reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie maluszkow

U nas jest na pierwszych sloiczkach nawet znaczek <4msc czyli po ukonczeniu 4ego. My zaczniemy dopiero w polowie 5ego ale bardzo powolutku, lekarz tak zalecil na ostatniej wizycie wtedy pod koniec 6ego miesiaca mala bedzia mogla zjadac jeden posilek bezmleczny w ciagu dnia. Lili powinna przytyc 900g przez nadchodzace 9 tyg wiec nie ma co szalec z dodatkowymi kaloriami :)

Dowiedzialam sie tez ze wg najnowszych zalecen dzieci na piersi powinny otrzymac po raz pierwszy gluten miedzy 5 a 6 mc zycia, czyli znowu sie pozmienialo, pare lat temu nie podawano glutenu przed ukonczeniem 10 msc.
W jakiej formie ten gluten podac, bo ryz i kukurydza sa bezglutenowe>?

reklama
ja nawet ostatnio czytałam w jakiejś gazetce dzieciowej że nie powinno sie rozszerzać diety malucha przed ukończeniem 17 tygodnia bo organizm nie wytwarza jeszcze wszystkich enzymów do trawienia stałych pokarmów
17 tygodni to niecałe 4 m-ce kalendarzowe, więc wszystko się zgadza

Ostatnia edycja:
U nas jest na pierwszych sloiczkach nawet znaczek <4msc czyli po ukonczeniu 4ego. My zaczniemy dopiero w polowie 5ego ale bardzo powolutku, lekarz tak zalecil na ostatniej wizycie wtedy pod koniec 6ego miesiaca mala bedzia mogla zjadac jeden posilek bezmleczny w ciagu dnia. Lili powinna przytyc 900g przez nadchodzace 9 tyg wiec nie ma co szalec z dodatkowymi kaloriami :)

Dowiedzialam sie tez ze wg najnowszych zalecen dzieci na piersi powinny otrzymac po raz pierwszy gluten miedzy 5 a 6 mc zycia, czyli znowu sie pozmienialo, pare lat temu nie podawano glutenu przed ukonczeniem 10 msc.
W jakiej formie ten gluten podac, bo ryz i kukurydza sa bezglutenowe>?
z tego co się orientuję to jakaś kaszka, tak mi mówiła lekarka na ostatniej wizycie, ale szczegóły opowie mi jak mała skończy 4 m-ce podam pierwsze danka i znowu będę na wizycie:-)

Koriander zaczynasz podawac kaszke u glutenem zmieszana z innymi pokarmami
np. 1 lyzeczka kaszki zagescic papke warzywna
a kaszka z glutenem to np manna, jednak przed wprowadzeniem glutenu tez popytam pediatry

ja sie jej co wizyte pytam o to wprowadzanie innych pokarmow a ona cialge ze spokojem i usmiechem odpowiada "jeszcze jest czas", wiec czekam
a smiac mi sie chce kiedy mi kolezanka opowiada jak to jej dziecko jadlo bulke (!!!) kiedy skonczylo 2 m-ce i radzi mi zebym tez juz podawala bo to dobre na dziasla
o glutenie chyba nie slyszala

z czasów rozszerzania diety mojej córci pamiętam że gluten zawiera owsianka z Bobovity i mleczna kaszka manna-unikalny smak tez z Bobovity
a są też słoiczki z kaszką manną m.in z Gerbera zupka jarzynowa i jakiś deserek chyba jabłuszko z kaszą manną i one także zawierają gluten

Przeczytałam wszystkie Wasze wpisy o dokarmianiu...;-)

No cóż,podziwiam mamy które już wprowadziły np.zupkę czy jabłuszko... Sama bym się nie odważyłam narazie na taki krok,chodź pamiętam jak nie mogłam się doczekać kiedy zacznę"dokarmiać" Kacperka i zaczełam mu podawać wszystko wg tabeli z bobovity,ale to było 3 lata temu i teraz wszystko się pozmieniało-dziwne,bo przecież dzieci takie same są;/

Ja zamierzam zacząć podawać chyba słoiczki po 4 miesiącu więc jeszcze poczekam miesiąc-wkońcu mnie to nie zbawi a i tak muszę kupować mleko;-) :-D
Sama pamiętam jak zostałam zjechana po tym jak dałam Kacperkowi-już nie pamiętam w którym miesiącu kawałeczek ale to naprawdę malutki kawałeczek,nawet nie 5milimetrów parówki:-D

Podsumowując każda mama wie co dobre dla jej dziecka ! ! !
Więc jeśli jedna mama uważa że tak jest dla jej dziecka OK to nam nic do tego i na odwrót;-)
Same widzicie że co lekarz to też opinia(tak samo było z ciążami).

A mi nadal dziewczyny nie odpowiedziały na pytanie zadane na głównym: dlaczego Wam się tak spieszy z wprowadzeniem stałych pokarmów?? Po co tak wcześnie??
a smiac mi sie chce kiedy mi kolezanka opowiada jak to jej dziecko jadlo bulke (!!!) kiedy skonczylo 2 m-ce i radzi mi zebym tez juz podawala bo to dobre na dziasla
o glutenie chyba nie slyszala
rany boskie! To niech się cieszy, że jej się to dziecko nie udławiło, bo z tego co czytałam, to ze stałymi pokarmani czeka się na odpowiedni moment także ze względu na rozwój umiejętności jedzenia i połykania!

Witam, mam do sprzedania laktator elektryczny, mało używany, w dobrym stanie za 70zł ! zainteresowane mamy proszę o kontakt prv.

reklama
Cześć dziewczyny. Byliśmy dziś na szczepieniu i pediatra nam powiedziała, że jak Pola SKOŃCZY 3 miesiące, to możemy jej podawać po łyżeczce soku z marchewki i łyżeczce jabłuszka dziennie... Hm, zgodnie z tym co piszecie, wydaje mi się, że to trochę za wcześnie..?.. Tak czy siak, chyba się wstrzymamy, choć lekarka sugerowała co innego...

Mam do Was jeszcze pytanko - dopajam małą herbatką i wkurzam się prawie za każdym razem. Mamy butelki z Aventu i choć dobrze ją dokręcę, to prawie zawsze gdzieś coś podcieknie i mała jest potem mokra 'na dekolcie'.. Wkurza mnie to okropnie i myślę o zmianie butelki. Czytałam ostatnio o produktach firmy MAM - używa któraś z Was ich butelek albo smoczków? Oglądałam też smoczki i butelki Tommee Tippee i mają fajny design :) Nie wiem na co się przestawić.. co proponujecie?

Do góry