reklama

Ciąża bliźniacza

2ania nie wiem czemu pierwsza ciąża kwalifikuje mnie do cesarki, być może jest tak jak mówi rainmanka, że to zalezy tez i od wieku? A może po prostu lekarz nie chce męczyć dzieci ale zarówno lekarz do którego chodzę jak i położne za szkoły rodzenia są zdania że przy bliźniakach najlepiej jednak zrobić cc.

maga30, aaga1407 - witam i gratuluję

milutek23 mnie też bolą żebra ale dla odmiany z lewej strony, szczególnie wtedy jak mi się dzidzia rozpycha, trochę wtedy pomaga leżenie na prawym boku, może spróbuj

reklama
rainmanka, jedynka: dzięki, uspokoiłyście mnie. Ja też czasami kombinuje jak koń pod górę żeby ją obudzić:) wieczorem zawsze daje znać, dobre i to. Albo tak jak mowi rainmanka, moze ja ich nie odróżniam już. Niby są po dwóch róznych stronach brzucha, ale rosną i już nie wiem jaki taka nózka czy rączka ma zasięg.

2ania: ja też czytałam, że jeżeli ciąża bliźniacza jest pierwszą ciąża to raczej cc, chyba że dzieci ułożą się głowkowo. W przypdku kolejnych pierwsze musi być główkowo. Ale tak jak mowie, gdzieś to przeczytalam, pewnie każda ciąża jest indywidualnie rozpatrywana i zależy od wielu czynników..

Cześć dziewczyny:-).
Jeszcze jesteśmy w trójpaku. Nie ukrywam, że jest mi ciężko się poruszać a w szczególności ubrać skarpety:no:. Mało się teraz udzielam, ponieważ po fenoterolu całe dopołudnia śpię a popołudniu to córcia przychodzi z przedszkola to trzeba się nią zająć.
Jeśli chodzi o ruchy dzieci to ja też tak mam, że jedna dzidzia jest bardzo aktywna a druga troszku leniwa. Co do porodu to ja nadal mam wątpliwości jaki sposób wybrać. Lekarz dał mi prawo wyboru i powiedział, że decyzja naleźy do mnie a ja nie wiem co mam robić:no:.
Witam serdecznie wszystkie nowe mamusie:-) i życzę wszystkim miłego, deszczowego popołudnia.

kasik - trzymaj się tam dzielnie..

u nas dzień jak co dzień oprócz drobnego Ale - starszak spał do 8 :) wstałam o 7 i zdążyła tyyyyyyyyyle rzeczy zrobić... ale było fajnie :)

dobrego dnia !

Kasik, zawsze możesz zrobić tak jak mi w szpitalu mówili... żeby spróbować rodzić naturalnie a cc zawsze zdążą zrobić. Choć mnie ten argument do naturalnego porodu nie przekonywał.

Co do bólu żeber to mogę sie wypowiedzieć, płakałam z bólu bo nic nie moglam zrobic, ani lezec ani siedziec, lekarz mowil ze to norma trzeba sie przyzwyczajac, no i teraz mam odstajace troche zebra,

A co do ruchliwosci w brzuchu to Milenka dawala mi popalic rowno, jak kopnela w pecherz to oj a Zuzia spokojna nieraz myslalam ze nie zyje bo sie w ogole nie ruszala, i teraz tez jest tak Milenki jest wiecej ze tak powiem, a zuzia spokojna i grzeczna.

Milutek: ja tez mam bóle żeber, zwłaszcza wieczorem czuję się jakby słoń na mnie usiadł. Co zrobić tak chyba musi być:) powiedz mi jak u Ciebie z kopaniem? ja cały czas jedną dzidzie czuję rzadziej i słabiej, nie wiem może taka jej natura. Bo druga to wogóle nie śpi chyba.
Ja tez czułam jedna dzidzie bardziej a druga mniej. Lekarz mi to tłumaczył tym ze jedna jest umiejscowiona bardziej z tyłu a jej ruchy w takim etapie jak masz ty teraz są słabiej po prostu przeze mnie odczuwalne bo zasłania ją druga dzidzia. Teraz obie dają równo a brzuszek chodzi bokami.

Olis- ojej odstające zebra?! ała

I wszystko wskazuje na to ze ta Lala co jest głębiej (po prawej stronie) daje mi tak po tych żebrach!! Ból ostatnio niesamowity- aż łzy staja w oczach i faktycznie nic nie pomaga:(

Hej, dziewczyny co tak cicho?

maga30 witam i gratuluję dwóch dziewczynek, cieszę się, że grupa mamuś się zwiększa!
małekropki witam i trzymam kciuki za pomysle informacje po USG!

Kasik, Cafe co u Was, trzymacie się jeszcze trójpaku? chyba Figa, Anna1979 i ja jesteśmy następne w kolejności... oby jeszcze 5 tygodni wytrzymać. Figa wiesz, że mamy ten sam termin porodu? wprawdzie po USG zmienił mi się na 01.02, ale pierwszy wyznaczony to 08.02 :tak: Myślisz, że już czas pakowć torbę?

Poziomki, Milutek jak się czujecie? choróbsko przechodzi po mału?

Dziewczyny, zaczęło mnie swędzić całe ciało, poczytałam trochę w necie i boję się, że to cholestaza ciężarnych :szok: wysyłałam smsa do mojego lekarza czy mam jakieś badania robić, ale jeszcze nie odpowiedział! Czy któraś z Was to miała?

Buziaki kochane:-)

No faktycznie-dopiero teraz dojrzałam :-D
Ja torbę zacznę pakowac po mału w styczniu....Wczoraj na wizycie lekarskiej zapytałam się go jak to bywa z ciążami bliźniaczymi jeśli chodzi o rodzaj porodu, dotrzymywaniem terminów i takie tam. Odpowiedział mi w ten sposób: jeśli dzieci ułożone są główkami do dołu ( a u nas tak jest od początku ), wszystkie parametry są w normie i nie ma żadnych innych przeciwskazań to pacjentka może rodzić naturalnie. Zawsze są jednak przygotowani do cc jakby coś w trakcie porodu nie szło dobrze. Od wczoraj zaczęłam się więc zastanawiać jak chcę rodzić. Wolałabym naturalnie, ale jakby coś poszło źle i musieliby mnie wziąć jednak na stół to dziękuję. Nie chcę mieć dwóch ran. Powiedział, że cc jest bezpieczniejsze w ciążach mnogich. I że robią je na dwa tyg przed planowanym terminem ( przynajmniej u nas ). Więc teraz odpoczywamy i bardzo się szanujemy, by donosić synków jak najdłużej w brzuszku ( choć wolałabym ich już zobaczyć :happy2: )

Dobrze, że zapytałaś się lekarza, bo takie dolegliwości zawsze omawiać z Nim. Mnie też czasami cos swędzi, ale to raczej nie to ( to takie uczucie jakbyś ściągnęła rajstopy z nóg i swędzi ) Może zmieniłaś proszek do prania, coś zjadłaś uczulającego, nie smarujesz ciałka kremami tak często jak kiedyś a jest teraz zimno i kaloryfry wysuszają skórę.
Buziaki dla wszystkich :-)

Ostatnia edycja:
Cześc Dziewczynki:-D

Kasik możesz się znieczulić przy sn a jak nie dasz rady można zawsze zrobić cc i nie trzeba wtedy robić zo.Ja mam zamiar tak zrobić;-)

Ja nadal się kuruje i końca nie widać :no: ostatnio przez kaszel obrzygałam całą chałupe:eek::eek::eek: eeeeechhh...

W piatek ide na usg i wizyte ,jeszcze tylko jutro...:tak: już nie moge się doczekać:-D

Milutek takie uroki mnie przy jednym bolały żebra a pod koniec tak mi ucisnęła jakiś nerw że chodzić nie mogłam :dry:

BUUUUZIOLE DLA WAS:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry