reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

To ja muszę przyznać, że nie mam co narzekać;-)

• 8-9 śniadanie (najczęściej dwie spore kromki ale bez skórek z jakąś wędliną, serkami do smarowania, serkiem topionym, pasztecikami albo dwie parówki/kiełbaski, jajecznica z szynką i cebulką i jedna kromka z masłem + ponad pół kubka lekkiej herbatki z cytryną czyli tak ok. 150ml)

• do obiadu podjada owoce, herbatniki, danonki, jogurty, czasem jakieś ciasto dostanie po śniadaniu albo czekoladkę

• 14-15 obiad (z reguły zjada ok. połowy mojej porcji:-p nie lubi suchego ryżu i ziemniaków, chyba że z jakimś sosem albo dobrą potrawką warzywną, uwielbia wszelkiego rodzaju kotleciki, surówki jak się przemyca z mięskiem i ziemniakiem na raz, ostatnio spróbował camemberta w panierce i bardzo mu zasmakował)

• do kolacji podjada podobnie jak przed obiadem (banany i winogrona królują) czasem skusi się na budyń albo kisiel lub jakiś inny deser

• ok. 20 po kąpieli kolacja (chrupki z mlekiem, kanapki z dżemem, ryżyk na mleku z jakimś owocem lub lane ciasto na mleku)
  • poza tym pije przez cały dzień wodę, czasem napije się troszkę kubusia lub innego soczku, w każdym razie nie ma w naszym menu nic na mleku modyfikowanym, ponieważ nie znosił go od zawsze:-p

reklama
Gosiu mozesz jej zrobic owsianke czy kaszke na wodzie:tak: Hubert tylko takie je, zero mleka. dosłodzisz miodkiem dodasz cynamonu czy kardamonu albo i jednego i drugiego i jest pychotka, mozesz jabłuszko dodac pod koniec gotowania, Hubek zajada codziennie owsianke i rano i wieczorkiem i jeszcze mu sie nie znudziła a je tak juz od kwietnia:tak:a kasze i platki owsiane maja duzo wartości odzywczych:tak:
A Kuba nie tknołby niczego na wodzie,mleko uwielbia.Zresztą uczulony na miód i cynamon.:tak:

Ugotowałam kilka razy Oliwce owsiankę, ale nie chciała jej jeść (ani na mleku, ani na wodzie), kaszka manna też zresztą też jej nie smakuje :no: Pewnie z czasem jej zacznie smakować, kiedyś kakao ani kawy zbożowej też nie lubiła, a teraz pije ze smakiem :tak:

Ugotowałam kilka razy Oliwce owsiankę, ale nie chciała jej jeść (ani na mleku, ani na wodzie), kaszka manna też zresztą też jej nie smakuje :no: Pewnie z czasem jej zacznie smakować, kiedyś kakao ani kawy zbożowej też nie lubiła, a teraz pije ze smakiem :tak:

Ja zauważyłam, że u dzieci wszystko jest etapami. Najpierw im coś bardzo smakuje i się tym zajadają, a za jakiś czas nie ruszą tego zupełnie, tylko np. coś czego wcześniej nigdy nie jadły. Poza tym każde powoli już wyrabia swoje gusta kulinarne i to też normalna kolej rzeczy:tak:

Gosiu mozesz jej zrobic owsianke czy kaszke na wodzie:tak: Hubert tylko takie je, zero mleka. dosłodzisz miodkiem dodasz cynamonu czy kardamonu albo i jednego i drugiego i jest pychotka, mozesz jabłuszko dodac pod koniec gotowania, Hubek zajada codziennie owsianke i rano i wieczorkiem i jeszcze mu sie nie znudziła a je tak juz od kwietnia:tak:a kasze i platki owsiane maja duzo wartości odzywczych:tak:

próbowałam ;-) nawet dodawałam do jogurtu czy serka bo te jadła i nic :baffled:

Kaszka raczej poszła juz na dobre w odstawkę.
ulubione danie teraz to płaki kukurydziane(Kuba woła na nie "pleple":-D):tak:
A po za tym do menu doszło-sok z jeżyn,jajo od czasu do czasu,papryka, ogórki kiszone,trochę twarogu.:tak:

To super Rozalka, że Kubuś może już wcinać nabiał i jajka:tak:

U was kaszki odeszły w odstawkę, a Oli rozsmakowała się ostatnio w kaszkach, szczególnie lubi kaszkę wielozbożową z pełnego przemiału z Bobovity.

To super Rozalka, że Kubuś może już wcinać nabiał i jajka:tak:

U was kaszki odeszły w odstawkę, a Oli rozsmakowała się ostatnio w kaszkach, szczególnie lubi kaszkę wielozbożową z pełnego przemiału z Bobovity.
W małych ilościach prawie wszystko może.:tak:
Okazało sie jednak,że żle znosi Sanostol,odstawiłam.On był przyczyną krostek ostatnich.
:baffled:

reklama
A to ciekawe z tym Sanostolem :confused:
Ja z kolei do niego wróciłam, bo ostatnio kupiłam Oliwce Vibovit to jej nie smakował, musiałam kombinować i dodawać innego smaku, a Multisanostol chętnie pije - ja jej nie daję go łyżeczką, tylko wlewam jej łyżeczkę do kubka i dolewam wody - pije go jak rozobiony soczek :tak:

Do góry