• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

My już po "prywatnej" wizycie lekarskiej. Z Idą wszystko ok. Neurologicznie nie ma żadnych problemów, ale na wszelki wypadek jeszcze pójdziemy na wizytę w szpitalu. "Osobisty lekarz" obejrzał też dokładnie bioderka (bo jest głownie ortopedą) i stwierdził, że usg nie warto robić, bo bioderka super.

Fajnie :) Właśnie miałam Ci pisać, że Franol też czasem daje jedną rękę do tyłu jak leży na brzuchu. Potem znowu ją podkurcza i tak w kółko. A czasem już mu zostaje - jak jest padnięty i nie chce mu się ruszać ;)

Strasznie mi mały dziś marudzi. Wyczytałam, że to może być drugi skok rozwojowy. Oby szybko minął...

Nie mogę się doczekać jutrzejszego obiadu. Zamówiłam sobie w Almie ciasto francuskie i chcę zrobić kurczaka w cieście. Coś takiego: Wielkie Żarcie - Przepis - Kurczak w cieście francuskim Nie wiem jak smakuje, ale wygląda rewelacyjnie :)

reklama
Hej dziewczyny, nie przejmujcie się, niedługo i wasze dzieciaczki zaczną przesypiać nocki;-) Ja to mam super bo młody śpi od 22 do 7-8, za to w ciągu dnia zalicza jedynie 3 drzemki 15-minutowe i tyle...trochę mało, ale widocznie więcej nie potrzebuje:baffled:
Co do ślinienia to Yvona ma rację - dzieci się po prostu ślinią na tym etapie i nie ma to nic wspólnego z rychłym wyżynaniem zębów. Nawet w poradnikach opisują, że 2 mies. dziecko potrafi robić bańki ze śliny, odkrywa też, że rączki są lepszą alternatywą smoczka - i to również nie ma nic wspólnego z zębami;-) Cypriano produkuje takie ilości, że mimo śliniaka ubranka są przemoczone, chyba czas zainwestować w ceratkowe :baffled:

czesc dziewczyny mysmy dzis zaliczyli pierwsza dluzsza podroz samochodem, w jedna strone maly byl grzeczniutki pomimo tego ze ni spał. podroz do domku juz nieco gorzej ale równiez dalo sie przezyc z czego jestem zadowolona. 1,5 h w jedna strone to jak na moje dziecko bardzo długo a to mnie milo zaskoczyl ten moj berbec :D

To ślinienie już wyjaśniliśmy :) A ja mam pytanie - jak rozpoznać, że dziecko zaczynają boleć dziąsła, i to właśnie przez zęby? W naszym przypadku to pewnie będzie za 3-4 miesiące, ale warto się przygotować wcześniej, żeby w porę zareagować, a nie doszukiwać się jakichś innych przyczyn.

To ślinienie już wyjaśniliśmy :) A ja mam pytanie - jak rozpoznać, że dziecko zaczynają boleć dziąsła, i to właśnie przez zęby? W naszym przypadku to pewnie będzie za 3-4 miesiące, ale warto się przygotować wcześniej, żeby w porę zareagować, a nie doszukiwać się jakichś innych przyczyn.
wklada wszystko do buzi, "szura" po dziąsłach, jak masujesz albo smarujesz dziąsełka dentinoxem to wyraznie odczuwa ulge, dziąsła mogą być napuchnięte no a z czasem zaczyna byc widoczny biały ząbek wyrzynający sie z dziąsełka, może się pojawić gorączka,biegunka albo marudzenie-duzo tego co?? Mysle ze spokojnie zauwazysz ze to ząbkowanie.
a tu cos z literatury fachowej-powiedzmy
Zawiązki zębów zaczynają się formować już w 6. tygodniu życia płodowego. Stopniowo, warstwa po warstwie, pokrywa je twarde szkliwo. Noworodek, przychodząc na świat, ma już wykształcone, choć jeszcze niewidoczne, wszystkie mleczaki. Ale to nie koniec procesu, bo szkliwo przyrasta nadal. Dopiero, gdy pokryje całą koronę zęba warstwą odpowiedniej grubości, zaczyna wykształcać się korzeń zęba. Rosnąc, wypycha z dziąseł koronę. Cały ten proces może przejść niezauważenie – pewnego dnia zobaczysz, że dziecku błyska w buzi coś białego. Ale może być też tak, że malec przez kilka tygodni będzie marudny nie do zniesienia.

Nie mogę się doczekać jutrzejszego obiadu. Zamówiłam sobie w Almie ciasto francuskie i chcę zrobić kurczaka w cieście. Coś takiego: Wielkie Żarcie - Przepis - Kurczak w cieście francuskim Nie wiem jak smakuje, ale wygląda rewelacyjnie :)
na pewno będzie pyszne....
ja miałam w lodówce ciasto fransuskie z terminem przydatnosci do jutra wiec dzisiaj zrobiłam paszteciki-z wędliną kilka i z parówkami. Super sprawa zawsze cos innego
cwietka fajnie ze z Idusią wsio okey:)

a macie jakies fajne przepisy na pyszne sałatki? niekoniecznie dla karmiących;)

Dzien doberek:-)
A ja mam pytanie na poniedzialkowy ranek-jak wygladaja kupki waszych pociech:sorry:? Chodzi mi tu o konsystencje.Bo Jas ma ostatnio, tzn ok tygodnia bardzo wodniste i nie wiem czy to normalne przy karmieniu piersia? A moze to biegunka?

adas cały czas robi wodą:) jak się zdarzy coś a'la konsystencja surowego jaja lub a'la jajecznicy to tylko raz na jakiś czas a tak to woda sama taka jasna żółta, czasem pomarańczowa
każda pielucha jest brudna
albo kupa albo "pierd"
sukces mamy mały bo chyba powoli przestaje robić kupy po nocach a to duzy plus bo już po karmieniu ładnie usypia a nie rozbudza go przebieranie pieluch
ehhh

no i pamiętam jak moja Kaja właśnie jakoś gdy miała miesiąc dwa przez 10 dni nie zrobiła kupy! ani pierdka nie puściła
masowałam, piłam koperkową wodę i czekałam
i 11 dnia jak zaczęła robić kupę :szok: tylko podkładałam tetrowe pieluchy
3 sztuki tak "zawaliła" że poszły od razu do kosza bo kto by to prał
i od twedy już nie robiła kupek wodnistych tylko takie a'la lody z automatu :-) takie gęste i góra po 2-3 na dzień a w nocy już wcale

takie przestawienie przyszło
czekam czy Adaś też będzie takie miał???

reklama
Hello.
Znowu boli gardło i kaszel do tego:-(. Najgorsze, że maluch wyssał to ze mnie:hmm:, bo też pokasłuje i ma lekki katarek. A tak ładnie się trzymaliśmy:hmm:. Nocka przez to koszmarna. Na każde chrząknięcie, budziłam się z oczami jak 5 zł.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry