reklama

Grudniowe mamusie 2008

Witajcie Kobietki
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny idące dzisiaj na badania, napewno wszystko bedzie ok.
U nas dzisiaj okropna pogoda, cała noc lał deszcze, teraz też nie lepiej. A moi chłopcy mieli dzisiaj jechac z moją mamą na grzyby, ale znów pogoda pokrzyżowała plany, nie pierwszy raz niestety.
Jutro planujemy jechac do duzej hurtowni z wózkami i innymi pierdółkami do szczecina, a potem jeszcze do zoo do Niemiec, ale jak bedzie taka pogoda jak dziś, to kiepsko to widzę.

reklama
Witajcie, ja dzisiaj wyjątkowo rano wstałam bo obudziłam się o 8 :tak: a z reguły ostatnio wstawałam po 10:laugh2:
Moja mała dzisiaj tez troche popisała się z rana, ale ja to lubie jak sie wierci:-D i kopie

aniamanu czekamy na wieści:tak:

Zmykam zjeść jakieś śniadanko:-p

My dzisiaj po pracy mojego m wybieramy sie na cały weekend na działeczkę nad jeziorko:wink:

moja dzidzia wlasnie od czoraj wieczora tez sie strasznie rusza i wlasnie sie martie czy wszystko oki bo jeszcze tak sie nie ruszal co prawda cala noc przespalam ale od rana znowu non stop sie rusza teraz bylo pol godziny spokoju to sie troche uspokoilam ale znowu zaczal kopac .ale tak sobie mysle ze jakby mialo byc cos nietak to chyba by mnie w nocy tez kopal tak ze bym spac niemogla:sorry2: sama juz niewiem co o tym myslec:sorry2:

Dagula, najlepiej nie myśl za dużo, bo to też nie sprzyja Dzidziusiowi takie nakręcanie się.
ja też powinnam byc zdołowana, bo jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży to brałam leki na trądzik, które są zakazane w ciąży, oczywiście jak tylko test wyszedł pozytywnie, to natychmiast odstawiłam, ale mimo wszystko pozostaje jakis cień obawy, czy na pewno jest ok. Moja dermatolog powiedziała, ze będzie dobrze, bo ludzie nie taki leki biorą, a ja brałam tylko kilka pierwszych dni, a wtedy fasolka jest jeszcze chroniona w jakiś tam sposób.
Doszłam do wniosku, że zamartwianie nic nie pomoże, a może tylko zaszkodzic.

zeby to bylo takie latwe niestresowac sie;-) ale tak juz sobie tłumacze ze narazie niebde panikowac bo moze poprostu ma taki dzien aktywniejszy zobacze co bedzie jutro :zawstydzona/y:a i moj stres tez moze na niego wplywa i tez jest bardziej ruchliwy przez to:sorry2:

Dagula, najlepiej nie myśl za dużo, bo to też nie sprzyja Dzidziusiowi takie nakręcanie się.
ja też powinnam byc zdołowana, bo jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży to brałam leki na trądzik, które są zakazane w ciąży, oczywiście jak tylko test wyszedł pozytywnie, to natychmiast odstawiłam, ale mimo wszystko pozostaje jakis cień obawy, czy na pewno jest ok. Moja dermatolog powiedziała, ze będzie dobrze,

o to podobnie jak ja - a co brałaś jeśli mogę wiedzieć!

Dziewczynki nie wiem jak Wasi lekarze ale moja pani dermatolog powiedziała mi żebym sie niczym nie denerwowała, na większości leków napisane jest że nie można stosowac go w ciąży....
Tylko i wyłącznie dlatego że nie potwierdzone jest działanie danych lekarstw na ciążę...żadna z nas nie poświęciłaby swojego nienarodzonego dziecka żeby cos na nim testowali...więc bez stresu...wszystko będzie dobrze:tak:

Dzień dobry.

Ja już w pracy:(

Miałam okropną noc. Najpierw mnie żołądek bolał strasznie, chyba do 2 w nocy. Potem zasnęłam, a od 4.30 - pierwszy raz mi się to zdarzyło - dzidziol mnie kopał strasznie aż do 6.00 dopóki nie wstałam. Trochę się przestraszyłam, że może coś nie tak że tak zwyczaje zmienia, ale chyba z czasem dziecko się bardziej aktywne robi nie? I chyba to normalne że coraz częściej się będzie ujawniało?

zeby to bylo takie latwe niestresowac sie;-) ale tak juz sobie tłumacze ze narazie niebde panikowac bo moze poprostu ma taki dzien aktywniejszy zobacze co bedzie jutro :zawstydzona/y:a i moj stres tez moze na niego wplywa i tez jest bardziej ruchliwy przez to:sorry2:

Dziewczyny nie martwcie się! Jak się nie rusza to źle a jak szaleje bo ma dobry dzień to też źle:sorry2:
Moja Oliwka waży ok kilograma i ma ok 36 cm więc wyobraźcie sobie ile ona ma miejsca w brzuczhu? Ja czuję jej każdy ruch rączką , główką a co dopiero piętą no a czkawka to jest tak dobrze wyczówalna , że nie wiem. Teraz już tak będzie więc po co takie nerwy? Ja wiem kiedy Mała śpi kiedy się kręci w dół główką i kiedy ma ochotę na szleńcze gonitwy w brzuchu. Wiem też kiedy ma gorszy dzień a mieć może bo dziecko to indywidulanośc i ma prawo do leniuchowania.:tak:

Jak ja kocham deszcz:-D:-D:-D:-D cieszę się , że już koniec upałów. Wreszcie odpocznę i naczytam sie książek w książkowo - pogodowej atmosferze;-)
My dzisiaj ok 17.00 wyjeżdżamy do Starachowic odpocząć i spotkać się z rodzicami oraz do fryzjera i na zakupy;-)
Tak się cieszę.

P.S
Trzymam kciukasy za wszystkie brzuchatki na badaniach:-)

Jeszcze raz ja...ale teraz w innej sprawie:-D
Poczytajcie co znalazłam w necie.... W załączniku przesyłam trasę....
Szczegóły również na Pampers.pl

Akademia Zdrowego Rozwoju - Szansa zobaczenia świata z perspektywy dzieci już w sierpniu!

Świat widziany oczami małego dziecka wygląda często zupełnie inaczej niż obserwowany z perspektywy człowieka dorosłego. Wszystkie przedmioty, które nam wydają się niewielkie i łatwe w użyciu, dla małego dziecka są ogromne. Rodzice często nie mają wyobrażenia, jak dziecko postrzega otoczenie. Instytut Pampers, należący do międzynarodowego koncernu Procter & Gamble, postanowił pomóc rodzicom, tworząc Akademię Zdrowego Rozwoju.

Najważniejszą, a również najciekawszą atrakcją jest Domek Akademii Zdrowego Rozwoju. To miejsce, w którym Rodzice mogą poczuć się jak małe dzieci. Domek jest co roku przewożony do 15 największych miast Polski. W tym roku w wakacje zawita i do Łodzi.

Wszystkie przedmioty, które są umieszczone w nim są nieproporcjonalnie duże w stosunku do rzeczywistej wielkości. To celowy zabieg twórców projektu - dorośli mogą bowiem zobaczyć jak wielkie i ciężkie w oczach dziecka są krzesełka, kredki, naczynia kuchenne, meble. Domek jest więc doskonałymi miejscem do nauki przez zabawę.

Składa się z kilku pomieszczeń, aby pokazać odwiedzającym go osobom to, czego doświadcza dziecko na kolejnych etapach jego rozwoju - od ciąży do wczesnego dzieciństwa. W Domku Akademii kobiety mają możliwość posłuchania przez specjalne słuchawki odgłosów, jakie dziecko słyszy, kiedy jeszcze znajduje się w brzuchu Mamy. Dzięki takiemu doświadczeniu rodzice są bardziej świadomi tego, co dziecko słyszy i czuje w okresie od poczęcia do narodzin, jak zmodyfikowane są dźwięki z otoczenia i jakie mają one znaczenie dla rozwoju dziecka jeszcze w okresie ciąży. W innym pomieszczeniu kobiety mogą położyć się na ogromnym łóżku (jako, że dzieci tuż po narodzeniu spędzają większość swojego czasu w pozycji leżącej). Jednocześnie podczas leżenia na tym właśnie łóżku kobiety mogą założyć specjalne okulary, które pozwolą im zobaczyć jak nowonarodzone dziecko widzi otaczający go świat.

W kolejnym pomieszczeniu rodzice mogą próbować wspinać się na wielkie meble pokojowe, takie jak krzesła, pufy, fotele. Przekonają się, jak wielkie jest to wyzwanie dla małego dziecka. Zadanie to ma na celu również wskazanie matkom, jak ważna jest pomoc małemu dziecku w takich codziennych czynnościach. W tej części Domku rodzice mają także okazję do postawienia kilku kroków na równoważni (chwiejność i trudności w "łapaniu" równowagi przez małe dziecko przy stawianiu pierwszych kroków) i proszeni są o krótkie raczkowanie. To pomieszczenie jest związane z okresem w życiu dziecka, kiedy uczy się ono samodzielnie chodzić. Kolejnym etapem tej pasjonującej wycieczki po świecie małego dziecka jest możliwość doświadczenia problemów dzieci w ich 1 - 2 roku życia. W tej części Domku matki mogą próbować użytkowania nienaturalnej wielkości naczyń kuchennych (talerzy, kubków), sztućców, przyborów do rysowania, ogromnych kredek. Tu rodzice mają też szansę na doświadczenie trudności towarzyszącym małemu dziecku, gdy ma się ono samodzielnie ubrać.

W Domku Akademii Zdrowego Rozwoju Rodzice mogą również wykąpać się w wielkiej wannie, aby zobaczyć jak ważnym doświadczeniem dla małego dziecka jest codzienna kąpiel w pozornie małej wanience.

Poza Domkiem Akademii Zdrowego Rozwoju Instytut Pampers oferuje również możliwość skorzystania bezpłatnie z porad ekspertów z zakresu opieki nad dziećmi. Z ekspertami można porozmawiać zarówno podczas wizyty w Domku Akademii, a także za pośrednictwem infolinii. Swoją wiedzą chcą się dzielić pielęgniarki i pediatrzy.

Akademia Zdrowego Rozwoju ze swoim Domkiem odwiedzi Łódź. Dokładny harmonogram wizyt Akademii w poszczególnych miastach nie jest jeszcze znany, ale już teraz warto zachęcić wszystkich rodziców do odwiedzenia Domku Akademii. To nie tylko okazja do pełnego radości i zabawy spędzania czasu ze swoim dzieckiem, ale również szansa na poszerzenie wiedzy o dziecku i jego spojrzeniu na świat. Rodzice będą mogli jeszcze lepiej poznać codzienne problemy swojego dziecka, zrozumieć je, ale także dowiedzieć się jak pomóc dziecku w jego rozwoju już od pierwszych miesięcy życia. Akademia rozpoczyna się w tym roku 25 sierpnia.

Załączniki

reklama
Dziewczyny nie martwcie się! Jak się nie rusza to źle a jak szaleje bo ma dobry dzień to też źle:sorry2:
Moja Oliwka waży ok kilograma i ma ok 36 cm więc wyobraźcie sobie ile ona ma miejsca w brzuczhu? Ja czuję jej każdy ruch rączką , główką a co dopiero piętą no a czkawka to jest tak dobrze wyczówalna , że nie wiem. Teraz już tak będzie więc po co takie nerwy? Ja wiem kiedy Mała śpi kiedy się kręci w dół główką i kiedy ma ochotę na szleńcze gonitwy w brzuchu. Wiem też kiedy ma gorszy dzień a mieć może bo dziecko to indywidulanośc i ma prawo do leniuchowania.:tak:

Jak ja kocham deszcz:-D:-D:-D:-D cieszę się , że już koniec upałów. Wreszcie odpocznę i naczytam sie książek w książkowo - pogodowej atmosferze;-)
My dzisiaj ok 17.00 wyjeżdżamy do Starachowic odpocząć i spotkać się z rodzicami oraz do fryzjera i na zakupy;-)
Tak się cieszę.

P.S
Trzymam kciukasy za wszystkie brzuchatki na badaniach:-)

Normalnie z ust mi to wyjęłaś......ehhh dziewczyny ciężko Wam dogodzić...:-):-D ja cieszę się jak dziecko kiedy mała daje znać o sobie nawet szalejąc..hehe..

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry