reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Co do pieprzyka to ja go miałam wypalanego najpierw...:tak: ale jak widać nieskutecznie a teraz to chyba go łyzeczkowali żeby już na 100% nic nie zostało...;-)
Lece na kanape...

reklama
Polskie masze sa dosc czesto w Marknesse i Lemmer,musze zapytac kolezanki bo ona jezdzi czasami.Jak ma to dam ci namiary na ksiedza co je prowadzi on gdzies niedaleko mieszka.Zawsze mozna do niego zadzwonic i zapytac co i jak.Ja nie praktykuje wiec sie nie orientuje.
Tu masz link do basenu
Zwem- en recreatiebad 't Bun

Ciasto marchewkowe upieczone,obiad dzisiaj pozny bo P bedzie do 20 pracowal wiec przed 22 w domku dopiero bedzie.Jessi wyciagnela jedna po drugiej wszystkie wilgotne chusteczki z pudelka:-Di miala przy tym super ubaw,ja juz nieco mniejszy przy wkladaniu;-)

Plaza zaliczona, ale tam gdzie chcielismy jechac i gdzie odbywaja sie te zawody to tak zaludniona ze :szok: a to dopiero w sobote, no ale to miedzynarodowe wiec dlatego. My nawet nie parkowalismy tylko natychmiast na inna plaze i tez troche poogladalismy zaglowki bo juz dzisiaj cwiczyli. Fajne:tak: szczegolnie jak takie kolorowe plywaja.
Dzisiaj dostalam odpowiedz z ubezpieczalni ze zwroca mi za wizyte u dentysty, ucieszylam sie bo moje wyplaty teraz troche ciensze:tak: wiec extra stowka sie przyda
Zuza rzeczywiscie troche daleko, ja mieszkam na koncu swiata wiec do wszystkich mam daleko:cool:
Czarna ja wczoraj dostalam rabarbar wiec kombinowalam z nim ciasto i wyszed biszkopt z galaretka rabarbarowa+bita smietana. Bardzo fajne przepisy z rabarberem pojawily sie na "moje wypieki"

Aniuhaven może i dobrze że ci usunęli, skoro wypalanie nie dawało takiego skutku.

Ja z kolei mam takie chrostki większe, w różnych miejscach ale o wycinaniu póki co mogę zapomnieć. Lekarz kazał mi iść na zabieg w celu, pobrania wycinki czy nie ma podłoża rakowego. Ale jakoś brak czasu.

Dziewczyny czy Wy wynajmujecie opiekunkę? Jeśli tak to ie jej płacicie. Bo ja dostaje 100 euro tygodniowo, ale z babką się dogadywałam że będę pracować ok 6 godzin czasami 5. A teraz zaszły pewne zmiany, raz pracuje 7, 9, 10, 6, godzin dziennie. Wiecie wszystko ok, ale nie chcę pracować za takie same pieniądze co przy 6 godzinach gdzie jak wczoraj pracowałam 9 godzin + mój czas na dojeżdżanie, mąż zaczyna marudzić, że dużo robie i za takie pieniądze. Bo nie ma co ukrywać nie siedzę z kawką, ja jej jedzenie szykuję, czasami zaprowadzam do szkoły, jak rodzice mają na różne zmiany, muszę się z nią cały czas bawić, pilnować tym bardziej że mała chora na bezdech. Co myślicie, ja bym wolała na godzinę, tylko ile?

Bry wszystkim....

Robale...

Najlepiej powiedz jej o swoich wątpliwościach i napewno znajdziecie jakieś rozwiązanie... ja swojej opiekunce "na biało" :tak:płace 4€ ale mam zwrot z belastingu...
Ale znam np. babke co bierze 20€ za pilnowanie dziecka przez cały dzień!:szok:
Po prostu powiedz że chciałabyś pracować np. tylko tą ustaloną liczbę godzin, a jeśli masz zostawać dłużej to za dodatkową:-) kasę!!!

Dzien Dobry

ale pochmurny

Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie...
- No, weszły!
Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie...
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią... Uuuf, zeszły! Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść..... Uuuf, weszły!
Pani siedzi, dyszy a dziecko mówi:
- Ale to nie moje buciki....
Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami... Zeszły!
Na to dziecko :
-...bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają.....
weszły!.
- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach.

Dzień dobry:tak:
ja za 5h płaciłam 15e czyli 3e/h i każdy mówi, że mało. Jeśli pracowałabym 10h to musiałabym zapłacić jeszcze raz tyle czyli 30e. Pracowałam kilka dni na bukietach (pomagałam kumpeli) i była to większa liczba godzin, więc kobitka dziennie całkiem dobrze na tym wychodziła. Opieka na czarno, więc nie miałam żadnych zwrotów z belastingu:no:

reklama
Jejku,ale zdzierstwo:szok:.Ja jak opiekowalam sie dziecmi w niemczech na czarno to dostawalam 8e za godzine i to naprawde za sama opieke,zadnego gotowanie czy sprzatania.Glupio mi bylo troche jak pilnowalam wieczorem jak rodzice chcieli wyjsc do kina czy na kolacje.Przychodzilam na gotowe,dzieci juz spaly.Caly wieczor siedzialam tylko i ogladalam TV,czasami tylko zaszla na gore zerknac czy wsio OK i jeszcze mi za to placili.Za sprzatanie i wyprowadzanie psa dostawalam mniej bo niecale 7e.
Ciekawe ile sobie w pl opiekunki zycza na godzine.

Do góry