reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Mała jeszcze śpi, obiad się gotuje to napiszę Wam mądrości mojej położnej ;-)

Po pierwsze do tej pory karmiłam na żądanie, co kazała nam zamienić na system 2-3 godzinny (oprócz nocy), aby lepiej zorganizować sobie dzień.
Jak zapewne większości z Was zdarzały nam się dni, gdy mała wisiała na cycu po kilka godzin i nic nie mogło jej uspokoić. Jadła aż nie zwymiotowała. :sorry2: Okazało się, że jest to błąd, bo dziecko może chcieć cyca nie tylko dlatego, że jest głodne. Jak zje tyle co zawsze a jest marudne zamiast dokarmiać należy dać do picia glukozę (płaska łyżeczka na 100 ml wody). Działa rewelacyjnie - wczoraj wieczorem bardzo długo nie mogliśmy Zosi uśpić, więc gdy inne metody zawiodły dostała gluko0zę i spała 5 godzin :tak: Zresztą jak byłyśmy w szpitalu to też stosowali glukozę jako uspokajacza.

Inny fajny patent na uspokojenie dzieciątka - bujanie, ale nie na boki tylko góra-dół! A na głókę nałożyć pieluszkę.

karmienie co 2-3 godziny ?to co zrobić jak po godzinie od jedzenia dziecko płącze wpychając rączki do buzi i wypluwając smoka??:sorry2:

reklama
moja tez je co 3-4 godziny, ewentualnie jak nie spi to pocyca z 5 min zeby zaspokoic pragnienie.

Dziewczyny, zakladacie czapeczki w ten upal?

KAmila to wychodzi na to ze wtedy dac do picia glukoze. chociaz tu widze ze co polozna to inne gadanie. mi powiedzieli zeby absolutnie nie dopajac niczym jak sie piersia karmi, chyba ze sa naprawde upaly wielkie. z tym karmieniem co 2-3 godziny to mi sie wydaje ze ok ale jak dziecko ma juz 2-3 miesiace i jest w miare poukladane.

Addiena no wlasnie mi polozna zeby zakladac cos na glowe nawet jak tak cieplo bo mamy chronic przed sloncem i wiatrem. no ale przeciez jak jest budka w gondoli to ma cien nie?ja dzisiaj sciagnelamczapke bo maly byc tak czerwony ze az go szkoda bylo a na glowe mu nie swiecilo bo budke mial zamknieta.

wiecie co rano pisalam o tych smoczkach zoltych lateksowych , bylam w tesco i kupilam z nuka taki jak rafal mial i to chyba rodzinne hehe bo Alan tez go zalapal:)w dotyku on jest 2 razy bardziej miekki niz tamte silikonowe.

Kolejna wizyta położnej za nami - jak tylko zobaczyłą Zosie to stwierdziła, że jej się przytyło:-) Będziemy ważyć się w przyszłym tyg więc zobaczymy. Pępek nadal trzyma się twardo więc czekamy. A tak to dziecie najedzone i szcześliwe. Właśnie śpi na kanapie, a ja robie przemeblowanie w szafie. W końcu mogę wszystkie szerokie rzeczy dać do tyłu. Papa aż do następnej ciąży.

Mogę już siadać na tyłku i w tej pozycji o wiele fajniej się karmi. Zasysa się jak mały glonojad. Uwielbiam obserwować jak szuka cyca, i otwiera szeroko pyszczek i oczy:-)

jak nie chca zadnego smoka zalapac to sprobujcie te zolte kauczukowe czy lateksowe. one sa mieciutkie , to samo dotyczy butelek jak dziecko nie ssie silikonowego to kauczuk juz tak bo latwiej.
rafal tez na poczatku nie chcial smoczkow i jak zalapal to te okragle albo wlasnie kauczukowe takie
ŚLICZNY SMOCZEK USPOK. LATEKS 6-18 DISNEY NUK (2438466916) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
a sa tez np z capola okragle kauczukowe

hej blond:))

popieram w 100%
młody miał juz 3 smoki, zadnego nie chwytal; dopiero kolezanka poradzila mi zwykly lateksowy; my mamy profilowany z NUKa taki łoooo i chwycił od razu; reszta lezy i czeka:tak:

Młody śpi, ja zajadam danio i idę poczytać co u Was. Ps. Dzisiaj udało mi się po raz drugi uśpić go metoda Tracy Hogg czyli bez piersi, noszenia i bujania, tylko po dwóch ziewnieciach wyciszylam go na rękach i odłożyłam do spania. Zasnął sam :) Właśnie przeczytałam że gkvip urodziła! Super, moje gratulacje :) A co z Rysica?

Ostatnia edycja:
blond mam elektryczna medele dobrze dobrany rozmiar lejka i ogolnie on ma regulacje sily ssania wiec raczej jest ok. ale ja powaznie mam tak malo mleka. maly jak sie urodzil to wazyl 3580 teraz ma 3 tyg i wazy 3300... juz dawno powinien odrobic urodzeniowa. no wiec dokarmiam jak mi pediatra kazala 3x po 60ml.

ruda wybudzam tylko jak kupe zrobi no bo jak z taka kupa spac... jemu to nie przeszkadza ale jak ma mu pozniej to przyschnac do skory to juz wole go obudzic.

Iwon pieknie :) ja mialam tz taki plan ale mlody jst taki niespokojny ze nie idzie nam :/

dziewczyny a ile wy dokarmiacie?

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, zakladacie czapeczki w ten upal?
Ja dziś wyszłam bez, ale jak zaczęło wiać i wyjęłam jej z wózka to założyłam.

KAmila to wychodzi na to ze wtedy dac do picia glukoze. chociaz tu widze ze co polozna to inne gadanie. mi powiedzieli zeby absolutnie nie dopajac niczym jak sie piersia karmi, chyba ze sa naprawde upaly wielkie. z tym karmieniem co 2-3 godziny to mi sie wydaje ze ok ale jak dziecko ma juz 2-3 miesiace i jest w miare poukladane.
No jasne, że co położna to zdanie. Nawet w szpitalu jedna gadała tak, a druga inaczej. Ja się tylko dzielę doświadczeniem ;-)
My dziś stosujemy regułe co 2-3 godz i dobrze nam idzie. Co prawda mała trochę marudna gdy nie śpi, ale chociaż cyce odpoczywają.:sorry2:

Do góry