U nas upodobania kulinarne podobne do Maciejowych

z tym, że Julka bardzo lubi owoce i warzywa

Jabłko albo marchewka to codziennik więc trochę mnie to loozuje

Był czas intensywnego eksperymetnowania z jedzeniem i cierpliwością rodziców ale na szczęście poprawiło się na lepsze. Bardzo pomogło przedszkolne menu.. Julka poprostu zjada to co inne dzieci - wyjątek stanowią wszelakie potrawy z dodatkiem "zieleniny" - tego nie ruszy i usprawiedliwiam ją: ona poprostu po tym zwraca

tak więc odpuściłam suto kraszone natką pietruszki zupy tudzież pulpety z zieloną wkładką czy ziemniaki z koperkiem.
Cieszy mnie, że Julka lubi ryby i potrawy przyżądzane na parze.. na zagłodzoną nie wygląda

Poza tym staram się jak najczęściej z Julką przygotowywać posiłki więc dodatkowo ją to mobilizuje do jedzenia. Może to głupio zabrzmi ale nigdy nie zmuszałm jej do jedzenia o stałej porze - kiedy była głodna sama prosiła o posiłek - faktem jest, że jej posiłki oscylowały wokół pewnych stałych pór ale nic na siłę.
Kiedy była młodsza podczas posiłku często wymyślałam historie o tym co znajduje się na talerzu.. a to uciekająca parówka

a to kalafior w sukience a to kotlet z niespodzianką.. do tej pory wspominamy te nasze bajki-zjadanki

Kładąc jedzonko na talerzyk starałam się je ułożyć w jakąś ciekawą kompozycję - wygięty frankfurterek to uśmiech, oczy z keczupu, nos z bułki - pomagało

Teraz raczej staram się nie tyle Julkę do samego jedzenia nakłaniać ile wpajać jej zasady dobrego żywienia, racjonalnej i zbilansowanej diety

Czy mi się to uda - czas pokarze :laugh:
Oczywiście mój małżonek także grymasił swego czasu, że ryby to jedzenie dla kotów a z owoców lubił jedynie "Kubusie"

Niestety żona wróciła do pracy ;D i dość szybko musiał się przestawić z "drugiego gara" na to co jedzą pozostali członkowie rodziny.
A czy wy dziewczyny nie dajecieczasem dzieciakom słodyczy pomiądzy albo w zastępstwie posiłku? Ja wiem, że kiedy dziecko protestuje przez wiele godzin, że nic nie bedzie jadło to widok pochłanianego batonika cieszy oczy matki ale niestety to błędne koło
Pozdrawiam,