś może być na rzeczy.

reklama
I badania połówkowe także w 22 tyg ciąży miałam zalecenie zrobić bo kontrolują rozwój narządów u dzieci i są bardzo ważne więc zrobiłam i też trochę spokojniejsza byłam bo wszystko ok.
Może moja ginekolog po prostu widzi że na dzieciach nie oszczędzamy i zaleca.
Mam pytanie. Do szkoły rodzenia z bliźniakami uczęszczacie? Jaka jest Wasza opinia na temat szkoły rodzenia jak wiadomo że w każdym przypadku bd cesarka

U mnie nie wesolo:( okazuje sie ze dzieci sa za male i klinika w Krakowie przez to nie chce mnie przyjac:(:(

to jest jakieś nielogiczne?! Jak to szpital nie chce przyjąć bo dzieci są za małe?:confused::confused::confused:
Albo szpital zajmuje się ratowaniem ciąży albo nie. Niezależne powinno być czy dzieci są duże czy małe. Tyle afer teraz nagłaśniali, ale jak widać szpitale dalej robią swoje...
Trzymaj się tam i nie poddawaj. Myśl pozytywnie, żeby nie musieli faszerować Cię niepotrzebnymi lekami na uspokojenie, bo to dzieciom nie pomoże. Głowa do góry!

Madison mnie jak chodziłam do lekarza prywatnie odradzano robienie testu mówiąc, że w ciąży bliźniaczej jest niemiarodajny. Zachęcano mnie wręcz do wykonania od razu amniopunkcji (mam 37 lat). Jak poszłam do lekarza na pl. Starynkiewicza to odradzono amniopunkcję i zalecono wykonanie testu PAPPA. Lekarka powiedziała, że jak najbardziej można robić test w ciąży bliźniaczej. Zrobiłam, bo jest to nie inwazyjne badanie.Wyniki wyszły dobre i mam nadzieję, że z moimi dziewczynkami wszystko jest dobrze. Amniopunkcji już nie robiłam.
Anulfka trzymaj się, wszystko będzie ok:-)

I badania połówkowe także w 22 tyg ciąży miałam zalecenie zrobić bo kontrolują rozwój narządów u dzieci i są bardzo ważne więc zrobiłam i też trochę spokojniejsza byłam bo wszystko ok.
Może moja ginekolog po prostu widzi że na dzieciach nie oszczędzamy i zaleca.

Usg połówkowe przysługuje każdej kobiecie w ciąży, niezależnie czy to ciąża pojedyncza czy podwójna. Tak samo przysługuje usg tzw. genetyczne w 12 t.c.
Nie płaci się nic za te badania więc nie ma to nic wspólnego z oszczędzaniem na dzieciach albo i nie.

emilek86
USG w 12tc i 20tc przysługuje każdej ciężarnej na NFZ, ale USG wykonywane w poradniach genetycznych jest dokładniejsze (lepszy sprzęt) i wykonywane przez specjalistę w tej dziadzinie. Czyli sprawdzane jest więcej parametrów płodu.

Amniopunkcja jest inwazyjna- statystyki podają że 1% amniopunkcji kończy się powikłaniem, wiec lepiej jest robić nie inwazyjne testy w krwi i jedynie jak coś z nich nie gra zastanawiać się nad amniopunkcją.

Ja miałam w normalnej przychodni robione i też wszystkie parametry jakie dało się zmierzyć i sprawdzić, były zamierzone i sprawdzone. Robił to normalnie radiolog ginekolog. Nic nie płaciłam. Z resztą w ogóle ani razu nie byłam prywatnie. Chodzę na NFZ i wszystko mam za darmo.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry