reklama

Ciąża bliźniacza

Rainmanka, Lenna dziękuję za informacje. Międzyczasie lekarz odpisał i mam jechać na badania, wiec jedziemy jutro skoro świt do Luxmedu!! Pamiętacie jak długo czeka się na wyniki tych badań?
Poczytalam w internecie, że to poważna choroba... no i bardzo się przestraszyłam, aż od razu przestało mnie swędzieć :)
Mnie nie swędziały ani stopy ani dłonie, zaczęło się od dekoltu i ramion, a że zawsze mialam wrażliwą skóre, wiec na początku się nie przejmowałam, tym bardziej, że nie było to uciążliwe - nie przeszkadzało mi!
A teraz to już sama nie wiem... mam jakąś fobię :( nawet jak mnie komar ugryzie to swędzi mnie całe ciało...
Kurcze wystraszylam się nie na żarty... jak dla mnie to mogę leżeć w szpitalu do końca ciąży, naprawdę nie będzie mi przeszkadzać, oby z chłopcami było wszystko ok.

reklama
Witajcie nowe mamusie :)
małekropki = czekamy na dobre wieści z usg następnego :)

aaga - bardzo się cieszę, żeś czerwcówka - bo to oznacza, że jesteśmy już 2 na czerwiec!! :):) (choć ja pewnie będę na końcówce maja.. ale to się jeszcze okaże.. )

Małgoń- oby dobre wyniki były, a jeśli bedą złe - niech będzie dobre leczenie!
A.. swoją drogą, czy wiadomo skąd się bierze taka cholestaza... ? czy to się po prostu "zdarza"czy też są jakies czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia?

A mi wreszcie brzuchol wyskakuje.. i zaczyna powoli przeszkadzać w skłonach w przód przy siedzeniu.. no i już totalnie nie mogę nosić zwykłych spodni... a pamiętam dobrze, że przy pierwszej ciąży to długo jeszcze takie troszkę większe sztruksy nosiłam.. ;)

Małgoń u mnie akurat z tego badania wyniki dawali w ten sam dzień.
Równie dobrze możesz miec jakies uczulenie ale badania trzeba zrobić. Ja trzymam kciuki za pozytywne wyniki.

A co do tego skąd to sie bierze to gdzieś czytałam że to przez hormony bo w czasie ciąży jest duże stężenie estrogenów i chyba progesteronów zwłaszcza własnie w III trymestrze i w ciązach mnogich.

Ostatnia edycja:
A ja słyszałam że dzieci uciskają na wątrobę i jest za duży wyrzut żółci. Ja też wyniki miałam w jeden dzień i przypomianm sobie że też srapałam się po szyi i twarzy.
A skórę mam barzdo bardzo wrażliwą. Głowa do góry może nie będą złe wyniki :)

Dziewczyny a czy Was tez bolały strasznie zebra????? nie to tak bolą po prawej głownie strony- tam gdzie jedna dzidzia jest głębiej...ale to jest taki ból nie do wytrzymania- jakby was ktoś pod piersią poparzył wrzątkiem!!!!!!!! Czasem dosłownie mam świeczki w oczach.
Słyszałam o tym ze wszystko w środku przesuwa się do góry ale czy az tak??????

Ja tak miałam w połowie 6 miesiąca. Córa mi naciskała. Nie pocieszę Cię nic raczej nie da się z tym zrobić. Jeszcze na poczatku pomagało leżenie na boku a później niestety nic ani leżenie ani siedzenie chodzenie no nic. Pewnego dnia samo ustąpiło. Takie uroki :)

U nas na oddziale wszystkim kontrolowali tętno dzieci co 2 godz.
Małgoń ja pod koniec ciąży wszytskie wyniki miałam zryte, też już zaczynało mnie swędzieć, jeda dziewczyna obok miała cholestaze to bardzo się męczyla z tym drapaniem, ale wszytsko ok było.
Ja po porodzie byłam 4 razy w szpitalu tak mi ciąża zryła drogi żółciowe, nacierpiałam się za wszytskie czasy, ale u mnie to genetyczne, także jestem wyjątek.

Maga30: gratuluję i witam w naszym gronie
Małekropki: trzymam kciuki:)

Milutek: ja tez mam bóle zeber, zwłaszcza wieczorem czuję się jakby słoń na mnie usiadł. Co zrobić tak chyba musi być:) powiedz mi jak u Ciebie z kopaniem? ja cały czas jedną dzidzie czuję rzadziej i słabiej, nie wiem może taka jej natura. Bo druga to wogóle nie śpi chyba.

Milutek mnie też bolało po prawej stronie zwłaszcza jak mi nogi wbiły pod żebra ;) ale ja to miałam wszelkie takie raczej łagodne dolegliwości ciążowe.

MM ja tez miałam jedna dzidzie bardziej aktywna, tak mi sie wydawało... a chyba były blisko siebie i nie mogłam odróżnic która to sie rusza.

Ostatnia edycja:
reklama
MM z ta natura dzieci ze jedno ruchliwe a drugie mniej to po porodzie chyba odwrotnie sie robi. Ja jednego prawie nie czulam wcale i zawsze sie denerwowalam jadlam slodkie pilam soki zeby tylko wyczuc go a drugiego to widzialam jak sie ruszal bo mial glowe w moim pepku :) a teraz jest tak ze ten nieruchliwy to taki jest zywotny lapki i nozki to lataja tylko i taki urwisek chyba bedzie a ten ruchliwszys w brzuszku to takie ma leniwe ruchy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry