Nie obraźcie sie ,ale to "fizycznie" nie mozliwe w 14 miesiacu - bo dziecko NIE MA pewnych mięśni. Tylko psycho mama moe tak wyćwiczyć dziecko. A z doswiadczenia moich znajmoych to przed 2,5 roku żadne z dzieci nie porzuciło jeszcze pieluch, więc coś chyba przesadzasz, albo mamy w piaskownicy lubią sie licytować, która lepsza :-) a to nie o mame tylk o od ziecko chodzi. Bez patologii kochane,spytajcie się lekarza, to każdy wam powie ze dopiero od 18 do 22 meisiąca dziecko może nauczyć się kontrolować mięsnie zwieracza...to po jasną męczyć wcześniej...no i to latanie za dzieckiem i ścieranie...ja pracuje...nie wsyzstkie mamusie siedzą w domu.
To, że dzieci nie potrafią wcześniej niż w 18 miesiącu życia kontrolować oddawania moczu, bo nie mają pewnych mięśni, to moim zdaniem wymysł koncernów produkujących pieluszki. Że niby te mięśnie nagle wzmacniają się/ pojawiają w magicznym dniu ukończenia przez maluszka 1,5 roku?
Moje młodsze dziecko ma teraz niecałe 16 miesięcy i od prawie 5 tygodni chodzi bez pieluchy, także na całodniowe wyjścia i do samochodu. Pieluchę zakładam jej tylko na noc, ale zwykle jest sucha, bo mała trzyma mocz, a nawet potrafi obudzić sie w nocy i zawołać psi psi.
Córcia odzwyczaiła się od pieluch z dnia na dzień (była sadzana na nocnik gdzieś tam od 7 miesiąca i świetnie wiedziała o co chodzi - nie bawiła się, tylko jeśli miała coś do zrobienie to robiła, a jeśli nie to od razu wstawała). Poprostu podobały jej się majteczki starszej siostry i kiedy któregoś dnia założyłam jej kąpielówki, tak jej się to spodobało, że nie dała sobie już założyć pieluszki, tylko musiały być majtki. Byliśmy wtedy na działce, wiec postanowiłam spróbować.
Oczywiście wpadki czasem się zdarzają, bo mała trochę czasem popuści (np puszczając bączka), ale zawsze kończy siusiu w nocniku.
Myślę, że nie jest to nic nadzwyczajnego, bo mam młodszego o 13 miesięcy brata i kiedy on się urodził, ja już chodziłam bez pieluchy. Dziewczyny wychowane w tetrach, popytajcie swoich mam jak było z Wami, bo podejrzewam, ze dzieci wtedy jakoś dziwnie miały odpowiednio wykształcone te wszystkie potrzebne mięśnie.
Pozdrawiam i polecam wczesne sadzanie na nocnik - oczywiście bez przymusu i tylko na chwilę - jak zrobi coś to super, jak nie to nie.