reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czerwiec 2012

aga wg pogody niespodzianki od 13.00 ma być słonecznie:)

muńka ja od zawsze z psem i chomikiem i nie wyobrażam sobie inaczej. Ale pies co 3 miechy odrobaczany przy P:)

andzia aloes ponoć rewelacja i nalewka z orzecha włoskiego (zaczyna się od kilku kropli na szklankę wody). Ponoć truje robale jak ta lala. Aloes piłam 2 lata temu i zero nudności czy rozwolnienia, ale tylko przez 2 tygodnie, bo potem zaniedbałam:ppp Resztę zużyłam jako tonik do twarzy bo się przeterminował:p

reklama
Kasiekz - ale to nie znaczy, że ja przeciwna zwierzakom w domu :) sama mialabym kota, gdyby nie uczulenie Siorki. Po prostu trza pamiętać o tym, że w razie jakichkolwiek problemów ze zdrowiem, należy wziąć pod uwagę grzyby i robaki, bo czasem niepotrzebnie się "zaleczamy" a przyczyna śpi w ukryciu :)

Kurcze z tym odkładaniem bokiem to pierwsze słysze i niestety analizujac raczej robiłam:zawstydzona/y::-( to na wznak.

Kasiek - te nudnosci to objaw u dzieci raczej, ale wiadomo ze kazdy reaguje inaczej.

Aga - masz racje z tym odkładaniem, ale to akurat jest z metody NDT- Bobath :) nie tylko odkładanie,ale i branie dziecka bokiem jest bardzo ważne. Tak samo noszenie,przewijanie powinno odbywać się w odpowiednich chwytach/wzorcach. A jeśli już odkłada się dziecko na wznak,to najpierw kłaść pupę,a potem głowę.
No to pomyliłam metody :) pilnowałam jednego i drugiego przy Antku.

Kasiekz hehe u mnie w pogodzie jest, ze teraz słonko i 12st, a za oknem pochmurno i kropi:baffled:

Kurcze z tym odkładaniem bokiem to pierwsze słysze i niestety analizujac raczej robiłam:zawstydzona/y::-( to na wznak.
Miałam szczęście, ze tyle dzieciaków przewinęło mi się przez ręce i A nie był pierwszym na którym stosowałam różne metody itp :)

Andzia - większość tak robi niestety, bo nie ma u nas tradycji współpracy w fizjoterapeutą, który mógłby pokierować jak pielęgnować malucha. Ja sama nie wiedziałam wszystkiego, bo na samych studiach mówią czasami o *******ach, zamiast o praktycznych rzeczach. Dopiero kursy nas edukują.

I nie chcę żebyście się teraz zadręczały, że czegoś nie robilyscie, że dzieć nie tak poszedł w rozwoju itp. bo oczywiscie nie oznacza to, że coś się będzie dziać. Trzeba być po prostu czujnym i w razie jakichkolwiek podejrzeń, niepokojących objawow,zachowań, mówić otwarcie, pytać itp.

Uważam, że tak jak sa kontrolne wizyty lekarskie, tak powinny być kontrolne wizyty u fizjoterapeuty, który oceniłby rozwój maluszka. Chociaz w tym pierwszym roku życia, bo to wtedy najczęściej już co się potrafi zadziać i złapane na tym etapie jest w 100% do poprawy. No, ale...nawet nie ma rozsądnej ustawy o zawodzie fizjoterapeuty...

Ostatnia edycja:
Ale jakie moga byc następstwa takiego odkładania dziecka???
Mat ostatnio miewa ( nie jest tak non stop) momenty ze piszczy przy próbie dotknięcia go, albo wcale nie chce zeby patrzeć w jego strone :szok: Mam sie martwić???
Kurcze wiem ze nie wiedza jest zła, ale jak człowiek czyta takie rzeczy to potem wszytsko podciaga pod objawy czegoś i niepotrzebnine wkręca.
Munka nie mam oczywiście pretensji do Ciebie, zebys źle nie zrozumiała, edukuj nas jak najbardziej. To tylko taka moja refleksja:-)

P wstała o 7.00 to teraz zasnęła w słonku na dywanie:)

andzia
a u dzieci to faktycznie może być inaczej:)

muńka zgadzam się w 100%, bo mój M ma grzybice układu pokarmowego i właśnie leczy. Jego jedzenie do tego doprowadziło, a dieta przy tym dziadostwie straszna. Musiałam mu tabsy z USA sprowadzać, bo oczywiście u nas tylko jeden lek. I jak P miała skazę to właśnie też badałam i nie z kupy (bo jak piszesz ciężko), a z takich plastrów na owsiki, a na inne pasożyty jakąś tam metodą na F:D Na szczęście to była tylko skaza. Jak człowiek poczyta o tym dziadostwie to można wszędzie złapać w piaskownicy, na basenie, a plaga w żłobkach i przedszkolach:/

aga he? U mnie świeci słońce i nic nie kropi:D

coś dla naszych szkrabów Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru | Make Life Easier

Ostatnia edycja:
Munka - fajny temat poruszylas :-) Ja ze swojej strony dodam, ze wazny jest umiar. Przeczytalam akurat wczoraj artykul jakiegos polskiego pediatry i ten postulowal, ze nalezy psu/kotu po kazdym spacerze na dworzu myc lapy i pysk (jak ja sie pytam? :szok: szmatka od zewnatrz czy plukanka od wewnatrz? :-D jak dla mnie facet ma paranoje :rofl2:) a piaskownice idealnie byloby zakazac kompletnie :szok: Facet w swoim zapedzie robaczanym przeoczyl takie oczywiste (potwierdzone nie tylko wieloletnia obserwacja ale i naukowymi badaniami) fakty, jak te, ze dzieci wychowujace sie ze zwierzetami sa (na ogol) zdrowsze od tych odizolowanych od przyrody i ze dzieci taplajace sie w blocku i kopiace w piaskownicy sa zdrowsze (i szczesliwsze) od tych trzymanych sterylnie :-pAmerykanscy badacze (nazwisk nie pamietam, jak chcecie to pogoogluje) ukluli wrecz teorie, ze pasozyty sa ludziom rownie niezbedne do zycia jak bakterie - oczywiscie pasozyt pasozytowi nie rowny jak bakteria bakterii. Dlatego kompletne ignorowanie tematu robakow jest rownie szkodliwe jak popadanie w manie w przesladowcza ;-) Bardzo chetnie wiec sie dowiem jakimi ziolami mozna sie (rozsadnie) odrobaczac. Ja slyszalam o kiszonej kapuscie, pestkach z dyni i czosnku (zaleca sie te same srodki tez dla zwierzat) - pytanie tylko w jakich dawkach/z jaka czestotliwoscia i czy sa jeszcze (jakie?) metody? :tak:

reklama
Do góry