• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

kosmitka, ja sie nie znam, ale tak mi sie nasunelo, a jakbyscie sie ubezpieczyli w Polsce, to nie byloby ono wazne we Wloszech?

my dzis jedziemy do tesciowej :eek: i zostajemy nie do niedzieli, a do poniedzialku (ta L'ecocardiografia fetale ..) a moze i do wtorku jak uda nam sie gina zlapac by do niego na wizyte umowic :eek:
to sie mi dni zapowiadaja :eek:

Ostatnia edycja:
reklama
sicilpol wiesz co, ja juz kurcze nie pamietam, w czym byl dokladnie problem, bo na samym poczatku naszego pobytu tutaj jak nas do ASL nie chcieli zapisac, to sie dowiadywalam, czy w Polsce moglibysmy ubezpieczyc, ale to bylo z jakiegos powodu niemozliwe, nie pamietam juz o co chodzilo... moze ze tam jak sie dobrowolnie oplaca, to sie placi miesieczne skladki i wtedy jest problem z ta karta na zagranice, czy cos, kurcze, zupelnie nie pamietam...
ale ubezpieczenie mamy wiec no stress, tyle ze nadal zyjemy tu nielegalnie :crazy:

spokojnego wyjazdu do tesciowej! i samych dobrych wiesci z USG!

Witajcie, widze, ze zgodnie wszystkie sie cieszymy, ze dzisiaj juz piatek i weekend przed nami...:-).
Kosmitko no faktycznie troche namieszane w tym wszystkim, biurokracja jest straszna bestia. Jest tyle sprzecznosci w prawie wloskim, ze czasami az strach dotykac czegolkolwiek. Wy przeciez jestescie na umowie, wiec do ubezpieczenia powinniscie miec prawo, nie pracujecie na czarno przeciez.
Sicilpol mile dni sie zapowiadaja zatem;-), przynajmniej tesciowka porozpieszcza was troszke:-).
Tak dzieci sa nieobliczalne...Pinky twoja Maja tez fajniutka, ciekawe czy beda kontynuowac tego lata??Karim przyjedzie na wakcje znowu? Patryk tez od ostatnich wakacji wydzwania do Allegry, w sylwestra pamietam az nas zaskoczyl, bo jakos nic nie wspominalismy i nawet zapomnielismy:zawstydzona/y:zadzwonic do nich z zyczeniami....na szczescie dziecko nam przypomnialo:sorry:, tak dlugo trwal przy telefonie az udalo mu sie linie zlapac:szok:. Jesli chodzi o dowod dla Maji, chyba mozesz gozrobic, macie zameldowanie tutaj?, jesli tak to musza ci wyrobic.

witam . nareszcie piatek i w koncu konczy sie ten tydzien , oby nastepny byl lepszy ,bo moj limit cierpliwosci sie wyczerpal.jutro u nas w Piombino jest sbaracco , wiec moze sobie poprawie humor malymi zakupami.pewnie jak zawsze skonczy sie na tym , ze obkupie tylko Maje , ale co tam , na razie mam ja jedna.a tak przy okazji milosci dzieciecych to moja cora w zeszlym roku poznala chlopca , ktory przyjechal na cale wakacje.tego co sie dzialo nie da sie opisac .nie bylo jednego dnia bez randki z Karimem. rano razem nad morze a wieczorem do pozna na placu.przy wyjezdzie plakali i lamentowali obydwoje.z jego mama mielismy niezly ubaw, ale z drugiej strony bardzo mily chlopczyk i jego mama tez w porzadku.myslalam , ze dla Maji przejdzie , ale gdzie tam.przynajmniej raz w m-cu telefon, dni do wakacji odliczaja, prezenty juz kupione.czasami z mezem smiejemy sie , ze zamiast na studia to na wesele trzeba bedzie zbierac.a jeszcze na dodatek jak jestem w ciazy to zaczely sie rozne pytania a po nich moja corka stwierdzila , ze wyjdzie tylko za Karima , bo go kocha, bedzie pracowal z moim mezem , a ona urodzi mu dzieci i juz.nie ma zmiluj , ale posmiac sie mozna.a w te wakacje ciag dalszy romansu , ale ciesze sie z drugiej strony , bo jego mame bardzo polubilismy wszyscy i tak ja tez bede miala towarzystwo.
a mam jeszcze male pytanie.czy carte identita dla dzieci moge i ja wyrobic dla Maji?
:-)pochwal sie nam Maja kochana

eve my niby pracujemy, ale nie mamy umowy o prace,
ja mam umowe o stypendium z uniwerkiem (co nie jest uznawane nigdzie), a moj maz to nawet czegos takiego nie ma, bo dostaje kase bezposrednio od miedzynarodowej organizacji
kobieta w municipio robila wielkie oczy, ze takie cos w ogole jest mozliwe, ze pracujemy a nie pracujemy ;-) no ale w tej piepr...nej nauce juz tak jest, w Polsce jest podobnie,
tyle ze we Wloszech jest jeszcze pare prawnych perelek, ktore w naszym przypadku robia sie nie do przejscia... ciekawe czy naukowcy zagraniczni w Polsce maja takie same problemy, wcale bym sie nie zdziwila...

no i generalnie mamy prawo i obowiazek nawet ;-) i do zameldowania i do ubezpieczenia zdrowotnego, no ale na poczatku, nie chcieli nas zameldowac bez ubezpieczenia i nie chcieli nas tez zapisac do ASL bez zameldowania ;-)
bujalismy sie tak kilka miesiecy bez ubezpieczenia, az w koncu ktoregos dnia trafilismy na innego kolesia w ASL, ktory powiedzial, ze mozemy bez problemu kupic to ubezpieczenie ASL, no to kupilismy, a w tym roku, nawet ten ktory nas wtedy odsylal nam sprzedal bez problemu...
do zameldowania sie juz nam nie starczylo sil ;-) a szkoda, bo w tym dniu co kupilismy ASL bylo mozliwe zameldowanie sie, ale teraz juz nie, bo w tym momencie nasze ubezpieczenie jest wazne na 10 najbliszych miesiecy, a nie na rok, jak wymaga municipio, wiec juz nie mozemy sie zameldowac ;-)

Ostatnia edycja:
witam sie i ja popoludniowa pora.u mnie zapowiadaja piekna pogode na week end,zobaczymy.na raziue piekne slonko swieci.moj F.rano sie wybral ze mna na dzialke i na niewielki spacerek z pieskiem.dzisiaj juz lepiej sie czuje.milego week endu dziewczyny:-):-):-):-)

agatka ...mam nadzieje,ze zanim sie3 obejrzycie bedzie juz w swojej 100% formie

ale mi sie dzisiaj dzien dluzy...a za oknem super slonce....i cieplutko. myslalam ze jak bedzie ladnie w weeknd to sie przjeedizmey do Cantù na karnawal bo tam super przebierancy ....a tu dooooopa ...ma padac nawe grrrrrrr. No nic bedziemy pakowac pudla. Co prawda mamy ju zobsuwe tygodniowa , bo bylo wszystko super do dzisiaj do 10 jak sie okazalo,ze piasterellista na budowie nic w tym tyg nie zrobil, bo byl chory wiec jestesmy w szarej doooopie z podlogami...bo my myslelismy ze w przyszlym tyg juz moze wejsc malarz...no ale nie wejdzie...dopiero za tydzien ..Tak wiec nam sie przesunie przeprowadzka na pierwszy tydzien marca grrrrrrrr

milego weekendu dziewczyny!!!!

Kosmitko no tak, to faktycznie troche dziwna ta wasza sytuacja...niby legalnie ale pracujecie jakby nielegalnie pod okiem wszystkich;-), widocznie "naukowe" prawo na to pozwala, pewnie sa jakies umowy miedzyrzadowe, miedzyuniwersyteckie, ktore zezwalaja na takie uklady. Wiem, ze np wszelkie ubepzieczenia zdrowotne wykupione badz posiadane w PL sa tutaj bezproblemowo uznawane, w pazdzierniku mialam na kampingu grupe mlodziezy z PL i chlopak zerwal wiazania krzyzowe, zawiezlismy do szpitala porobili wszystko bez najmniejszych problemow, pytali nawet czy maja operowac;-), ale oczywiscie rodzice nie wyrazili zgody, dziewczyne z kolei z wyrostkiem robaczkowym operowali, spisali dane z ubezpieczenia i nikt nie stwarzal zadnych problemow. Tak na marginesie byla to wyjatkowo pechowa grupka:szok::rofl2:.
Strega mam nadzieje, ze potem i malarze nie opoznia pracy;-)wiesz jak to w tych kwestiach bywa:crazy:. Tez wlasnie zobaczylam prognoze pogody, na sobote jeszcze w miare, ale w niedziele pewnie popada, a tez mielismy w planie jakis dluzszy spacerek, kto wie, zobaczymy....
Agatka, no wlasnie, jak to jest przy polamanych zebrach???

tak meldunek mamy.a czy na tym dowodzie moglabym np.jechac do Polski czy musze koniecznie nowy paszport wyrabiac , bo konczy jej sie we wrzesniu?Karim przyjedzie ,bo juz nam "ziec" zapowiedzial , ze jak tylko skonczy sie asilo on przyjezdza.zreszta maja w campigli swoje mieszkanie wiec przyjezdzaja tu co roku.
cucciola79 mam na swoim profilu zdj Maji i jak tylko ur to oczywiscie pochwale sie i Lena:-)

reklama
Zeby dowod byl wazny na zagranice, to oboje rodzice musza zlozyc podpisy...ale najlepiej zapytaj u siebie w comunie w anagrafe, bo nie wiem czy to samo dotyczy osob innego niz wloskie obywatelstwo. W anagrafe powiedza ci dokladnie co musisz zrobic, bo teraz chyba trzeba skaldac tez odciski palcow, cos mi sie kojarzy...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry