Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Dla pokrzepieniu dodam, że po urodzeniu maluszka jak ręką odjął.Nie wiem czy słodkie śliwki przejdą bez konsekwencji![]()
Wypluj to słowo. Cesarka ustawiona na 38 tydz +2. Póki co moja lekarka łączy spowolniony wzrost dziecka z tym, że ja sama bardzo chudnę. Czyli - ja chudnę, a dziecko przybiera na wadze ale wolniej. Ja się przejęłam tak kontrolą cukrzycy ciążowej, że znacznie ograniczyłam porcje tego co jem i częstotliwość posiłków. Lekarka kazała mi dużo więcej jeść. Następna wizyta za półtora tygodnia. Do tego czasu będę się opychała (oczywiście muszę zwiększyć dawki insuliny) i zobaczymy wtedy co z dzieckiem. Jeśli ja przytyję a dziecko znacznie wyhamuje, to będzie wiadomo że IUGR. Póki co taka diagnoza nie została jeszcze potwierdzona. Poza tym myślę, że naturalnie będzie mała. Pierwsza córka urodziła się w połowie 38 tyg z wagą tylko 2700 gram. 10/10 w skali Apgar i do dziś jest zdrowa i nic jej nie jest.Ania w skonczonym 34 tyg wazyla 1900czyli idziesz niemal identycznie. Co oznacza ze za ok 3 tygodnie bedziesz rodzic… będzie dobrze!
Ja urodzilam 35+3. Sterydow sie nie daje po 34 tygodniu, bo one mają za cel spowodować wzrost płuc do 34tyg wlasnie, potem juz dziecko sobie radzi. Magnezu tez nie bylo, ja bralam calą ciązę MagneB6 forte.Melapola, Ty chyba rodziłaś jakoś po skończeniu 35 tyg, tak? W którym momencie zaczęłaś dostawać zastrzyki ze sterydu na szybsze dojrzewanie płuc dziecka? Podawali też magnez (to jest chyba na rozwój mózgu)?
W ciąży póki co przytyłam chyba max 6kg. Nie robiłam diety specjalnie tylko tak wyszło jakoś. Pierwszą ciążę miałam czas na siebie chuchać i dmuchać. Teraz zarobiona jestem i "zapominam" jeść.Ja urodzilam 35+3. Sterydow sie nie daje po 34 tygodniu, bo one mają za cel spowodować wzrost płuc do 34tyg wlasnie, potem juz dziecko sobie radzi. Magnezu tez nie bylo, ja bralam calą ciązę MagneB6 forte.
Żółtaczka oczywiscie byla, bilirubina 13.5 i od 4 doby fototerapia przez 24h. Niby teraz wytyczne mowią ze się nie naswietla ponizej 15 bilirubiny ale wczesniaki mają trochę ostrzejsze kryteria. Apgar mialysmy 9/9/10/10, ten 1 pkt odjęty „dla zasady” za skórę wcześniaczą.
Jedz koniecznie, co to za pomysł z dietą redukcyjną w zaawansowanej ciązyhihi teraz masz zadanie przytyć ale oczywiście nie fast foodami
a Ty w ogole w ciąży cokolwiek przytyłas??? Bo wiesz, ja to 25kg…. A mloda i tak miała 2270g wiec to kompletnie niezalezne.
Przypomnij mi proszę od którego tygodnia stwierdzono u Ciebie IUGR. Czy od 33 czy wcześniej? I jak monitorowałaś sytuację? Codziennie ktg? Ja nie będę miała możliwości chodzić na ktg codziennie.Ja urodzilam 35+3. Sterydow sie nie daje po 34 tygodniu, bo one mają za cel spowodować wzrost płuc do 34tyg wlasnie, potem juz dziecko sobie radzi. Magnezu tez nie bylo, ja bralam calą ciązę MagneB6 forte.
Żółtaczka oczywiscie byla, bilirubina 13.5 i od 4 doby fototerapia przez 24h. Niby teraz wytyczne mowią ze się nie naswietla ponizej 15 bilirubiny ale wczesniaki mają trochę ostrzejsze kryteria. Apgar mialysmy 9/9/10/10, ten 1 pkt odjęty „dla zasady” za skórę wcześniaczą.
Jedz koniecznie, co to za pomysł z dietą redukcyjną w zaawansowanej ciązyhihi teraz masz zadanie przytyć ale oczywiście nie fast foodami
a Ty w ogole w ciąży cokolwiek przytyłas??? Bo wiesz, ja to 25kg…. A mloda i tak miała 2270g wiec to kompletnie niezalezne.
U mnie po skończeniu 31 stwierdzila wzmozony opor w tetnicy pępowinowej, graniczny. Dzidzia byla na dolnej granicy normy wagi. W 32 tyg minimalnie gorzej. W 34 tyg juz bylo IUGR i zalecenie ktg domowe 1x dziennie, ja robilam 2x. W 35 tyg zalecenie 2x dziennie ktg i za tydzien juz sie klasc w szpitalu ale ktg dzien pozniej wyszlo zle i wylądowalam na patologii ciazy w 35+1 a dwa dni pozniej cc.Przypomnij mi proszę od którego tygodnia stwierdzono u Ciebie IUGR. Czy od 33 czy wcześniej? I jak monitorowałaś sytuację? Codziennie ktg? Ja nie będę miała możliwości chodzić na ktg codziennie.
Mi tu gdzie jestem w ogóle nie sprawdzają przepływów. Ktg też nie mam nigdy. Nie wiem czy jest możliwość ktg w domu. Następna wizyta za tydzień z haczykiem. Po ukończeniu 34 tygodnia.U mnie po skończeniu 31 stwierdzila wzmozony opor w tetnicy pępowinowej, graniczny. Dzidzia byla na dolnej granicy normy wagi. W 32 tyg minimalnie gorzej. W 34 tyg juz bylo IUGR i zalecenie ktg domowe 1x dziennie, ja robilam 2x. W 35 tyg zalecenie 2x dziennie ktg i za tydzien juz sie klasc w szpitalu ale ktg dzien pozniej wyszlo zle i wylądowalam na patologii ciazy w 35+1 a dwa dni pozniej cc.