reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża po porodzie

Cześć,
Jestem 3 miesiące po porodzie. Zrobilam test ciążowy 6 dni po stosunku przerywanym (tak wiem, że nie jest to metoda antykoncepcyjna i o niczym nie świadczy) test wyszedl z jedną baaaardzo bladą kreską. W tym samym dniu zrobilam bete wyszła 0.31mlU/ml (przy czym =<1mlU/ml wyklucza ciaze). Powtorzymlam testy 4 dni po dwa wyszły negatywne. Karmie piersią, nie dostałam jeszcze miesiączki. Stąd pytanie czy któraś z Was miała podobnie? Wizyta u ginekologa za kilka dni. Nie wiem czego się spodziewać. Czy jest to możliwe żeby taka beta utrzymała się po porodzie? Tylko skąd ten dodatni wynik.

a teście.

reklama
Beta do wartości ok 5 (zależnie od laboratorium) wyklucza ciążę. 0,31 to nie jest ciąża. :) Jeżeli nie planujesz teraz kolejnego dziecka oszczędzisz sobie stresu, prosząc o antykoncepcję lekarza na tej wizycie za kilka dni. Szkoda nerwów i ryzyka nieplanowanej ciąży.

Czyli nawet 6 dni po stosunku, beta juz mogłaby potwierdzić ciążę? Właśnie tak zamierzam zrobić na wizycie - poprosić o tabletki bo oszaleje. Dużo komplikacji było wczasie ciąży i po porodzie dlatego tak się boję. Po czasie 🤦🏻‍♀️

Zakłada się, że zagnieżdżanie zarodka trwa ok. tydzień po owulacji. Samo zagnieżdżanie się trwa do kilku dni. Organizm musi zacząć wydzielać hormony. Myślę, że 10 dni to jest takie minimum, aby zrobić test bhcg z krwi. Zauważ, że sam stosunek nie oznacza owulacji. O ile jajeczko żyje do 24 godzin (niektóre źródła mówią o 12 godzinach, kiedy zdolne jest do zapłodnienia), tak plemniki spokojnie przeżyją w kobiecie 2-3 dni, wyjątkowo silne 5 dni. Także ten czas również można wziąć pod uwagę. Nie mając monitoringu cyklu na USG, czy chociażby nie mierząc temperatury, ciężko określić właściwie przybliżony czas owulacji.
Na razie skoro nie macie regularnej antykoncepcji, można używać prezerwatyw. Najlepiej z apteki, bo są przechowywane w dobrych warunkach. :)

Do góry