reklama

Kącik małego smakosza

Moi chłopcy byli totalnie antybutelkowi ,niekapków wtedy nie było,więc chcąc - nie chcąc musiałam im dawać pic z filiżanki...i musze powiedziec,że w miarę szybko załapali,o co kaman z takim piciem i w tym wieku juz całkiem nieźle sobie radzili nawet z samodzielnym trzymaniem kubeczka- tak,jak Roxi pisze- zwykły plastikowy,tylko wlewałam malutkie ilości,żeby było im łatwiej.Ale co do mleka,to faktycznie problem....Może to o ząbki chodzi i dlatego wszystko ,co trzeba ścisnąć dziąsłami,jest be????I minie,jak wyjdą?Mi Amelka takie histerie odstaweiała,jak jeszcze ją karmiłam,przy cycu,jak ząbkowała...

reklama
happybeti, ja też wlewam małe ilości, a zanim mu doleci do pyszczka to już ręką kubek klepie żeby leciało :-D

A ja chciałam urozmaicić mojemu Ptyśkowi drugie śniadanko, od jakiegoś czasu daje mu kleik kukurydziany na nutramigenie, a niestety nie ma smakowych żadnych w przeciwieństwie do kaszki ryżowej która u nas niet ... więc dzisiaj zblenderowałam mu do tego kleiku banana i o dziwo zjadł ze smakiem :-) mam nadzieje, że nic mu po tym nie będzie, to raz na jakiś czas będe mu robiła takie nowe smaki :tak:

No i kupiłam plastikowe kubeczki, takie z obrazkami dla maluchów żeby mu sie podobało i pije z nich...z wodą nie ma problemu ale mleko coś mi sie nie widzi z tego kubka zwykłego ale jak mnie zmusi to spróbuje. Dziś za namową koleżanki dosypałam mu do mleka kakao bo może to o smak chodzi bo wode nawet pije, marudzi ale pije no i jakoś weszło z tym kakao, ale bez specjalnego entuzjazmu, tyle tylko że nie musiałam wcześniej walczyć pół godziny żeby buzie łaskawie otworzył. Tylko przecież nie bede mu dawać kakao 2 razy dziennie dzień w dzień, chociaż ona miała taki problem że jej maluch odrzucił mleko całkowicie w wieku 7 miesięcy i pediatra kazał podawać mimo wszystko 2 porcje dziennie do jednej dawać kawe inke do drugiej kakao więc może i tak spróbuje. Nigdy fanem mleka nie był ale teraz to masakra, a inne rzeczy je jak nakręcony, w tym dwa duże słoiki obiadku dziennie i bądź tu człowieku mądry...

LOLISZA Franek ma po prostu specyficzny gust odnośnie jedzenia i będziesz musiala się nieźle nagimnastykować żeby mu dogodzić ;-) ale z tą kawą inką i kakaem do mleka to mnie zdziwiłaś, muszę przyznać. Najwazniejsze, żeby pomagało, bo jednak jest jeszcze za mały, żeby całkowicie z mleka rezygnować. A może wieczorem jednak kaszkę spróbuj mu podać. Wiem, że pisałaś, że ich nie podajesz, bo nie chcesz Franka tuczyć ale mimo wszystko - od czasu do czasu lepsze to niż nic chyba...

Makuc on zje kaszke ale tylko łyżeczką, nie ma opcji żeby wypił mleko, on łyżeczką zje wszystko jak leci, mało tego wczoraj zawinął mi z talerza pieroga ruskiego i całego zjadł sam trzymając w rączkach, tylko to mleko nieszczęsne, a nie chce mu dawać kaszki żeby go tym nie zapychać, wiole żeby warzywa zjadł, tylko może sie okazać że nie bedzie innej opcji żeby mu to mleko przemycić, tylko kaszka... Póki co walczymy, kakao wyraźnie smakuje tylko to też tuczące jest...

LOLISZA Ty masz na tyle dobrze, że Franek wiercipięta jest i do tych szczuplejszych należy, więc kaszka mu bardzo nie zaszkodzi. Może ta obraza stanu na butelkę przejdzie tak szybko ja się pojawiła?

Lolisza a próbowałaś przemycić mleko w innych potrawach, np. w jajecznicy? Wiem, że dużo go się tam nie da, ale zawsze to coś. Może jakieś zupy mleczne? No nie wiem. Mój mąż też nie lubił mleka i teściowa przemycała gdzie tylko mogła.
Na szybko takie przepisy znalazłam: 1, 2 (po lewej stronie)), 3, 4,

Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny. E-lona z przepisów na pewno skorzystam bo już mi inwencji brak. Z jednej strony ciesze sie że inne jedzenie tak mu pasuje, bo za ścianą mam 2,5 latke które nic tylko mleko i jej rodzice walczą w drugą stronę żeby łaskawie coś innego zjadła, ale mleko jest mimo wszystko wygodne, zalezy mi na tym zeby 2 razy dziennie zjadł bo jest dobrze zbilansowane, ewentualne niedobory witaminowo-mineralne uzupełni. Minimalny postęp dziś - zjadł mleko z biszkoptem ale krzywił sie przy tym oczywiście. Mam w pracy lekarza, który swojemu dziecku w tym wieku dawał już płatki nesquik i cini-minis bo tylko z tym mu mleko wchodziło. Jest jeszcze opcja karmienia przez sen, ale tego bym nie chciała go uczyć.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry