reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Dokładnie, ja też robiłam próby wątrobowe mimo że lekarz nie zlecił, przy okazji morfologii mi pobrała krew (to badanie u mnie kosztowało ok 30 zł, ale jak wyszło ok to ulżyło mi).
Ja na szczęście na puchnę, czasem tylko palce ale to miałam i przed ciążą.

Ja tez zrobiłam ostatnio badania wątrobowe i tez kosztowało to dokładnie 30.50zl bo od 1 maja wszystko podrożało :( na szczęście u mnie wyniki są dobre. Ale niestety nadal nie wiem dlaczego mnie tak bardzo pod żebrami boli. W poprzedniej ciąży tez bolało ale dopiero pod koniec i nie aż tak dotkliwie :(

Ostatnio gdzieś czytałam - chyba na parenting.pl, żeby w razie nagłego puchnięcia zgłosić się do lekarza/szpitala. Także nie lekceważ.

Ja dziś byłam kontrolnie na wizycie u prowadzącego, w zeszłym tygodniu robiłam krew i mocz i coś się w moczu nie spodobało. Dostałam receptę na MONURAL. Mam to wypić po ostatnim siku na czczo. Tylko, że ja sikam jak szalona, co 1,5 godziny a czasem częściej. Najwyżej będę mało pić.

I pytałam o badania szyjki macicy. To powiedział, że jak nie ma plamień ani nie boli to nie ma co drażnić niepotrzebnie.

Ostatnia edycja:
Ja tez zrobiłam ostatnio badania wątrobowe i tez kosztowało to dokładnie 30.50zl bo od 1 maja wszystko podrożało :( na szczęście u mnie wyniki są dobre. Ale niestety nadal nie wiem dlaczego mnie tak bardzo pod żebrami boli. W poprzedniej ciąży tez bolało ale dopiero pod koniec i nie aż tak dotkliwie :(

Może to mało apetyczne, więc wybaczcie - ale może to jelito grube? Ja mam wrażenie, ze moje jest pod żebrem gdzieś właśnie, bo często słyszę burczenie i jak się coś przesuwa.

To nie ze nagle...tylko z dnia na dzień po trochu...ale dłonie i stopy mam nabrzmiale...

To jeśli mówicie ze to może wątroba to zrobię te badanie...a w środę mam wizytę u lekarza to mu powiem...niech coś poradzi

eiktkw7i1lgslap3.png

patuska wklejam Ci jak konkretnie napisali: :)
"Wiele kobiet w ostatnich tygodniach ciąży doświadcza obrzęków stóp i dłoni. Pojawiają się one szczególnie wieczorami i w upalne dni. Dopóki obrzęki te nie są bardzo nasilone i znikają po odpoczynku w pozycji leżącej (np. po nocy), nie musisz się nimi przejmować. Jeśli jednak stwierdzisz, że nagle twoje ciało stało się wyraźnie opuchnięte, nie tylko na poziomie kostek i łydek, oraz przybrałaś kilka kilogramów w przeciągu paru dni, to musisz szybko udać się do swojego lekarza prowadzącego, by ten wykluczył groźne powikłanie ciąży, jakim jest stan przedrzucawkowy"

Nie umiem powiedzieć co to mnie boli - ale myślę że gdyby to było jelito to nasilalo by się np po jedzeniu. A mnie to boli ciągle, a w soatnim czasie to nawet boli na dotyk- poprostu boli skóra w tym miejscu. ;( niestety taki chyba mój urok :(

reklama
Ewa, może któryś z maluchów uciska w takim miejscu, że boli? Ja miałam gdzieś w okolicach 24-26tyg. okropny ból pod żebrem, na który nic nie pomagało. Próby wątrobowe wyszły lekko podwyższone, więc od razu panika, konsultacja z chirurgiem, usg wątroby, okazało się, że prawdopodobnie jeden z dzidziusiów bawił się w kopanie wątroby i tak się usadowił, że blokował jakąś żyłę czy inne ujście nie wiem czego i taki efekt... dobrze, że się przesunął, bo mógłby doprowadzić do stanu zapalnego.

Patuska, na pewno będziesz spokojniejsza jak skonsultujesz z lekarzem tą opuchliznę - pewnie to nic takiego i wszystkie trzymamy za to kciuki, ale zawsze bezpieczniej powiedzieć o tym komuś, kto się zna ;)

Odnośnie spania - na początku bardzo się nie lubiłam z rogalem, teraz się w miarę lubimy, ale i tak się z niego ciągle wyplątuję, a jak się nie wyplątam przez sen to budzę się cała zdrętwiała. No i średnio co godzinę albo dwie przebudzam się na prawym boku albo na wznak i montuję się do tego rogala na nowo na lewy bok.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry