reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

bry

Aniahaven co pradwa Antek jest 2 miechy mlodszy od Erniego i "czwórki " wszystkie naraz wychodzily mu w lato, przy tym gorączkował prawie 40st miał, i rzadkei kupy, brak apetytu... teraz ida mu "piątki" - jedna juz wyszła, pozostałe tez mu dokuczja ale tym razem nie goraczkuje wogóle, miał 1-2 katar, rowniez rzadkie kupy czego efektem była odparzona pupa (teraz juz jest dobrze) i przez 3 dni niechciał nic jesc oprocz mleka i serków...
a z nocknikiem to jest na bakier, niechce spacjalnie na niego siadac, przedwczoraj go posadziłami szybko zaczełam odwarac jego uwagę od nocnika zabawą i zrobił pierwszą kupke, zaczełam mu bic brawo i widziałam ze dumny był z siebie jak paw... po całym mieszkaniu musiał sie z tym pełnym nocnikiem przespacerowac;-) ale nie zmuszam go na siłę do siadania bo to niewiele daje, a nie chce zeby sie zraził...

reklama
Hej dziewczyny,
u nas wczoraj o 21:30 popsuł się piecyk bojler :szok: i jeszcze po nocach serwis ściągaliśmy do domu bo czekać do dziś bez ogrzewania i ciepłej wody nie dałoby się.

Claudia pobiła nowy rekord: jak zjadła o 19:50 tak spała do 4:12 :szok: Następne karmienie było o 8:35 więc też ładnie pospała.

A teraz właśnie oglądam pytanie na śniadanie i akurat przed chwilą było o karmieniu piersią. Wypowiadała się pani specjalistka od laktacji i mówiła właśnie, że w pierwszych miesiącach życia dziecka trzeba je karmić co 3 godziny bo 5 karmień na dzień nie wystarcza. Musi być min 8 karmień na dobę i nie wolno pozwalać dziecku spać w nocy np 8 godz bez karmienia.

Akurat o tym wczoraj dyskutowałayśmy ha ha i wszystkie jednogłośnie byłyśmy za pozwoleniem dziecku spać tak długo jak chce.

Chyba zadzwonie tak dla jaj do BC spytać co oni o tym myślą. A Claudii i tak nie bedę budzić, niech się dziecko wyśpi :-)

Agasta co innego w nocy a co innego w dzień.....W dzień to samo dziecko ci zawoła, ale średnio powinno to być co 3 godzinki....W nocy mleko jest najlepsze i najbardziej wartościowe więc trzeba karmić cycusiem, co tez korzystnie wpływa na laktację, a noc to tak po 24.....Dlatego tak ważne jest karmienie dziecka w nocy!!!!! i choćby to było nawet co 2 godziny, to karm kobieto, bo to działa najlepiej na rozwój maleństwa!;-):-):-):-)
Jedyne co możesz robić to przyzwyczjać cycuchy do ściągania mleka...Po karmieniu jeszcze spróbuj coś ściągać.....A teho co ściągniesz jej nie dawaj z butli tylko poprostu wylej.....:tak::-);-)
A co do butelki to ja bym się jeszcze z tym wstrzymywała....Wiadomo, ze jak będziesz wracać do pracy to będziesz musiała dać butlę, ale po co teraz eksperymentować.....|przecież cycuś dla takiego maluszka to nie tylko mleczko, ale też ciepło mamusi, jej blliskość i ukojenie.....:-D:-D:-D:tak::tak::tak:A z butlą jeszcze zdązysz....A jak zaczniesz podawać jej herbatkę, albo soczki w 4 miesiącu to się nauczy....A jak nie będzie chcaiła pić z butelki to może załapie z łyżeczki albo kubeczka.....

Ale to tylko moje rady....Mi się udało 6 miesięcy karmić....:-)I mimo że tak krótko to uważam to za mó sukcees, bo z Oli to tylko 1,5 miesiąca był cycuś!!!!:tak::tak::-)

Dzięki Twigless za szybką odpowiedź!;-)
No teraz juz wiem na czym stoję - tak jak podejrzewałam...ZĘBY!:-D
Mam nadzieje że mu to szybko i sprawnie pójdzie...
Agasta ja sie zgadzam z Pauką w 100%:tak::-) Ja Karinę karmiłam do 17 mies:szok::-) a Erniego trochę więcej niż 8mies ale to inna historia z mym wielkoludem!
Co do nocniczka to mój woła SIKA i robi siusiu na nocnik...nie za każdym razem zdąży ale sie zaczął starać!:tak:/chodzi bez pampersa więc ma większą kontrolę jak mu się po nogach leje:-p/
Na temat kupki jeszcze nic nie mogę powiedzieć...robi jedną rano jeszcze w pieluche...
Może kiedyś się doczekam!

Olgunia.. na bolące piersi najlepsze są liście kapusty. Rozbij troszkę liści i włoż do lodówki i potem na cycusia, możesz owinąc pieluchą. Naprawdę działa.

dzieki za odpowiedzi :-) musze poszukać tej szałwi :tak:
nie mam jak was poczytać bo dziecko mi przeszkadza co siade do laptopa to leci do mnie z piskiem i sie tuli a jak siedze z nim na dywanie to sie ładnie bawi ;-)
moze jak pójdzie spac to z wami popisze :tak:

Olgunia jak ja miałam takie nabrzmiałe i bolące piersi w pierwszych dniach karmienia piersią to pani z kraamzorg powiedziała mi żeby kupić np w AH appelstrop (najtańszy jaki mają nie musi być markowy). Trzeba to wsadzić do woreczków na mrożonki i do zamrażalki a jak już stwardnieje to wtedy te woreczki owinąć gazą lub wsadzić do myjki ( ja używałam tetrowych myjek od Claudii :-) ) i położyć na bolące piersi. Mi bardzo pomagało.

Ja w nocy odciągam pokarm ale z tej piersi, którą akurat nie karmiłam, więc mam ok 100 ml mleka na wieczorne karmienie. Ale teraz nadwyżki chcę mrozić, żeby były na okazję jak będę musiała wyjść z domu bez małej. Być może pierwsza próba będie już w sobotę bo idziemy do koleżanki na urodziny i chyba zostawimy małą z moją mamą.

Pauka a dleczego odciągnięte resztki z tego cyca którym karmiłam wylewać? NIe można ich zachować skoro w nocy mleko jest najbardziej wartościowe?

A do pracy idę już za 7 tygodni

:-)Agasta
Oczywiście możesz przechowywać w zamrażalniku i tylko zamrożone, bo w lodówce ci się poprostu popsują.....I bardzo ważne są sterylne narzędzia, czyli laktator, butelka i wzystko to z czym ma kontakt to mleko, zanim trafi do buźki dziecka....:tak::tak::tak::-)
A dlaczego masz wylewać!? Bo w ten sposób wydaje mi się, z tego co napisałaś tak zrozumiałam, że zamiast wieczornego karmienia cycochem to dajesz to mleczko z butelki, pomjając jedno karmienie piersią.....A to poprostu wg mnie ne ma sensu, bo w ten sposób piersi nie będą tak produktywne na noc....Chyba że oczywiście w zamian za to ściągniesz mleko, po tym włóaśnie karmieniu...:tak::-)

Jestem i ja:-):-)
My juz zaliczylismy 2 godz spacerek ,pogoda może być:tak:.
Zaraz biorę się za gotowanie obiadku.
Olgunia ja też słyszałam o tej metodzie co Agasta.I jeszcze żeby nosić troszke mniejszy biustonosz.
Aneta w aptekach tez są czopki dla dzieci.Zdrówka dla Nikosia.
Aga ja się zapisywałam przez neta z niedzieli.nl.:tak:
Ania pewnie jest na spacerku:happy:

reklama
Karola zgadłaś...
Dzisiaj pogoda niezniechęca więc wyrwaliśmy sie na spacerek z zakupkami małymi!:-D
Nawet się śniegiem pobawiliśmy...dzieciaczki wniebowzięte!

Do góry