• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

a ja dzisiaj mam lekkiego doła. już mam dosyć tej rozłąki w moim A. w tygodniu jeszcze jakoś przelatuje ale weekend to koszmar. zwłaszcza, że tydzień temu był a teraz nie i jakoś bardzo mnie to męczy. na szczęście to narazie nasz ostatni weekend bez siebie i kolejne 2 miesiące prawie cały czas razem...
joamar ja to cię podziwiam, że ty tak wytrzymujesz te "podróże" męża... mi jest ciężko 2 tygodnie, a dłużej to bym chyba nie wyrobiła

reklama
a ja juz po zakupach. Na obiad idziemy do tesciowej wiec z głowy.
Co do blenderów to ja mialam taki mały ręczny i córci nim miksowałam zupke-super papka i zawsze zjadala ze smakiem. ale ja go dostalam a ja kupowac to na pewno robota wielofunkcyjnego bo na pewno sie przyda. Trzeba go tylko wyjąć z szafki i uzywac:D
Bylam wlasnie w drogerii i kupilam sobie perfumki -byly na promocji wiec humor od razu lepszy.
A co do macierzyńskiego to juz w 2010 jest o 2 tygodnie dluższy. Kiedyś czytałam że aby go dostać trzeba napisac podanie do pracodawcy że sie chce przedłużyc urlop macierzyński a pracodawca nie ma prawa odmówić. Trzeba jednak pamiętac o tym podaniu i w odpowiednim terminie. Ja jak najbardziej zamierzam z niego skorzystać.
Tunia masz racje czytać trzeba ale nie wszystko brac od razu do siebie. Lekarze sa rózni i czasem faktycznie zapominają o skierowaniu na ważne badania.
Powiedzcie mi mialyscie robione badanie na HIV i inne choroby weneryczne?? Mi zrobili tylko te weneryczne a koleżanka ktora juz urodzila miala robić i HIV że niby taki obecnie wymóg. Pytałam lekarza mojego i powiedzial ze można jak najbardziej ale to dla zawodów wyższego ryzyka np aptekarki, lekarki itp. Wiec na razie nie robilam.
Mam do Was pytanko. Wiecie coś o jedzeniu serów pleśniowych w ciązy?? Wiem że przy karmieniu odpada. A teraz? Czy taka mozzarella do salatki z pomidorem jest szkodliwa?

Mam do Was pytanko. Wiecie coś o jedzeniu serów pleśniowych w ciązy?? Wiem że przy karmieniu odpada. A teraz? Czy taka mozzarella do salatki z pomidorem jest szkodliwa?
mi lekarz powiedział, że lepiej ich nie jeść w ciąży... ale to tak naprawdę chyba dlatego, że kiedyś one były robione z niepasteryzowanego mleka. teraz raczej w UE jest wymóg, żeby robić wszystko z mleka pasteryzowanego więc w zasadzie nie powinny zaszkodzić. jeżeli jest z mleka pasteryzowanego tzn że się nadaje dla kobiet w ciąży. kobiety karmiące mają większe ograniczenia hehe więc nacieszmy się niektórymi rzeczami póki możemy :-D

Cześć,

ja blendera nie posiadam, ale ziemniaczki, marchewkę i cebulę na placki ucieram za pomocą sokowirówki- później tylko mieszam skrobię z wiórkami i pyszne, delikatne placuszki gotowe;)
Tunia, zgłoszenie Cię do ubezpieczenia zdrowotnego, nie będzie, z tego co mi wiadomo, skutkowało podwyższeniem składek Twojego męża. Tu masz artykuł na ten temat: Jak zgłosić członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego - Administracja publiczna, prawo administracyjne, finanse publiczne – Sektor Publiczny INFOR.PL

Ale ja radzę i tak zapytać w ZUS-ie, a z resztą idę w tym tygodniu do ów czcigodnej instytucji, więc zapytam też o te składki.

A tymczasem dziewczynki znikam- idę sprzątnąć łazienkę i wymyć w końcu lodówkę. Miłego dnia

dziękuję Ci bardzo i będę wdzięczna za info :-D

Powiedzcie mi mialyscie robione badanie na HIV i inne choroby weneryczne?? Mi zrobili tylko te weneryczne a koleżanka ktora juz urodzila miala robić i HIV że niby taki obecnie wymóg. Pytałam lekarza mojego i powiedzial ze można jak najbardziej ale to dla zawodów wyższego ryzyka np aptekarki, lekarki itp. Wiec na razie nie robilam.

ja miałam robione przy pierwszych badaniach z krwi, kiła, inne weneryczne, hiv i tokso...

mozzarella nie jest serem pleśniowym, jest mniej dojrzała, o plesniowych chyba pisałyśmy na którymś wątku, że lepiej nie jeść, a mozzarelle chyba spokojnie można...

super ten blender masz!!! wlasnie o tym metalowym pisalam on ma chyba regulacje obrotow jeszcze nie ?? ja mam nieco mniejszy zestaw :) ale jestem mega zadowolona :)

on ma 15 regulacji obrotów i do tego ma przycisk turbo więc tnie jeszcze szybciej, ale tego przycisku używam głównie do mieszania różnych papek tą końcówką do ciasta,

reklama
ja miałam robione przy pierwszych badaniach z krwi, kiła, inne weneryczne, hiv i tokso...

mozzarella nie jest serem pleśniowym, jest mniej dojrzała, o plesniowych chyba pisałyśmy na którymś wątku, że lepiej nie jeść, a mozzarelle chyba spokojnie można...

Witam się
Na hiv -badania dobrowolne,trzeba zgłosić lekarzowi chęć zrobienia tych badań

Mozzarella-jak jest z pasteryzowannego mleka to ok. a w Polsce raczej tak jest,bo inne nie są dopuszczone.Jesli chodzi o cammembert ,brie i inne sery pleśniowe to uwaga na "listerię",którą mogą być zarażone-bakteria dopowiedzialna za poronienie i przedwczesne porody-lepiej unikać tych rzeczy i produktów niepasteryzowanych

Ufff,jak tu gorącooo!Jedziemy gdzieś nad wodę z przyjaciółmi,troszkę mnie słonko popieści :-)Miłej soboty

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry