reklama

Karmienie

Moje dziecie od tygodnia wcina deserki na pierwszy ogien poszly zlociste jablka i juz 2 sloiczek futruje. Na poczatku sie kwasil i plul ale za 3 lycha zaczal wcinac. Dzisiaj juz zalapal o co kaman i jak widzi niebieska lyzezke zblizajaca sie do jego buzi to otwiera pyszczek szeroko i prawie juz sie nauczyl lykac, nie wywala juz z jezykiem na brode tej papki tlyko ladnie polyka wszystko. no i tak mu smakuje, ze jak za wolno nabieram kolejna lyzeczke to sie wkurza. W zapasie mamy jeszcze mus z jablek i jagod oraz jabluszko ze slodka marchewka. Zobaczymy jak zareaguje na reszte.

reklama
Nie żebym się czepiała,ale według zaleceń pediatrów pokarmy stałe można wprowadzać po 4 mcu.Po znaczy od skończenia 4mca, czyli de facto w 5 mcu. Wiadomo,że to frajda dla rodzica jak mały wcina z łyżeczki,-ale dzieci wcinają wszystko,bo poznają świat głównie paszczą.A jak coś jest słodkie, to podwójnie..

jaipur są różne szkoły...
Ja mam poradnik żywieniowy niemowląt i tam jest napisane,że nalezy rozszerzać maluchom dietę już w 4.miesiącu-jeśli karmi się mlekiem modyfikowanym, a w 5. miesiącu jeśli maluch jest na cycu.
A my karmimy się MM,więc maluchowi powoli wprowadzam nowości :)

Ja się chyba powtórzę ale mi się kompletnie nie spieszy z podawaniem nowych pokarmów, przyznam że boję się że Filipo nie będzie chciał już mleczusia z piersi.

Ja momo tego ze maly konczy 4 miechy dopiero jutro, juz od jakis czterech dni wprowadzam mu kaszke a przedwczoraj pierwszy raz probowal jabluszko, moze to troche wczesnie ale Oskar jest na sztucznym mleku i po prostu coraz mniej sie nim najada... poki co daje tylko kaszke i jabluszko z nowosci, na obiadki, zupki i inne wynalazki jeszcze poczekamy...

Persefona a nie po ukończeniu 4tego miesiąca??
Nie-wyraźnie pisze "od.." :) Ale każdy ma prawo wprowadzać dania jak uważa. My też jak na razie dosypujemy 2 łyżeczki kaszki do mleka na noc, a w dzień troszkę jabłuszka lub jakaś zupka,ale gotowana przeze mnie z warzyw z własnego ogródka :)
Gabi też wprowadzałam dość wcześnie i nie było żadnych problemów, a teraz je wszystko :D

Ostatnia edycja:
ja zamierzam podawac inne produkty po skonczeniu 4 miesiaca. ale powiem Wam, ze Darus juz wcina 220ml mleka i czasem ma malo. jak to jest z tym zageszczaniem kaszka? sa jakies proporcje?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry