• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Dzidziusiowe zachcianki

Ja właśnie wcięłam wieeeelki talerz kapuśniaczku babcinej roboty!!! Pychotka!!! Szkoda tylko, że zawsze to była moja ulubiona zupa babci, a odkąd pierwszy raz jadł go u niej Marcin to już trzeci raz zrobiła cały wioelki garnek specjalnie dla niego ;D A ja to co? ;) ;) ;) Mam tylko nadzieję, że po tej kapuściue nic mi nie będzie :D

reklama
a ja bym chciała ogórkową zasłodziłam się właśnie i chce mi się kwaśnego ale kto mi zrobi ?????

zastanawam sie jak będzie po porodzie z żarciem

catherinka pisze:
Ja właśnie wcięłam wieeeelki talerz kapuśniaczku babcinej roboty!!! Pychotka!!! Szkoda tylko, że zawsze to była moja ulubiona zupa babci, a odkąd pierwszy raz jadł go u niej Marcin to już trzeci raz zrobiła cały wioelki garnek specjalnie dla niego  ;D A ja to co?  ;) ;) ;) Mam tylko nadzieję, że po tej kapuściue nic mi nie będzie  :D

ja też chcę kapuśniaku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie jadłam chyba ze 100 lat a sama nie umiem zrobić :(

Fionka- ja gotuję wodę, wrzucam kostkę rosołową (możesz kawałek kości), dorzucam ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę, pokrojoną kiszoną kapustę (możesz wcześniej opłukać to nie będzie taka kwaśna), dosypuję majeranku i na koniec daję zasmażkę - jak do tej pory nikt się nie skarżył ;)
A dziś upiekłam schab - po raz pierwszy w życiu - ze śliwką i jabłkiem i ziołami - powiem nieskromnie, że był super!! Mniam, mniam!!!

W tym co zjadłam były jeszcze tony różnorakiego mięska, kiełbaski itp. itd. ;D

Ale fakt - musze kiedyś spróbować sama zrobić, bo to w sumie nie powinno być trudne :-) Tylko kiedy... - może za rok będę mogła zjeść :(

iwosz pisze:
Fionka- ja gotuję wodę, wrzucam kostkę rosołową (możesz kawałek kości), dorzucam ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę, pokrojoną kiszoną kapustę (możesz wcześniej opłukać to nie będzie taka kwaśna), dosypuję majeranku i na koniec daję zasmażkę - jak do tej pory nikt się nie skarżył  ;)
A dziś upiekłam schab - po raz pierwszy w życiu - ze śliwką i jabłkiem i ziołami -  powiem nieskromnie, że był super!! Mniam, mniam!!!

dzięki za przepis, wypróbuję napewno, tylko napisz mi jeszcze jak się robi zasmażkę ::) ;D

A ja kapuśniak gotuję inaczej :). Gotuję wodę, wrzucam skrzydełka z kurczaka, dodaję startą marchew, jak się podgotuje wszystko wrzucam kapustę pokrojoną i gotuję do miękkości. W osobnym garnku gotuję ziemniaki, jak kapusta się ugotuje, to dodaję je z wodą (zależy jaką chcę mieć konsystencję zupki) do gara z mięsem. Wrzucam ziele, pieprz, listek laurowy... Potem robię zasmażkę i gotuję przez chwilkę :). Aha, obieram jeszcze skrzydełka i to mięsko wrzucam do gara.

Zasmażka - na patelni rozgrzewam tłuszcz - 2-3 łyżki (kupuję smalec domowy ze skwareczkami zazwyczaj) i dodaję 1,5 łyżki mąki, wszystko należy zrumienić, dolewam do tej zasmażki trochę zupy, mieszam i wlewam do gara. :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry