reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kilogramy i centymetry na +

10 kilo na plusie jak narazie, czyli magiczne 75!!!:baffled:

co gorsza tyje inaczej niż w pierwszej ciąży, tzn dostałam boczki, a wtedy ich nie mialam i łatwiej chyba było to zrzucić, teraz brzuch ma nawet inny kształt, rozpycha mnie na boki, może to jednak znak, że będzie dziewczynka? :confused: nigdy w to nie wierzyłam, ale podobno na dziewczynkę idzie się wszerz, a poprzednio z Kubasem miałam tylko ogromny brzuchol z przodu i był niżej...sama nie wiem :baffled:

reklama
To dla zainteresowanych trochę teorii (cytaty na zielono) zaczerpniętej z czasopisma

Rodzice nr 2/2008:
Przeciętnie, w pierwszym trymestrze Twoja waga powinna wzrosnąć o ok 1,5-2kg, w drugim o 6-7kg, a w trzecim o 4-5kg.

U mnie jest "trochę" inaczej...
I - 5kg na +
II - 5kg na +
III - sie okaże....

Skąd biorą się dodatkowe krągłości:
dziecko - ok 3,5kg
łożysko - ok 0,7kg
wody płodowe - ok 0,9kg
powiększenie piersi - 0,5kg
powiększona objętosc krwi - ok 2kg
tkanka tłuszczowa - ok 3,5kg

Reasumując wychodzi ponad 11kg.

W sumie nie powinno Ci przybyć więcej niż 12,5-18kg (jesli masz drobną budowę możesz pozwolić sobie na 18kg, a jesli mocniejszą, najwyżej na 11,5kg).

Podejrzewam że średnio ma się ta teoria do rzeczywistości, ale artykuł ciekawy - warto wiedzieć.

to mój wcześniejszy post z pierwszej strony:
przed ciążą 60kg teraz 63 kg czyli 3 kg na +...
obwod brzuszka przed ciażą nie pamiętam, ale teraz mam już 97 cm...
ciekawe co bedzie dalej...
a z 75 B zrobiło mi się już na pewno duże C...

teraz waga 68kg czyli od początku 8kg na plusie
obwód brzuszka 99cm
a rozmiar stanika to duże C

Dołączam do dziewczynek z dziesięciokilogramowym przyrostem:-Dw 23tc
(czuję, że troche ciężej i się wchodzi po schodach)
W biuście jakoś niewiele mi przybywa, choc widzę różnicę, może podgonię pod koniec ciąży...:sorry2:
pozdrowionka

A ja przez ostatni miesiąc przybralam tylko 0,5kg :-D To zasluga gimnastyki i dluzszych spacerow z psami ... w koncu po 4 miesiacach polegiwania sobie pozwalam! W sumie dzis koncze 25tc i mam na plusie 6,5kg. A dzis mi sie snilo, ze wlasnie urodzilam synka, byl tak wielki, ze trudno mi bylo go uniesc i sie w tym snie zastanawialam, jak to mozliwe, ze taki olbrzym sie zmiescil w takim malym brzuchu? hi hi hi :shocked2:;-)

Zycze Wam duuuuzo ruchu, zwlaszcza na swiezym powietrzu! Trzeba dotleniac siebie i malucha :-D

Ja już dobrnełam w 24 tygodniu do 5 kg na "+" (wcześniej 63,5 kg, teraz 68,5 kg), a obwód w brzuszku 100 cm :szok:

reklama
Do góry