reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja gdybym nie miała problemu przed ciążą to bym nie wiedziała,bo na czczo mam cukry idealne,więc nikt by mnie na krzywa nie wysłał. Dowiedziałam się rok temu o problemach z cukrem,na walentynki poszalalm z pizza i goframi . Od tego momentu miałam infekcje grzybicza jedna za drugą ,zresztą po posiłkach mogłabym spać ile wlezie ,często bolała mnie głowa. No i po krzywej wyszło ,że cukier po 2h 173

To nie zaniedbaj tematu po urodzeniu, bo ja odpuscilam poprzednio na rok i nabawilam sie cukrzycy typu 2. Tez przechodzilam przez IO i stan przedcukrzycowy:-(

reklama
To nie zaniedbaj tematu po urodzeniu, bo ja odpuscilam poprzednio na rok i nabawilam sie cukrzycy typu 2. Tez przechodzilam przez IO i stan przedcukrzycowy:-(
przed ciążą brałam metformine 500 2xdziennie . Lekarz,który mnie wtedy prowadził chciał kontynuować jak powiedziałam o planach ciążowych to zmienił zdanie i już nie przepisał nic. 🤷 Zmieniłam lekarza,ale wzięłam się dopiero za to jak pokazały się dwie kreski,szczerze mówiąc nie sądziłam,że się tak szybko uda 😝 mimo wszystko jestem zadowolona ze zmiany . Ta diab jest też endokrynologiem,a mam niedoczynność i po pierwszym USG powiedziała,że mam niedorozwój jednego płata ,ale nie wie na jakim etapie rozwoju się to zatrzymało,a tamten lekarz w życiu o tym nie wspomniał. Poprostu stwierdził,że mi ta wiedza niepotrzebna

Jeszcze pytanie do dziewczyn, które mają stwierdzoną cukrzycę zaraz na początku ciąży. U was też lekarze podejrzewają, że cukrzyca mogła się już rozwinąć przed ciążą? Bo ja już dwa razy usłyszałam, że cukrzyca w 11 tyg ciąży to bardzo szybko, że to jest mała ciąża i nie powinna mieć teraz wpływu 🤷

Mam stwierdzoną na podstawie wyniku na czczo, bez krzywej.
Cukrzycy przed ciążą nie miałam, badany hbac i glukoza średnio 2-3 w miesiącu. Teraz od razu też mi zleciła hemoglobinę glikowaną. Jedyne co miałam przed ciążą to lekka IO.

Ja też jestem już po wizycie, mam +2,5kg od początku a u mnie 18 tc.
Cukry bez przekroczeń.
Ponoć szaleć będą między 24-28tc.. Na nic się nie nastawiam.
Fajnie, że napisałyście o tej insulinie bo właśnie o to nie dopytałam.

Mam stwierdzoną na podstawie wyniku na czczo, bez krzywej.
Cukrzycy przed ciążą nie miałam, badany hbac i glukoza średnio 2-3 w miesiącu. Teraz od razu też mi zleciła hemoglobinę glikowaną. Jedyne co miałam przed ciążą to lekka IO.

Ja też jestem już po wizycie, mam +2,5kg od początku a u mnie 18 tc.
Cukry bez przekroczeń.
Ponoć szaleć będą między 24-28tc.. Na nic się nie nastawiam.
Fajnie, że napisałyście o tej insulinie bo właśnie o to nie dopytałam.
O wow ,ja 15tc i jestem 1,5/2kg do przodu. Ja też ciągle słyszę,że potem się zacznie .

O wow ,ja 15tc i jestem 1,5/2kg do przodu. Ja też ciągle słyszę,że potem się zacznie .
Jakiś zapas sprzed ciąży mam więc pewnie dlatego.
Chciałabym niedużo przytyć tak jak w pierwszej ciąży bo na macierzyńskim ciężko mi się było zmobilizować i tylko nadrabiałam jedzeniem🤨
A moje znajome jak karmiły to chudły 😄Ach ta starość.

Jakiś zapas sprzed ciąży mam więc pewnie dlatego.
Chciałabym niedużo przytyć tak jak w pierwszej ciąży bo na macierzyńskim ciężko mi się było zmobilizować i tylko nadrabiałam jedzeniem🤨
A moje znajome jak karmiły to chudły 😄Ach ta starość.
Ja przed ciążą 58kg ,mdłości w 7tc wykończyły mnie do 54kg i teraz waga pokazuje 56 . Też bym chciała jaknajmniej,bo jestem malutka i będę tocząca się kula jak dużo nabiore na siebie 🙈

Ja przed ciążą 58kg ,mdłości w 7tc wykończyły mnie do 54kg i teraz waga pokazuje 56 . Też bym chciała jaknajmniej,bo jestem malutka i będę tocząca się kula jak dużo nabiore na siebie 🙈
A ja jestem duża właśnie( teraz 73 i 176cm) u mnie zwykle widać tylko na brzuchu.
Jak tak będzie i tym razem to będę zadowolona 😊

Ostatnia edycja:
reklama
Ja jem zazwyczaj i tu i tu kromke bo jestem leniwa :-) na drugie sniadanie wciagam jakis jogurt z owocem i orzechami, omlet, czy kubek zupki, czy jakas salatke... cos lekkiego:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry