reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

In vitro 2024 - refundacja

A mam jeszcze pytanko 😉
Bo dostaliśmy do domu do podpisania umowę bodajże 4 egzemplarze .
I czy na tych wszystkich mamy się oboje podpisać czy na 2 on a na 2 osobnych ja?

A o badanie zarodków decyduje lekarz?
Bo właśnie mnie się pytali w recepcji czy będą badane zarodki to powiedziałam ze nie wiem bo nie było rozmowy na ten temat z lekarzem. I mówili że jak będę wiedzieć czy tak to mam dać znać bo do tego jest osobna umowa do podpisania.

reklama
@Agunia1401 @Flavinka u mnie wyglądało to tak, że żeby cokolwiek móc zacząć robić w tej kwestii, to najpierw było:
1. Czekanie na wynik badania his-pat (około 3 tygodnie)
2. Dostarczenie bloczka z materiałem do laboratorium w celu określenie płci. Czekanie na wynik: 1 tydzień
3. Dostarczenie wyniku o płci do szpitalu, w którym był zabieg i czekanie aż ordynator wystawi zaświadczenie o urodzeniu dziecka martwego i zawiadomienie do usc (1,5 tygodnia) - i tutaj mogło to nastąpić szybciej, ale albo nie było ordynatora albo sekretarki szpitala 🤦🏻‍♀️ Niestety, z ich strony było to zaniedbanie.
4. Zarejestrowanie urodzenia dziecka martwego w usc. Tutaj nadaje się imię i na odbiór aktu urodzenia czekałam kilka dni.
Gdy tak się zsumuje, to wychodzi 7 tygodni. I nawet gdybym upierała się, że chcę iść na Urlop Macierzyński - to trwałby tydzień…
Ja i tak byłam w tym czasie na zwolnieniu lekarskim, jedynie co zrobiliśmy to zgłosiliśmy fakt do ubezpieczalni. Mogłam jeszcze ubiegać się, żeby ZUS wypłacił mi różnicę za zwolenienie lekarskie, na którym byłam 80%, a macierzyński jest 100%. Dałam sobie spokój, bo każde ponaglanie szpitala, czy zakład patomorf.bylo i tak ponad moje siły.
Rozmawiałam z pracodawcą i faktycznie potwierdził, żeby móc iść na urlop to muszę posiadać akt urodzenia dziecka martwego. Bez tego nie da rady, a nie wystawiają tego bez określenia płci i nadaniu dziecku imienia.

Minęło 8 miesięcy od tego zdarzenia, a boli tak samo 😢 Myślałam, że umiem już o tym normalnie rozmawiać, ale jednak dalej siedzi i będzie siedzieć.
Będzie siedzieć zawsze, ja dopiero co się kontaktowałam z szpitalem kiedy będzie wspólny pochówek a Pani powiedziała że Kopernik ma zaniedbanie lekkie, teraz miesiąc temu był pogrzeb dzieci martwourodzonych z 2023 roku a za rok będzie z 2024, sprawdzała dla mnie z domu pogrzebowego 700 pozycji nazwisko po nazwisku. Wszystko zależy jak pochodzi szpital. Ja mialam płeć 2 tygodnie po, ja robiłam kariotyp. Niestety wyszedł zły, bo było w hodowli więcej komórek moich niż dziecka.
Pamiętaj masz Aniołka który jest przy Tobie zawsze :*
Jak to teraz piszę że to czy mi się pocą.
Wczoraj miałam transfer a dokładnie rok temu w tym samym czasie zaszłam w ciążę z Aniołkiem. 17/18 stycznia była owulacja, w tym roku 17 stycznia transfer z tym że zarodek 5 dniowy. Mam nadzieję że tym razem się uda.

A mam jeszcze pytanko 😉
Bo dostaliśmy do domu do podpisania umowę bodajże 4 egzemplarze .
I czy na tych wszystkich mamy się oboje podpisać czy na 2 on a na 2 osobnych ja?

A o badanie zarodków decyduje lekarz?
Bo właśnie mnie się pytali w recepcji czy będą badane zarodki to powiedziałam ze nie wiem bo nie było rozmowy na ten temat z lekarzem. I mówili że jak będę wiedzieć czy tak to mam dać znać bo do tego jest osobna umowa do podpisania.
A 4 takie same egzemplarze? Na logikę oboje, na każdej stronie parafka a gdzie miejsce na podpis to imię i nazwisko.

A badanie zarodków różnie. U mnie lekarz proponował ale trafiłam na lekarza nastawionego na kasę i proponował wszystko z czego będą mieć pieniądze.
Nie zdecydowaliśmy się bo była to 1 procedura, wszystkie wyniki badań ok, 28 lat.
z drugiej strony w momencie jak miałam 2 poronienia i dwa nieudane transfery to była myśl że mogłam zbadać zarodki bo podchodzę do transferów które z góry są przesądzone o niepowodzeniu

Dzięki 😢 miało być do trzech razy sztuka, a wyszło jak zawsze. Pomysłów co dalej mam kilka, ale zobaczymy co lekarka zaproponuje w następnym tygodniu na wizycie, bo nie rozmawiałam z nią jeszcze bezpośrednio. Tak :(
Bardzo mi przykro, przytulam.
Może badanie zarodków następnym razem?
Trzyma całe forum za Ciebie kciuki abyś walczyła dalej.

A 4 takie same egzemplarze? Na logikę oboje, na każdej stronie parafka a gdzie miejsce na podpis to imię i nazwisko.

A badanie zarodków różnie. U mnie lekarz proponował ale trafiłam na lekarza nastawionego na kasę i proponował wszystko z czego będą mieć pieniądze.
Nie zdecydowaliśmy się bo była to 1 procedura, wszystkie wyniki badań ok, 28 lat.
z drugiej strony w momencie jak miałam 2 poronienia i dwa nieudane transfery to była myśl że mogłam zbadać zarodki bo podchodzę do transferów które z góry są przesądzone o niepowodzeniu
No tak mi się wydaje że są to 4 takie same.
Ale jutro jeszcze to sprawdzę jeszcze raz 😂

Aha czyli ty byś badała😉

Dzień dobry 🙂
Tak coś czułam, że prędzej czy później zawitam na tym wątku. Może ktoś będzie mnie kojarzył z kresek, byłam tam od czerwca. Po zmianie lekarza stwierdziliśmy, że tylko stoimy w miejscu ze staraniami i czas ruszyć do przodu. Wczoraj na pierwszej wizycie zostaliśmy zakwalifikowani do programu 🥹 Wybraliśmy Klinikę Bocian, a @Gosia0132 pomogła mi w wyborze lekarza 🙂 Przez ostatnio przebytą chorobę męża (gdzie miał antybiotyk), dr chce wyniki nasienia męża dopiero za 10 dni, a do tego czasu mamy wykonać jeszcze kilka badań (w tym usg piersi i USG jąder). To co wchodziło w program, to badania zrobiłam już na wczorajszej wizycie. 29.01 mamy wizytę i prawdopodobnie otrzymam rozpiskę stymulacji.
Trzymam kciuki 🍀

Będzie siedzieć zawsze, ja dopiero co się kontaktowałam z szpitalem kiedy będzie wspólny pochówek a Pani powiedziała że Kopernik ma zaniedbanie lekkie, teraz miesiąc temu był pogrzeb dzieci martwourodzonych z 2023 roku a za rok będzie z 2024, sprawdzała dla mnie z domu pogrzebowego 700 pozycji nazwisko po nazwisku. Wszystko zależy jak pochodzi szpital. Ja mialam płeć 2 tygodnie po, ja robiłam kariotyp. Niestety wyszedł zły, bo było w hodowli więcej komórek moich niż dziecka.
Pamiętaj masz Aniołka który jest przy Tobie zawsze :*
Jak to teraz piszę że to czy mi się pocą.
Wczoraj miałam transfer a dokładnie rok temu w tym samym czasie zaszłam w ciążę z Aniołkiem. 17/18 stycznia była owulacja, w tym roku 17 stycznia transfer z tym że zarodek 5 dniowy. Mam nadzieję że tym razem się uda.
Powiem Ci, że jeżeli wszystko u mnie pójdzie zgodnie z planem i się uda zajsc od razu przy pierwszym transferze, to też poród miałabym w okolicach dnia porodu Aniołka.
Nawet nie miałabym nic przeciwko temu, żeby tak to się powiodło 🙂

reklama
Do góry