reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

reklama
to pewnie jeszcze ci zleci jakies badanka na następnej wizycie.Ja mam tak nie po kolei -w pierwszej ciazy inna kolejność jak teraz...w drugiej .mocz obowiązkowo co miesiąc,morfologię,teraz mam toxoplazmozy obydwie zlecone jeszcze mi nie robił hbs i glukozy po obciązeniu .

a i zapomniałam dodać ze ja chodzę państwowo-ginka mam super ale za badania i tak muszę placić bo nie mają podpisanej umowy z nfz w przychodni tylko prywatnie.Tak ze jak się uzbiera badan to trochę kasy wchodzi,do tego witaminy leki.Ciekawi mnie do którego tygodnia bierze się duphaston??czy miałyście przepisany i czy jeszcze bierzecie czy już nie??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzięki dziewczyny za pomoc, trochę rozjaśniły mi te wasze wypowiedzi sytuację.
Martusia ja brałam duphaston po 3 tabletki dziennie od początku ciąży do 15 tygodnia czyli do momentu aż porządnie wykształciło się łożysko.

:-)ja też brałam duphaston od początku ciąży 2x1 tabletka i dopiero teraz na czwartkowej wizycie pozwolił odstawić :tak: tj. w 20 tc, ale ja na wszelki wypadek najpierw zmniejszę sobie dawkę do 1x1 na tydzień a potem odstawię całkowicie :tak: ginek mówił że tak mogę zrobić ;-) poza tym warto mieć kilka tabletek w zapasie bo podobno duphaston nie tylko podtrzymuje ciąże, ale również neutralizuje skurcze w przypadku wystąpienia porodu przedwczesnego etc.

Kochana zrób tak jak ja. Chodź prywatnie i państwowo założ dwie karty ciążowe i niczym się nie przejmuj masz prawo do opini 2 lekarzy. Ale pamiętaj rodzić u tego prywatnego. Będziesz miała lepszą opiekę. odpowiedź dla elfa75.

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny za odpowiedzi

jutro zadzwonie i umowie sie gdzies do lekarza z kasy chorych, tylko szkoda ze nie wiedzialam wczesniej ze badania penatalne moge zrobic z kasy chorych pomimo tego ze nie mam 35 lat skonczonyuch, i teraz nie wiadomo czy zdaze z terminem... bo z kaSY CHORYCH MOGE BYC KOLEJKI.,,.

Jezu dziewczyny rzeczywiście dużo wydajecie na tych lekarzy. Klaudoss Ty w szczególności. Wogóle troche mnie oburza, że za połówkowe tyle płaciłaś. Mi lekarz co wizytę robi usg i to na prawdę dokładnie, w 11 tc chyba siedział pół godziny i wszystko sprawdzał razem z przyziernością karkową. Zawsze płacę 100 zł, nigdy więcej mi nie powiedział. Nawet ostatnio zapomniałąm zapłacić chyba z radości, że wszystko ok, on się nawet nie upomiał i musiałam się wracać z auta jak się skapnełam, a lekarz mówi, że nie trzeba było mogłam mu zapłacić na następnej wizycie he:) Teraz mam mieć połówkowe ale nawet nie wspomniał, że mam coś więcej przygotować pieniędzy a jak on nie mówi, to ja daje tyle co zwykle:p Zresztą zawsze go pytam czy tak jak zawsze:) Ja tylko na początku ciązy wydałam 200 zł na badania bo miałam praktycznie wszystko HIV i itd.

Dziewczyny co do macierzyńskiego według przepisów z zus powinno się dostawać średnią z ostatnich 12 miesięcy. Wiem, że różnie to kadrowe liczą. Jedne zakłady liczą premie inne nie. Mój zakład jest strasznie skrupulatny i boi się zusu i wliczają mi wszystkie prowizje i premie bo od nich był odciągany podatek i składki więc gdyby zus to posprawdzał to mieliby problemy gdyby policzyli gołą pensję i wiem, że na macierzyńskim dostaje się tyle co na l4. Ale chyba warto pogadać z kadrową, bo może policzy wam jakoś przystępniej:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
moj gin robi co wizyte usg ale niestety to usg nalezy do starszych typow i sredniawo widac! wiec powiedzial ze polowkowe mam zrobic gdzie indziej(pow gdzie) bo to nowa "klinika" i maja najnowszy sprzet, ale tam jak bylam w 20 tyg lekarz pow ze dzidzi jest zbyt male a ja mam duzo tluszczyku i naprawde na 3d tez bylo malo widac wlasnie przez ten tluszczyk, w zasadzie tylko 2d miał włączone powiedzial co i jak i pomierzył ale zalecil przyjscie za mc jak synus bedzie wiekszy!
fakt duzo wydaje, a jeszcze wiecej wydalam.. w sumie przez rok sie odchudzalam i przestalam chodzic do gina i lekarzy innych to odpoczelam finansdowo i nawet znalazla sie kaska na ciuchy;) naszczescie moj maz dostał w lipcu podwyzke wiec jest latwiej niz bylo bo tak sie nie zadluzamy. ale coz najwidoczniej tak musi byc!

Do góry