reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża bliźniacza

Paulineczka sama byłam i z pierwszym synkiem i z maluchami,oj ciężko było ale dałam radę:)U mnie też przez tydzień po porodzie był mąż w domu i po 3 tygodniach przyleciała mama na 2tygodnie i tyle mojej pomocy:)

Sent from my RM-941_eu_euro1_224 using Tapatalk

reklama
Ja tez nadal nie moge w to uwierzyc wiec nie jestescie same ;) zaraz po powrocie od lekarza zaczelam czytac skad sie biora blizniaki iiii nie pasuje do ZADNEJ kategorii, 25 lat, zadnych hormonow w zyciu, zadnych dlugotrwale przyjmowanych lekow, pierwsza ciaza, zadnych chorob oprocz przeziebien, zadnych blizjiakow w rodzinie 3 pokolenia do tylu u mnie i u meza, takze hmm ... ktos widocznie mial plan ;)

No i ja chce juz poniedzialek ! Nie moge doczekac sie polowkowego ... to bedzie taki moment kiedy zaczynamy wyprawke kompletowac bo nic narazie nie mam ... oprocz kilku bodziakow - prezentow od przyjaciol.

dzisiaj pediatra nam podpowiedziała, żeby urodzić 37w5d lub wcześniej to wtedy będą darmowe szczepionki na pneumo, to prawda? nawet jak masa będzie ok 3 kg? wiecie coś na ten temat?

KPe, Abd, Agniecha - szczesciary Was, tez chce takiej spokojnej i długiej ciazy :) Przywracacie wiarę w powodzenie ciazy bizniaczej, a tego nam tu po ostatnich wydarzeniach bardzo potrzeba.

Gosia - do mnie chyba dotarło juz :) tez sie lapalam na takim myśleniu - naprawdę? naprawdę? naprawdę?!?!?
Nigdy w życiu nie myślałam o tym, ze moge mieć blizniaki.
Teraz to sie cieszę, ze będzie trójka dzieci bez trzeciej ciazy, początki tej były maaaasakryczne. Z drugiej strony troche mi zal jednego - myślałam, ze po pierwszym kiedy wszystko było trudne, stresujące itd teraz będę psychicznie przygotowana na czerpanie nawet z tych pierwszych tygodni większej radości. A teraz nie wiem czy w tym tasmociagu obsługi będzie na to czas. I siły ;)

Multimama - dziękujemy :) Jak Ty dalas rade sama z cała trójka?!?!? Mi przy jednym pomagali...

Edytka - gratuluje udanej wizyty, super, ze wieści są takie pozytywne i uspokajające :) Tak trzymać :)
I dziękuje za róż w tabelce :)
Tak, wcześniaki maja darmowe szczepionki na pneumokoki. Ale wiesz co, co to za pediatra co sie tym kieruje... Skoro będą sie należeć darmowe szczepionki to znaczy, ze bedą kwalifikowanych jako wcześniaki, a to tez ma swoje konsekwencje, na przykład w liczbie wizyt kontrolnych u rożnych specjalistów.

Abd7 - tez tak sobie myśle, ze prawdziwy powiew rzeczywistości przyjdzie, jak zobaczę dwa maluchy obok siebie :)))

Majeczka - wspolczuje przeżyć, to musiało być straszne. Wiem jak to jest jak sie pózniej tak na spokojnie do tego wraca i wtedy uderza potencjalna groza sytuacji... Całe szczęście, ze tylko tak sie to skończyło.

Paulineczka - w Polsce długość szyjki to mega ważny temat, ciekawe skąd te różnice w podejściu do tematu w rożnych krajach.

Sarenka - ja tez po powrocie od lekarza zaczęłam szukać info skąd sie biorą blizniaki. U mnie pasują dwa czynniki - wiek 35 lat i kolejna ciaza. Musi wystarczyć ;)

Jak by to nie było szokujące teraz z duma mowie, ze noszę blizniaki i z radocha czekam na reakcje ludzi ;)

Sarenka- to masz tak jak ja, u mnie rowniez zadnych blizniakow z obu stron nie bylo, nie leczylam sie hormonalnie ani nic. Ale jak pytalam lekarza na 1 usg to powiedzial ze to wygrany los:)

Edytka- mi polozna powiedziala ze dla wczesniakow sa darmowe szczepionki na pneumo wiec jak urodzisz w 37 to i tak jest wczesniak chyba. U mnie nie ma watpliwosci.

Madison dzięki temu że byłam rzucona na głęboką wodę teraz wiem,że na wszystko jest sposób i nie ma rzeczy niemożliwych:)

Sent from my RM-941_eu_euro1_224 using Tapatalk

Hej
Czytam sobie co dziennie co u was.
Dzis mialam dokladne badania szyjka ma 1,5cm i zrobilo sie wew rozwarcie. Mam ogromna nadzieje ze jeszcze kilka tyg szyjka da rade.

Wyczytałam w necie, że te szczepionki są bezpłatne dla "dzieci od 2 miesiąca życia do ukończenia 12 miesiąca życia urodzonym przed
ukończeniem 37 tygodnia ciąży lub urodzonym z masą urodzeniową poniżej 2500g."

Sarenk, Cannot u mnie to samo, pierwszy przypadek bliźniąt. Jak mówiłam o tym swojej lekarce to tłumaczyła mi że w przypadku bliźniąt jednojajowych (takie są moje) nie jest wyjaśnione dlaczego jedna komórka się dzieli na dwa odrębne organizmy. Te ciąże występują od lat z taką samą częstotliwością na całym świecie i nie mają wpływu na ich występowanie czynniki środowiskowe, czy genetyczne.

reklama
Do góry