reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Czuje się ok, wzięłam ok 18. Ale zastanawiam się czy nie poprosić o receptę na acard 75 ...Bierzesz 75?
Jakieś wskazania miałaś?
Acard jest bez recepty, kupisz go w każdej aptece :-). Także nie potrzebujesz recepty, co najwyżej błogosławieństwo swojego lekarza ;-).

Zwykle heparynę się bierze rano a Acard na noc.
W poprzedniej ciąży około 7-8 tygodnia jak przestały mnie nawiedzać krwawienia zmieniliśmy na Acard 150, bo taka dawka ma udowodnione działanie profilaktyczne chociażby w przypadku podwyższonego ryzyka stanu przedrzucawkowego.

Właściwe to ja mam mutacje pai i vleiden ale nie mam żadnych problemów z krzepliwością krwi. Dostałam ten zestaw profilaktycznie.

Na badaniach pierwszego trymestru w sumie rzeczywiście wyszło podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego i miałam kontynuować branie.

reklama
Musi być dobrze i się udać ❤️

Ja jutro akuratnie mam mieć powtarzane badania bo straciły już ważność..i czekam na 21 października bo wtedy mam wizytę u lekarza w celu rozpoczęcia stymulacji.
Także lekko mi się teraz ciągnie bo się już doczekać nie mogę 🙉🙉🤣
Rozumiem doskonale, bo mi tez tak sie ciągnęło. Ale za to stymulacja zleciala mega szybko. Jak sie działa, to od razu i nastawienie lepsze, a zycie w zawieszeniu i czekaniu tylko wkurza. Oby czas zleciał Ci jak najszybciej :)

Do pojemnika na mocz? Też tak zrobiliśmy ostatecznie bo przestrzyknac to do insulinowki to była masakra, starcilismy trochę (teoretycznie trzy kreski - w insulinowce 1ml (40 kresek), ale mam tych zastrzyków jeszcze.
Obliczyłam że skoro 0.5ml to 20 kresek w insulinowce to muszę dać 5, więc dałam 5.
Podobno w ampulkostrtzkawce accofil 30mln 0.5 ml jest "trochę wiecej"...(?)
Wiecie ile? Bo moje obliczenia 1/4 ampułki = 5 kresek to tylko na podstawie, że w teorii tam jest 0.5ml a w rzeczywiście ..?
Tak jest, ale nie wiem ile.
My finalnie dawkę podzieliliśmy na trzy a jak coś zostalo to po prostu dociagalam po równo

Acard jest bez recepty, kupisz go w każdej aptece :-). Także nie potrzebujesz recepty, co najwyżej błogosławieństwo swojego lekarza ;-).

W poprzedniej ciąży około 7-8 tygodnia jak przestały mnie nawiedzać krwawienia zmieniliśmy na Acard 150, bo taka dawka ma udowodnione działanie profilaktyczne chociażby w przypadku podwyższonego ryzyka stanu przedrzucawkowego.

Właściwe to ja mam mutacje pai i vleiden ale nie mam żadnych problemów z krzepliwością krwi. Dostałam ten zestaw profilaktycznie.

Na badaniach pierwszego trymestru w sumie rzeczywiście wyszło podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego i miałam kontynuować branie.
Dzieki, tez byłam przekonana że acard bez recepty, a jakoś chatgpt mi wkręcił ze potrzebna;/.

Do poprzednich miałam acar

Kurcze zawsze to wiedziałam i pamiętałam, a dziś rozmawiając z chatem gpt napisał, że potrzebna recepta i jakoś w tym wszystkim nie pomyslalam zupełnie.
Ja biorę zawsze heparynę wieczorem więc acard brałam rano.

Jak miałam biochemiczna kiedyś naturalną to faktycznie dostałam po niej później do starań naturalnych 150mg acardu i też właśnie lekarka mówiła że są dowody na działanie o którym piszesz.

Hej, czy Wy też np progesteron (teraz mam lutinus 100mg) czy clexane czy estrofem macie 100% płatne? Lutinus op 240zl, wcześniej miałam utrogestan I to tyle nie kosztowalo.

reklama
Hej, czy Wy też np progesteron (teraz mam lutinus 100mg) czy clexane czy estrofem macie 100% płatne? Lutinus op 240zl, wcześniej miałam utrogestan I to tyle nie kosztowalo.
Tak, Clexane, Estrofem, Lenzetto, Prolutex, Progesterone Besins, Cyclogest 100% płatne i dopiero po drugiej becie miałam Cyclogest i Clexane (miałam zaświadczenie od immunologa i hematologa, że mam brać od pozytywnego testu) z refundacją, reszta 100%.

Do góry