reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciuszki i rzeczy dla dzidziusia

WYPRAWKA DLA DZIDZIUSIA

- 5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

- Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

- Wózek;
- Folia przeciwdeszczowa do wózka;
- Również moskitiera przeciwko owadom;
- Fotelik samochodowy adekwatny z wiekiem i wagą dziecka;
- Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.

przydatne, ale nie niezbędne:
- Śpiworek, który zapobiega odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko;
- Podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe. To szalenie przydatne akcesoria w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możesz wówczas przewijać swoje dziecko bez obawy, że zniszczycie czyjąś kanapę;
- Jeżeli karmisz malucha mlekiem modyfikowanym to polecam pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabierasz całej puszki mleka tylko mały pojemniczek;
- Termometr do pomiaru temperatury ciała. Przy niemowlaku najlepiej
zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole. Będziesz bardzo zadowolona z tego wynalazku;
- Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw;
- Niania elektroniczna, przydatna szczególnie, gdy dziecko śpi w innym pokoju niż spisz Ty, również wtedy, gdy dom jest duży lub posiadasz ogródek, w którym dziecko może spać chronione przez elektryczną, zmyślną „nianię”;
- Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodna, gdy karmisz niemowlę;
- Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka. Niebezpieczny 20 sekundowy bezdech sygnalizuje alarmem dźwiękowym.Proszek do prania ubranek dziecięcych

reklama
Fajnie sobie przypomnieć, co potrzebne :tak: Chociaż ja nie kupowałam spirytusu, tylko są takie gotowe gaziki nasączone już spirytusem, osobno pakowane i wygodne, chyba Leko się nazywają. Zestawu szczotek nigdy nie używałam, tak samo jak sterylizatora. Smoczki i butelki po prostu gotowałam. Z resztą, długo karmiłam piersią, więc nie używałam ich aż tak często, tylko do przepajania, w razie potrzeby :tak:

Te waciki Leko u mnie się nie sprawdziły... po tygodniu w domu mąż szybko kupował spirytus, bo pępuś niestety śmierdział mimo, że Młody był kąpany codziennie a pępek przemywany przy każdej zmianie pieluszki... po dwóch przemyciach spirytusem problem zniknął :)

Ciril dzieki za liste.To bedzie moje pierwsze dziecko i nie mam wogole pojecia co bedzie mi potrzebne wiec taka lista to dla mnie super sprawa.
Gadalam na ten temat z siostra i pytalam sie czy naprawde potrzebne sa kaftaniki, bo mi sie one wogole nie podobaja i nie wydaja sie takie niezbedne i mi powiedziala ze ona wogole nie uzywala wiec chyba tez sobie podaruje ich zakup i kupie wiecej bodziakow.
Ale narazie jeszcze nic nie kupuje. Pewnie zaczne kupowac gdzies pod koniec sierpnia i we wrzesniu zeby nie zostawiac sobie wszystkiego na koniec bo to jednak spore wydatki na poczatek.
Chociaz juz wiem ze bedziemy miec coreczke wiec pewnie nie bede sie mogla powstrzyma i kupie wkrotce cos rozowego hihi.

Ja to mam szczęście bo mam wszystko. Trzy siostry mojego męża mają 2 tetnie dzieci i mam rzeczy i na chłopczyka i na dziewczynkę, do dyspozycji 3 wózki łóżeczka wanienki przewijaki dosłownie wszystko, mogę sobie wybrać. Jedynie kosmetyki i pampersy mi zostały do zakupienia, ale już wiem że kosmetyki chce z musteli bo śliczny zapach mają :)

Ja mam po Wiktorze wsio... oprócz wózka, bo młody wykończył wózek swoim ciężarem...

Dodatkowo muszę dokupić łóżeczko turystyczne, i takie tam produkty higieniczne typu:szczotki, nożyczki, pilniczki.... butelki, podgrzewacz (bo się spalił), termometr bezdotykowy i ninianię elektroniczną - ok. 2000 tys zł....

Do tego wykończenie góry i pokój Młodego - ok. 5000 tys. zł...

a butelki z dwie muszę kupić ( bo nie pamiętam co zrobiłam z butelkami po Adasiu :zawstydzona/y: ) , smoczek ( aczkolwiek Adaś nie chciał,więc może rodzeństwo też pogardzi ) , przewijak , laktator , termometr bezdotykowy ( przydałby się się nie mam ciśnienia jakiegoś na niego. Jak z Adamem dałam radę bez to teraz też dam ),pieluchy tetrowe, nożyczki oraz pieluchy wielorazowe i kosmetyki a także kupię z dwie butelki mleka Mleko Nan Pro HA 1, p

Ojoj Ciril, to masz wydatki :shocked2:Ale u mnie nie też nie lepiej, bo ja po małej wszystko pooddawałam i muszę zaczynać od początku, czyli wózek,łóżeczko, fotelik i cała reszta. Mam zamiar kupić używane, bo nowe mają koszmarne ceny, poza tym nie widzę takiej potrzeby. Nowe to oczywiście pościel itp. rzeczy. Liczę też na koleżankę, która ma 2 letnią córcię :tak:

reklama
Lista długa, ale przynajmniej kilku z tych rzeczy kupować nie będę, bo są zbędne, niestety po Mayi nic nie zostawilam;) bo wtedy nie myślałam ze zdecyduje sie na wiecej;);)

Do góry