reklama

Grudniowe mamusie 2008

Anoli no to koniecznie musimy miec jakis kontakt...spisze sobie numerek do Ciebie....:))) ja tez bede trzymała przy okazji kciukasy za Ciebie:) Ja mam sie tam stawic tak do 10.... no to zobaczymy;-)

reklama
Misiowka, Natalkaa czy wy wiecie jak nazywa sie ten zastrzyk na lozysko? Ja usiluje znalezc nazwe ale mi nie idzie...:-(

Anoli a na 34tyg check up, polozna sie Ciebie nie pytala o to?

Jesli chodzi o ta morfine, to tu jest wlasnie pethidine i to pochodna morfiny, jeden z 4 srodkow znieczulajacych oferowanych przy porodzie. Sprawia ze maluch jest ospaly i moze dostac mniej w skali apgar. Ale o takim przypadku ze po 20h to jeszcze nie slyszalam...:confused:

A oto co znalazlam...

Petydyna - Wikipedia, wolna encyklopedia

Juz skanuje ta ulotke...

Dostałam o 16:06 smska od Oli2in1:

"Maks przespał całą noc, a jak o 7 dostał cycka to ssał do 11 z krótkimi przerwami...Mały musi brac antybiotyki przez to,ze ten poród tak długo trwał, a wody odeszły...wieć nie wychodzimy jutro :( dopiero we wtorek.... a co na forum, kto jeszcze sie rozpakował? Pozdrawiamy Was cieplutko:)"

anoli - tak, zakładają klamerkę i normalnie kąpiesz dziecko, zanurzasz jej w wodzie sobie, nie martwisz się o pępuszek, przemywasz tylko wodą podczas kąpieli i tyle. Misi przemywałam spirytusem, cudowałam i odpadł dopiero po 9 czy 10 dniach, a Inan ce szybciutko i bez problemu. Co do karmienia piersią podczas gorączki, to oczywiście nie ma przeciwskazań, ja karmiłam Misię jak miałam 39,8.

kana, anoli - a ja za was obie będę trzymać kciukasy!!

Porod opisalam wlasnie dzisiaj;-)
A odnosnie pielegnacji pepuszka to kazali malutkiej przemywac jedynie czysta woda...
A napiszcie czy do kapieli maluszkow stosujecie jakies kosmetyki? Bo w UK dzidzi po urodzeniu nie myja a jedynie wycieraja.... I kapac tez mam przez 6 tygodni tylko w wodzie a po kapieli uzywam tylko oliwki z oliwek z apteki. I jeszcze moja malutka karmie butelka, pytalam poloznej czym mam ja przepajac, powiedziala ze niczym ,ze tylko mleko, ale malutka ma zaparcia wiec i daje jej herbatke koperkowa i rumiankowa..

dzwoneczka - nie mam pojęcia jak to się nazywa, bo nie wymieniła położna nazwy, tylko, że włąśnie na odklejenie łożyska i że po paru minutach ona je delikatnie odklei ciągnąc za pępowinę.

Kana - całuski dla Oli - trzymam kciuki, żeby szybko wrócili do domku!

nikita - ja używam na razie do kąpieli parafiny ciekłej i nic więcej nie trzeba, do pupki czasem Sudokrem, ale może z 3 razy się zdarzyło, bo w sumie nie ma takiej potrzeby. Karmię piersią, więc niczym nie dopajam, a sama piję herbatę z kopru włoskiego 2x dziennie kubek.

dzwoneczka cos mi sie wydaje ze moja połozna nie powiedziała mi o wielu rzeczach:no:, nawet nie spytała o birth plan:no:. Mam nadzieje ze w pon. mi wszystko dokładnie wyjaśnią, boje sie tylko tego medycznego języka. Nie beda mieli łatwo bo nie zgodze sie na nic dopóki mi tego nie wyjasnia w zrozumiały dla mnie sposób:crazy:

Misiówka kolejny raz dziekuje za kciuki:-)miło z twojej strony:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry