• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Grudzień 2009

reklama
mój się objada o północy, stąd ten brzuch - alkoholu to on w ogóle nie pije, raz na rok, nawet piwa... a poza tym w kwietniu rzucił palenie razem ze mną, więc to też swoje dało...
A jak ci poszło z tym rzucaniem palenia? Bo ja rzuciłam jak tylko zaczęłam podejrzewać, że w ciąży jestem i wcale nie było mi trudno. Wręcz niechęć miałam:tak:

A jak ci poszło z tym rzucaniem palenia? Bo ja rzuciłąm jak tylko zaczęłam podejrzewać, że w ciąży jestem i wcale nie było mi trduno. Wręcz niechęć miałam:tak:

ja rzuciłam z dnia na dzień, też przeczuwałam, że jestem w ciąży, ale jeszcze nie wiedziałam o niej. z początku ssałam Niquitin (tak z 3 pastylki dziennie) i zapaliłam chyba 2 papierosy w pierwszym tygodniu rzucania, ale później już mnie odrzuciło.

a paliłam 6 lat...

dzisiaj naszła mnie nieodpartachęć żeby wybrać sie na to usg 3d i dzwoniłam do gdyni (bo jest najbliżej mojej mieściny) i babka mówi ze 180 zł-to duzo nie jest, ale nie wiem czy to usg wogóle coś wnosi, czy można rozpoznać ewentualne wady czy choroby u dzidziusia ?

może wykryć ewentualne wady, np. rozszczepienie warg i tym podobne. wszystko dokładnie sprawdzają: kształt czaszki, zarysy twarzo-czaszki, komory mózgu, serduszko z odejściami naczyń, wszystkie narządy... wiadomo ile płynu ma maleństwo w żołądku i czy tkanka podskórna nie ma obrzęku. sprawdzają napięcie kończyn.

ja zamierzam się wybrać w 30 tygodniu, to ponoć najodpowiedniejszy czas - 27-32 tydzień (z tego co mówił mój lekarz).

dzisiaj naszła mnie nieodpartachęć żeby wybrać sie na to usg 3d i dzwoniłam do gdyni (bo jest najbliżej mojej mieściny) i babka mówi ze 180 zł-to duzo nie jest, ale nie wiem czy to usg wogóle coś wnosi, czy można rozpoznać ewentualne wady czy choroby u dzidziusia ?
Z tego co wiem, to USG połówkowe jest najważniejsze, bo wykonuje się je właśnie pod kątem ewentualnych wad u dziecka. Gin oceniał komory mózgu, przeponę, podniebienie, patrzył czy pęcherz moczowy jest zamknięty, czy kanał kręgowy jest zamknięty. Patrzył, czy serduszko ma 4 jamy, mierzył przepływ krwi przez zastawki. Później pomiary: BPD, długość kości ramieniowej i udowej, obwód brzuszka.
Nie wiem, jaki aparat ma Twoj gin. U mnie w przychodni nie mieli najlepszego sprzętu, więc woleliśmy, dla świętego spokoju pójść na 3D. Nie jest to mały wydatek, ale myślę, że jeśli chodzi o USG połówkowe to warto.
I płytkę można wysępić.:-):-):-)

nessi - ja chętnie oddam te moje kg Tobie!:-D:-D:-D
Kurde wlaśnie podobno bez bioder trudniej się rodzi, a słyszałam też, że za mały obwód w biodrach to cesarka:szok:
Witam sie w poludnie. Pracy dzis nareszcie duzo)
Ni o obwod chodzi tylko szerokosc bioder mierzona od kupra do przodu (a nie wszerz). Mnie nikt nie mierzyl kiedy bylam w 1 ciazy a teraz lekarz powiedzial, ze jestem troche plaska i moze byc powtorka sprzed 9 lat, choc w ciazy wszysttko sie zmienia. Mam nadzieje, ze nie bede znow rodzic podwojnie :baffled:
Co do imion... wczoraj obopolnie spodobalo nam sie imie Lubomir. Niezaleznie od tego, czy sie komus podoba czy nie i wlasciwie nie wiem jak zdrobnic to fajne imie, to zauwazylam ze skupiamy sie na chlopcu... ale jaki problem! Lubomira bedzie jakby co;)

reklama
Witam sie w poludnie. Pracy dzis nareszcie duzo)
Ni o obwod chodzi tylko szerokosc bioder mierzona od kupra do przodu (a nie wszerz). Mnie nikt nie mierzyl kiedy bylam w 1 ciazy a teraz lekarz powiedzial, ze jestem troche plaska i moze byc powtorka sprzed 9 lat, choc w ciazy wszysttko sie zmienia. Mam nadzieje, ze nie bede znow rodzic podwojnie :baffled:
Co do imion... wczoraj obopolnie spodobalo nam sie imie Lubomir. Niezaleznie od tego, czy sie komus podoba czy nie i wlasciwie nie wiem jak zdrobnic to fajne imie, to zauwazylam ze skupiamy sie na chlopcu... ale jaki problem! Lubomira bedzie jakby co;)
Kochana moja koleżanka ma Lubomira i mówią do niego Lubek:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry