reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

Katrina to dobrze, mojemu Kubie tez nigdy nic nie było po żadnym szczepieniu, dopiero przy Wojtku takie "jazdy". Po drugim szczepieniu miał 41 stopni gorączki, nie wiedziałam co sie z Nim dzieje :( a po tym tylko wczoraj i w nocy a dzisiaj juz ok wiec sie cieszę.

reklama
Aga nawet nie wiedziałam, że są specjalne płatki Bobovity:D Dobrze wiedzieć na przyszłość. Mojej sąsiadki dzieć też zasypia sam w łóżeczku i na dodatek śpi od 2-4 godz. dziennie podczas jednej drzemki! Zazdrość mnie zżera:D Co do UU to moja szczególnie mnie terroryzuje podczas upałów:) Chciałam ograniczyć w dzień cyca na rzecz innych posiłków, ale nie da się:p

Pola
mojej po zwykłym szczepieniu i po rota nic nie było. A po pneumokokach 40C. Aż się boje tego MMR i odłożyłam po wakacjach.

Walczymy z goraczka!!!! rano sie obudzila i bylo 37,2 po odebraniu od opiekunki 38,5 i nie spada :-:)no:
Pamietam, ze mowilyscie, ze paracetamol na zmiane z ibupforenem ale co ile godzin i czy 2,5ml czy 5ml.

To nasza pierwsza goraczka i nie wiem co robic :zawstydzona/y:

Mnie też cały czas się wydaje, że jest dzień wcześniej....

Dorwalam w tkmaxx super butki dla jaska na jesien, pelne, mieciutkie skorzane na rzep z miekka gumowa podeszwa:-) i ogladalam w decathlonie te miekkie dla dzieci i wygladaja naprawde sensownie no ale my juz mamy elefanten
Buty baby light skóra DOMYOS - Maluch fitness Maluch fitness - Decathlon

świetne te decathlonowe butki!!

zaza moja okazyjnie wciąga np. mleko owsiane z płatkami cheerios:D A teraz wynalazłam to: Deser z płatkami cheerios

Twoja mała je już takie twarde płatki?? moja jeszcze by chyba sobie z nimi nie poradziła...

Walczymy z goraczka!!!! rano sie obudzila i bylo 37,2 po odebraniu od opiekunki 38,5 i nie spada :-:)no:
Pamietam, ze mowilyscie, ze paracetamol na zmiane z ibupforenem ale co ile godzin i czy 2,5ml czy 5ml.

Ja jeszcze nigdy nie stosowałam metody dwóch p/gorączkowych. Jeśli G spadała temperatura za każdym razem po paracetamolu to podawałam tylko to. W razie jakby po paracetamolu nie spadała przez dłuższy czas, to wtedy podałabym ibuprofen.
Ja mam pedicetamol i daje się go wg wagi dziecka. Nie wiem ile Twoja waży, ale moja 10 kilo i powinno się podać 1,5 ml

Polaa - Alinka tylko po pierwszej szczepionce dostała wysypkę, nic poza tym, a Kuba na szczęście nic. Był trochę marudny, ale jest taki od 3 dni, więc to nie "zasługa" szczepionki.

Sunshine wspolczuje :-( Ja tak jak Munka nie dawalam nigdy na przemian jeszcze, wczoraj jak miał gorączkę to ibuprofen.

aga Kuba tak wlasnie jadł, ładnie nabijal na widelec a przed samymi ustami ściągał raczka z widelca i do buzi dopiero :-D

Dzieki :*

Munka- na moim CALPOL(paracetamol) jest napisane 5ml od 6-24 miesiecy a CALPROFEN (ibuprofen) 2.5ml od 3m-2lat trzy lub cztery razy dziennie. A wazyc tez moze ok 10kg ;-)

Witajcie. Minął tydzien od szczepienia Mmr i pojawil sie stan podgoraczkowy i wysypka...dzis rano lepiej.
U nas tez sukces z samym zasypianiem w dzien z noca od 6 miesiaca niema problemu. Po prostu jak zaczyna ziewac klade do lozka moniek mis i wychodze pogada po steka po ziewa i zasypia...ale tez sie na dzwigalam na rekach wiec juz ufff...
Dzis mamy pogrzeb kolezanki mojego B. Zmarla na raka jelita grubego...tylko 22 lata miala pół roku walki i od poczatku miala uczulenie na morfine. Wszyscy maja byc ubrani na jasno i praktycznie od zeszlego piątku strasznie mnie zdolowalo jakie te życie szybkie i ulotne....

Odkrylam ze EThan ma zatwardzenie po jablkach dokladnie jak Ja...zaczal pic wode choc mleko 3 razy dziennie jest i pidaje dorosłe jogurty i nic nie sypie. Pozdrawiamy

witam, jak wychodziłam do pracy do młody jeszcze spał, więc dzisiaj babcia będzie sadzać na nocnik, kurcze nie lubię jak mi coś ucieka :( chciałabym być przy wszystkim co dotyczy mojego belzebubka :(

dobra zabieram się za odpisywanie, bo jest tego trochę, a o 8 reszta biura się zejdzie:-D

zaza wspolczuje zamieszania z chrztem :/ dziwne ze nie zaprosili was dzien wczesniej do kosciola na probe, bo u nas tak bylo i ksiadz wszytsko wyjasnil co kto ma robic i kiedy.

Jasiek biega za raczki jak szalony. i stoi, ale jak sie zorientuje ze stoi sam to zaraz pada na pupe, jakby sie bal. z tym chodzeniem tez mysle ze by dal rade sam ale sie boi. jak go trzymam za rece to tak luzno jakbym wcale nie trzymala. no ale dam mu czas:tak:

no własnie nie, ale już mi przeszła deprecha w tym temacie ;-)
a z chodzeniem to Serdżi ma tak samo jak Jasiek :yes: ostatnio D mu wsadził w rączkę pomadkę NIvejkę i tak sobie szedł sam, bo myslała, że trzyma D za palca:-D

eh i gdybym jeszcze za to płaciła to mogłabym cos ustalić. A tak - robia na gwarancji, mają pretensje bo niby dlaczego ja pisze pisma ponaglające a ściana wygląda podobnie do tej. Tylko u mnie są w tym staie całe 2 ściany:
Zobacz załącznik 569574

wiec wczoraj była jedna awantura - i pomogło - pytanie co bedzie dziś....
OMG :/ sytuacja nie do pozazdroszczenia :no:

Jak co rano zaworze Aurelke do opiekunki po drodze musze podjechac pod mega stroma gore i prze zakretem zerkam w lusterko wsteczne i widze, ze mloda zasnela(nigdy jej sie to nie zdarzylo:dry:) katem oka widze, ze cos z prawej strony wchodzi na ulice, patrze a to SARNA wbiegla mi przed maske :szok: po hamulach, reczny, i dobrze, ze nikt za nami nie jechal! Dobrze, ze zdazylam......
o mamo! :szok: dobrze, że udało ci się opanować sytuację!!! oj współczuję takiego stresu...

zaza a probowalas mu pokroic w kwadraciki? bo moj na drugie sniadanie musi koniecznie miec wlasnie kwadraciki z szynka (dzis byl tylko ser to nie chcial tknac, i tylko krzyczal am am:-D musialam biec do sklepu po szynke:cool2:) i zjada tak czasem nawet dwie kromki. smaruje maslem i ta szynka sie tak przykleja do masla ze nie odpada. tylko nie wiem czy mozecie maslo jesc...
dostawał kwadraciki z tym mięskiem z gerbera ale mu nie podchodziło za bardzo, dzisiaj dostanie suchy chleb w kwadracikach i kostkę z ogórka :) zobaczymy co z tego wyjdzie
a szynkę to spróbuję mu jakąś upiec, bo u nas te sklepowe odpadają, a masło to już w ogóle (przynajmniej na razie-mam nadzieję)

Od dzis wprowadzam rewolucje :) Mlody bedzie dostawal obiad w kawalkach i sam jadl. Juz wystarczy naklaniania, zabawiania i wciskania papek czy sloiczkow. Mam normalnie mentalnosc mojej babci i jakbym mogla to bym z lyzeczka ganiala :/ Sama sie przy tym mecze psychicznie bo np mlody zaciska usta i nie chce, a mnie sie wydaje, ze za malo zjadl (a kim ja jestem zeby o tym decydowac ;-))Inaf :p Bedzie jadl ile chce, a jak bedzie glodny to da znac (chyba)
w takim razie trzymam kciuki za powodzenie misji!!!! &&&&&&&&&&&&&&
i w sumie to mnie natchęłaś i w końcy też mam zamiar zabrać się za wycofywanie słoiczków z II dania, zupki je moje, takie "dorosłe", ale czas i resztę udoroślić ;)

Witam, ja rano wyprawiłam babcię z młodym na spacer i poszłam z brackim w końcu skończyć porządek w piwnicy, bo po ostatnim zawaleniu regału nikt tam nie schodził :D
:-D:-D:-D

a UU to chyba do końca na żądanie

kupki wciaz na nocnik ale zdarzy sie do pieluchy jak nie zrozumiem jego przeslania ze walenie w drzwi wc to kupa :D moglby zaczac kupa mowic i byloby z gorki ... wynosi po sobie pieluszke do smieci :D te czyste tez czasem chce

caluje wszystko co spotka nawet kaloryfer i inne dziwne rzeczy ...
ale czad!!! sam sobie pieluskzi wynosi? hmm czasami ma wrażenie, że moje dziecko z rozwojem intelektualnym jest daleko w tyle :(

zaza u mnie te nocki raczej są nieprzespane :-:)-:)-( już nie pamiętam kiedy ja ostatnio całą noc przespałam :-:)-(
co do kanapek dla małej ja tak samo jak josie kroję w kwadraciki i mała sobie sama je
to nie wiem jak ja to przeczytałam, że mi się zwidziało, że poprawa w nockach :( \
ech no szkoda... to trzymam kciuki, żeby w końcu ten przełom nastapił!

Kasieńka zazdraszczam zasypiania Nikosia, ja to nie wiem jak oduczyć małą od zasypiania na rękach :-:)-:)-(
nasz też sam nie zasypia, jak nie uśnie przy butli to ja go bujam na rękach, a D wsadza w ten stary mały fotelik i kołysze:zawstydzona/y:
czasami jak nie mam siły to go usypiam w hustawce:zawstydzona/y: zasypia momentalnie:-p

Baby możecie polecić jakiś sprawdzony i niedrogi samoopalacz? Ja się kompletnie nie znam, nie używałam ever, bo jakoś nie mogę się przekonać :dry: Ale wyjścia nie mam - w sobotę ślub siostry M. i jakoś trza wyglądać, solarium już nic nie da.
Zależy mi żeby się dziad dobrze rozsmarowywał i dawał w miarę naturalny efekt (możliwe to w ogóle?)
Czy jeden samoopalacz może być do ciała i twarzy? :sorry:
teraz to już chyba za późno, ale ja zawsze używam balsamu brązującego Sopot z Ziaji jest silniejszy niż inne balsamy, ale słabszy od samoopolacza, nie zostawia smug, ale trzeba go tak przez kilka dni codziennie używać, żeby był efekt
no i jest na prawdę tani

to nie był przypadek. Poprosił, żebym wysłała mu miejscówkę, jak znajdę, ale nie powiedział, że tez w tym czasie wybierają się nad morze. Poza tym to jest naprawdę mega zakręcona rodzina i kuzyn potrafi nie kontaktować się ze mną przez kilka lat i nagle zadzwonić, żeby mnie usłyszeć :szok::-D Dlatego też jakoś nie wierzyłam, że zorganizuje im wyjazd tam, gdzie my :-) i przez to, że go znam, to uwierzę tak dokońca jak go tam zobaczę!!!! hehehe :-)

Moja tez jeszcze ma mleczne posiłki, choć zauważyłam, że powoli rezygnuje chyba z kaszy na 2 śniadanie. Wcześniej je mleko i kanapkę.
ale superowo!!! lubię takie spontanicze, zwariowane akcje!!!

Jeszcze musze tylko Kubę położyć, obudzić męża do pracy i wieczór dla siebie, postanowiłam, ze leże i nic nie robię a nie jak zawsze sobie cos znajdę a to prasowanie, a to kurze, a ro robienie porządków w szafkach, dzisiaj nic nie robię tylko zafunduje sobie długa kąpiel :tak: Rano znowu do przedszkola ale te trzy godziny bez Kuby są mi potrzebne :-)
i prawidłowo :yes: a te 3 godzinki to ci się należą! :)

i jak poszło z płatkami? masz jakieś specjalne dla maluszków? u nas też mleko jest wciąż posiłkiem-rano i wieczorem z kleikiem
ponoć kiepsko, nie chciał jeśc tego mleka, teściowa ponoć poczekała, aż zmiękną, ale nic to nie dało...
wieczorem dałam mu samych płatków to je tylko zgniatał i rozsypywał, jak dostał ode mnie prosto do buzi to jadł i widac było, że mu smakowały, więc z mlekiem spróbuje sama w weekend
a płatki zwykłe Cornflakes'y z Nestle

Zazdroszcze zasypiania, w sumie u mnie każde dziecko któego pilnowałam zasypiało samo tylko to moje :p
bo by ci było za dobrze ;-)

Ja mojemu kupiłam płatki z bobovity.
Zobacz załącznik 569694
dziękuję za tą jakże cenną informację :) muszę je znaleźć i jak skład będzie ok dla S to zakupię :)

i jak tam Aurelka? udało się zbić gorączkę

nam Iboprofenu na 9kg kazała dawać 4ml, chociaż na opakowaniu dawkowaniebyło 2,5ml albo później 5ml...
teraz już nie pamiętam dokładnie, ale chyba jak dasz jedno to drugie możesz dac po 4 (lub 6 godiznach)
oj Ryscia by się przyadała ;)

edek:
jeszcze zapomniałam napisać, że te butki co wstawiłaś josie są boskie!

i że S na nocniku nie chce siedzieć, musze magicznych sztuczek używać, żeby z niego nie zszedł, ale wydaje mi się, że to pzrez to, że ten z FP jest strasznie wysoki i S nie dosięga do podłogi
jadę dzisiaj kupić zwykły nocnik

edek2:
przyszłam do pracy na 7, żeby popchnąc robotę po czym 10 minut spędziłam na ratownaiu klawiatury i biurka bo wywaliłam kube z wodą
a kolejne 25 minut spędziłam na BB:-p:-D

Ostatnia edycja:
reklama
Josie super ze tak sie wakacje udaly ... my chetni ze spotkaniem na kazdy dzien :) kiedy Wy macie ochote :) super te butki ale na mojego pewnie znowu na podbiciu beda za niskie :| a ile kosztuja

Polaa Katrina zazdraszczam ze macie juz za soba te szczepienia, i dobrze Polaa ze juz nic wiecej nie bylo i odpoczywaj nalezy Ci sie :)

Iwon jak wspomnialas o tym samoopalaczu to az sama pomyslalam czyby nie sprobowac bo ja miala jestem jak sciana w moim domu (mam kolor ecru) i staczam sie z otoczeniem :D

Zaza my tez wczoraj jedlismy pierwszy raz platki kupilam zwykle kukurydziane nestle, i daly rade tylko u nas na zwyklym mleku

Kasia.natka ano wchodzi i wychodzi sam a ja tylko zasuwam zamek bo ma zmienione lozeczko na turystyczne chicco i w nim spi a drewniane stoi i czeka na drugiego bobo bo Nikos to obijal sie o te szczebelki ze az mi bylo go zal a teraz spi super sobie... a otwieram te poly jak rano wstaje potem przy drzemce zamykam i otwieram po drzemce :) a taktop wchodzi do lozeczka kiedy chce sie do misiow poprzytulac albo wlasnie spac :)
platki wczoraj dalam corn flakes :)

Aga fajne te platki ze wczesniej ich nie widzialam :D musze isc do innego sklepu niz przyblokowy hehe no i co do jedzenia to fajnie ze tak juz zalapal ... moj kiedys wiecej chcial a teraz jakos mu sie odechcialo

Sunhine co trzy godziny zeby wychodzilo kazdego ze specyfikow max 4 razy dziennie i jesli wazy kolo 10 to juz zdecydowanie 5ml, ale poczytaj w dawkach

Paulina straszne :( wspolczuje

Ostatnia edycja:
Do góry