reklama

Ciąża bliźniacza

ja robiłam w 12 tygodniu.....i bardzo się cieszę bo jestem teraz spokojna o maluchy....

aa ruchy też pojedyncze czuję....chociaż do końca nie wiem czy to ruchy....bo to moja pierwsza ciąża....

reklama
cordoba - witaj :)
Troszkę zależy co masz na myśli mówiąc "genetyczne". Bo ejst takie usg w 12 tyg, które właśnie ma za zadanie wykluczyć wady genetyczne - w szczególności zespół Downa.
Ale to jest takie usg z puli "podstawowe" i robią je wszystkim...
Co innego testy pappa itp..

Mam na myśli samo badanie usg genetyczne bo testy pappa itd. to już dalsza część . U mnie na pewno tego nie robi "zwykły" lekarz ginekolog bo właśnie on zasugerował mi zrobienie takiego badania ( koszt 350 zł ) ale to już u specjalisty . W pierwszej ciąży też nie miałam badnia przezierności karkowej itd.

hej, ja mialam usg genetyczne robione w 13. tc. u mojego lekarza jest to standardowe badanie w ciąży jak np. badanie krwi. za wizyte place 70,00 zł i w cenie wizyty mialam robione to usg. wiem jednak ze to tylko moj lekarz tak robi - jestem jego pacjentka od kilku lat moze dlatego?? za 3 tyg, prawdopodobnie bede miala znowu usg genetyczne nie wiem czy 2d czy zrobi mi 4d.. - tez mam zamiar sie zapisac tylko na zwykla wizytę. , inny w tej samej przychodni za wizyte bierze 70 zl a za zwykle usg 60 zl to nie wiem ile sobie liczy za genetyczne.

cordoba to bardzo dziewneco piszesz.. jak poszłam na1-sząwizytę w ciązy na usg(chodzęosobnodo lekarza gin a osobnona usg), tolekarz mi dokładnie powiedział comnie czeka. i właśnie mówiłopodstawowych badaniach i tych dodatkowych. genetyczne w 12 tyg jest podstawowe...

Dzięki za odpowiedzi . Widocznie co lekarz to inaczej . W zasadzie na każdej wizycie mam robione usg ( wizyta 100zł ), a na to genetyczne jadę 5 maja do dr. Agaty Włoch podobno jest bardzo dobra. Mam nadzieję , że z dzieciaczkami wszystko w porządku :-)

cordoba ja też do nie jadę 19 maja...ale to już na połówkowe....a w 12 też u niej byłam....super kobieta...bardzo miła i profesjonalna...my byliśmy strasznie zestresowani aa ona umiała nas rozluźnić i cieszyć się tym badaniem....ja płaciłam 350 zł za to badania...a teraz jak jadę to kosztuję 380zł plus 50zł jakbym chciałam 4D.... a gdzie chodzisz do ginekologia??

ja jestem z okolic katowic....i do katowic chodzę.....ale z dr Włoch będziesz zadowolona....bardzo dokładnie badała....aa ja ją poprosiłam żeby zobaczyła czy coś widać....to bardzo się starała żeby dojrzeć płeć...i powiedziała że jedno to najprawdopodobniej dziewczynka...:)

reklama
Hey dziewczyny, te usg genetyczne ma za zadanie sprawdzenie wszystkich przepływów, łożyska, a także dokładne wymierzenie dzieciaków, obwód brzuszka, główki, długosci wszystkich kosci, sprawdzaja czy wykształcił sie pecherz, zoładek, móżdzek czy są wszystkie zastawki w serduszki etc
ogólnie różni się od zwykłego usg gdzie u mnie zazwyczaj wcześniej mierzone były dzieci na długość i sprawdzane było bicie serduszek,
ja 1sze miałam na skończony 12tc później na skończony 18tc teraz id

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry