To okropne co tutaj piszecie o dziwnych praktykach podczas porodu, mam nadzieję, że mnie nic podobnego nie spotka
Kto wie, może się przebranżowię? Wolałabym w domu pracować, ale na razie mój P będzie szukał pracy, więc ja muszę poczekać, mogę ewentualnie dorobić
Gosiu - ten bursztyn to zepsuta broszka po mojej babci, ale duży kwiat np. czarno czerwony też by pasował
Marzenko, tutaj znalazłam coś takiego w necie
Koniecznie skontaktuj się z lekarzem, który przepisze odpowiednie lekarstwo. W czasie ciąży nie można stosować środków zwalczających grypę czy objawy przeziębienia, także niektórych leków przeciwbólowych.
Pamiętaj, że nie powinnaś brać żadnych preparatów zawierających aspirynę. Dozwolony jest tylko paracetamol. Zanim pójdziesz do przychodni, możesz sobie pomóc:
- Pij dużo płynów. Przygotuj napar z lipy, który działa napotnie i jest stosowany przy schorzeniach dróg oddechowych.
- Zmniejsz ból gardła. Wypłucz gardło roztworem soli lub azulanu albo naparem z szałwii. Unikaj środków przeciwkaszlowych – zawierają kodeinę, która jest niebezpieczna dla płodu. Sięgnij po syropy homeopatyczne.
- Ułatw sobie oddychanie. Zakatarzony nos możesz smarować maścią majerankową albo płukać roztworem z soli morskiej czy fizjologicznej.
- Jak najwięcej wypoczywaj. Dużo śpij. W czasie snu organizm odzyskuje siły, a wtedy łatwiej mu walczyć z zarazkami.