sylwkowa - my pojechalismy z cora do Pl jak byla taka malutka i wzielismy tylko rame, zeby podczepic pozniej do niej fotelik samochodowy, sprawdzilo sie swietnie i bagazu bylo mniej

jesli chodzi o darmowego dentyste to jest form, ktory daje polozna, ja dostalam od razu z ksiazka na pierwszej wizycie, ale czasem trzeba sie upomniec. Trzeba to wypelnic, oddac poloznej i ona to wysyla gdzie trzeba, po kilku dniach przychodzi karta. Ta karta uprawnia tez do darmowych lekow podczas ciazy i rok po porodzie :-)
a jesli chodzi o prace to ja przy pierwszej ciazy pracowalam do 05 maja, a corka urodzila sie 2 tygodnie pozniej. Ciaze przechodzilam swietnie, wiec nie bylo problemu. Natomiast teraz to juz inna sprawa. Mam wrazenie ze wszytskie te nieprzyjemne a normalne objawy ciazowe odczuwam i juz nie jest mi tak latwo. Planuje odejsc na macierzynski 3 tygodnie przed data porodu, ale zobacze jak to wyjdzie, moze zostane w domu juz od poczatku listopada.
Karola dla taty sie nalezy jak jestes na macierzynskiem, jakos 3 tygodnie paternity leave (2 sa platne, ale maja teraz wprowadzic ze cale 3 tylko nie wiem od kiedy). Pozniej mozna sie dzielic juz samym macierzynskim. Znaczy skoro mozna wziasc do 12 miesiacy to mozecie sie podzielic i ty siedzisz w domu 6 a pozniej tata drugie 6, ale nie wiem dokladnie jak to wyglada.
Jutro mam scan, trzymajcie kciuki dziewczyny! tak sie zastanawiam czy moge sie opic jakims sokiem bo zaczynam miec juz wodo-wstret.....