• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

U nas cała buteleczka Biodacyny poszła, masowałam kącik i oczko od jakiegos czasu nie ropieje, mam nadzieje, ze juz nie bedzie :-)
Co do prasowania?? Heh przestałam prasowac wszystko jak mały skonczył miesiąc, teraz tylko jak cos jest zbyt sztywne lub wygniecione, czyli prawie wcale :-D Jutro robie test i jego ciuszki wypiore w naszej Dosi z podwojnym płukaniem, a nie proszku dzieciecym, zobaczymy :-)
Co do butelek to ja raz w tygodniu butelki, smoczki, laktator, gryzaczki wrzucam do gara i gotuje, a tak to goraca woda zalewam i juz. Chociaz ja butelke to uzywam tylko do herbatki, ale do mrozenia pokarmu wygotowuje słoiczki i butelki.
Ogolnie sie ostatnio zbytnio nie patyczkuje i na razie mały dzielnie to znosi :-)

reklama
Ppatqa - mnie w nocy chyba tylko 2 razy zalało na szczęście...ale może stanik i wkładi laktacyjne wystarczą??

witam mam problem
od jakiegos miesiaca brakuje mi pokarmu i przez to musze dokarmiac moja mola z butelki ale nie chce tego robic.... pije herbatki z herbapolu fito-mix, niby cos tam pomagaja ale to za malo... wczesniej pilam hippa i te same efekty...
jak chce przystawiac mala to owszem- bardzo chetnie ciagnie pies (bo co chwile jest glodna) ale jak szybko zabiera sie do ciagniecia tak szybko konczy... denerwuje sie ze nie ma pokarmu a jak jest to jest go zdecydowanie za malo... starcza tylko na jakies 1-2 karmienia w dzien i na karmienia nocne ... nad ranem juz nic nie ma :baffled::-(
nie wiem juz co mam robic :confused:
prosze, poradzcie mi co mam robic zeby miec wiecej pokarmu :frown:
płyny, płyny i płyny.... podobno to jest najważniejsze... nie wiem czy to prawda, ale podobno gorące napoje poprawiają laktację... no i podobno zbyt dużo stresu też blokuje produkcję mleka ...

Ja też prasuję z 1 strony tylko i nie patyczkuję się z tym..tetry tylko z dwóch prasowałam, ale chyba też tylko z 1 będę... tym bardziej, że te tetry to tylko na przewijak mam i gdy się Szymkowi ulewa ...no i do szerokiego pieluszkowania...

Ja rzadko mam porzebę sterylizowania, gdyż Szymek na cycu jeszcze, ale akurat wczoraj i dzisiaj odciagałam pokarm i sterylizowałam butle i laktator, tyle, że osadziło mi się strasznie dużo kamienia... próbowałam w wodzie mineralnej sterylizować, gotując 5 minut i znów ten kamień... starłam go chusteczką i zostawiłam tak... też Wam się tak robi?? macie na to jakis sposób??
Blond - jak Ty sterylizujesz w mikrofali??

witam mam problem
od jakiegos miesiaca brakuje mi pokarmu i przez to musze dokarmiac moja mola z butelki ale nie chce tego robic.... pije herbatki z herbapolu fito-mix, niby cos tam pomagaja ale to za malo... wczesniej pilam hippa i te same efekty...
jak chce przystawiac mala to owszem- bardzo chetnie ciagnie pies (bo co chwile jest glodna) ale jak szybko zabiera sie do ciagniecia tak szybko konczy... denerwuje sie ze nie ma pokarmu a jak jest to jest go zdecydowanie za malo... starcza tylko na jakies 1-2 karmienia w dzien i na karmienia nocne ... nad ranem juz nic nie ma :baffled::-(
nie wiem juz co mam robic :confused:
prosze, poradzcie mi co mam robic zeby miec wiecej pokarmu :frown:

Ja na szczescie, odpukac, nie mam problemow z mlekiem, zawsze starczy małemu, zostaje nawet jeszcze sporo + rano sciagne 150ml do zamrozenia na weekend.
Jedna złota recepta, moze cos Ci pomoze - pic duzo ciepłego i słodkiego czyt. osłodzone herbatki itd, ja pije bawarki - kilka dziennie, moze to mity z babcinych opowiadan, ale u mnie bawarki sie sprawdzaja, a sama je strasznie polubiłam :biggrin2:
dodatkowo:
- mozesz miedzy karmieniami + w nocy, jak dziecko spi odciagac pokarm laktatorem lub jesli sie nie "brzydzi" mąz Ci moze sciagac...
-Przed podaniem dziecku piersi zrob ciepły okład lub wez cieply prysznic.
- nie głodzic się, jesc normalnie i regularnie
- duzo pic, najlepiej ciepłego + ja pije wody smakowe i soki owocowe
- czasem wypije sobie karmi, ktos tu na forum nawet mówił, ze jest mlekopedne i u mnie faktycznie po nim jest jakos wiecej tego mleka. Jak wypiłam ostatnio wieczorem jak mały zasnał to rano było wszystko mokre :-D
Trzymam kciuki zeby Ci sie udało... Walcz :biggrin2:

dziekuje :-)
wczoraj na wieczor wypilam cieplutka herbatke mlekopedna i sciagnelam sobie pokarm najpierw 10min, 7min, i na koniec 5min, no i byly widoczne rezultaty :happy: teraz tez wlasnie sciagalam 2raz ale tylko po 10min. :-D i jest to trudne bo akurat jestem sama z mala w domu i jak ja sciagam to ona placze wiec postanowilam zaczekac na meza i wtedy odciagne;)

no wlasnie tak probowalam ale dzisiaj nie dalo rady jak bylam sama w domu bo jakas marudna byla i zamiast odciagac musialam sie mala zajmowac ... tzn nosic ja na rekach i pokazywac wszystko dookola :-p ale bede probowala odrazu odciagac ;-)

reklama
Dokładnie Misiu tak jak napisała Czarna - po karmieniu możesz odciągnąć laktatorem pokarm i w ten sposób sprawdzisz czy dziecko efektywnie ssie.
Opróżniając pierś w ten sposób zmobilizujesz kanaliki mleczne do dalszej i szybszej produkcji mleka.

Najefektywniejsze ssanie ma malec i pobudzi laktację na całego.
Przystawiaj do piersi dziecko jak najczęściej i dużo pij wody niegazowanej niskosodowej oraz soki i herbatki ziołowe.

U mnie pomogło i teraz nie mam problemu z laktacją.

Trzymam kciuki aby się udało.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry