Nie czytałam wszystkich odpowiedzi - więc moze będę kogoś dublować... Ja mojej - ma1 rok 4 miesiące - gdy zdrowa - daję mleko junior 2 x dziennie ok 200 ml, dwa razy owoce (pół startego jabłka, bo - niestety, nie chce jej się takiej obranej ćwiarteczki pogryzać lub np pół banana - podrobiony widelcem) - albo ze słoiczków - zawsze biorę takie bez cukru, staram się często zmieniać, tak mi radziła lekarz, różne, żeby się nie znudziły i żeby dziecko mialo "wdrożone" różne smaki...Ale to nie jest sposób na wszystkie dzidzioczki - mojej siostry do tej pory (6 latek) je tylko niektóre rzeczy i od malego tak miał - "albo banan albo nic

". Co do jajka - to myślę, że i jajecznica i na parze jest dobre - ok 2 jajek na tydzień, ja swojej robię też lane kluski do rosołu - któraś z koleżanek o tym pisała rosół lżejszy - mięsko - potem marchewka, pół pietruszki, potem można odrobinę selera, przynajmniej ja tak robię. A do tego lane kluski na jedno jajko szczypta soli, 1 czubata do 1 1/2 łyżki mąki - wymieszać, żeby nie było grudek i wlać na wrzący rosół, z którego wcześniej wyjmuję mięso i warzywa. A mięsko i marchewkę pokroić i dodać do tego rosołku z lanymi kluskami

pokroić w miarę drobno, marchewkę można wydelcem - grubość zależy od tego, czy i ile ma zębów - trzeba, żeby dziecku dać okazję do gryzienia. U mojej niuni sprawdza się też krupnik - można na udku kury - górna część albo szyjce indyka - wtedy do wywaru mięsnego przed marchwią i pietruchą pokrojony w kostkę ziemniak i kasza - ja daję jeczmienną perlową - wsypuję bezpośrednio z woreczka do zupy i jest dobrze - jak małe ma już rok - można dodawać koperek

Czasami robię ten krupnik z pulpecikami z mielonego z indyka - z udka indyka, zagęszczam bułką. Zupy się soli, choć bez przesady, z przypraw można śmiało koperek, natkę i sok z cytryny. Zabielam jogurtem - np ogórkową, którą robię na tej samej "bazie" i dodaję obrane, starte na tarce i ugotowane osobno - ok 30 min ogórki kwaszone...Trzeba dawać po trochu i sprawdzać, oczywiście - każdy malec ma swoje preferencje

Ja często podpytuję lekarza, teraz np moja miala wirusa, więc krupnik light, bez mięska, choć na mięsie i rosołek:S.