Marcikuk,
poza tym ze na okraglo bym spala, i w dzien i w nocy, wyostrzyl mi sie wech, smieje sie czasami sama do siebie ze moglabym w policji zastapic jakiegos pieska tropiacego ;-). No i troche z jedzeniem mi sie pozmienialo, zasmakowaly mi potrawy ktore kiedys trzeba by bylo mi na sile przez zeby przeciskac, a na jajecznice patrzec nie moge. Ale nie mam ani mdlosci ani wymiotow (ustapily jak przestalam jesc szpitalne jedzenie ;-)), przez co na okraglo sie objadam. No i jeszcz ta hiperka nie zeszla do konca.
Katee,
ja mialam hiperke zaklasyfikowana jako umiarkowana w strone ciezkiej, przez 16dni bralam dostinex - jedno opakowanie mi zostalo bo mialam brac przez 24dni. W tej chwili jajniki mam jeszcze ok. 12x10 i 11x10 cm, wiec sa nadal duze. W szpitalu mialam przetaczane albuminy i rozjechaly mi sie prawie wszystkie wyniki badan. Ale jeden z lekarzy powiedzial mi cos co dalo mi ogromna motywacje, nie wiem czy zacytuje go teraz slowo w slowo ale to bylo jakos tak:
"hiperstymulacja to taka fajna sprawa bo oznacza ze jestes w ciazy" i to mi wystarczylo zeby moj organizm zaczal z nia walczyc bo przeciez jestem w ciazy. Najgorsze byly obrzeki, wygladalam jak by ktos zalozyl na mnie ogromnego obwarzanka a brzuch mialam taki jak bym miala za chwile urodzic. Teraz smieje sie juz z tego ze ciaze zaczelam od konca.
I jeszcze jedno, jesli jest podejrzenie hiperki, samo picie duzych ilosci plynow nie wystarczy, dobrze jest sprawdzac bilans plynow czy czasami nie jest za bardzo dodatni tzn. czy wypite plyny nie przenikaja z lozyska naczyn do jam ciala zamiast przechodzic przez nerki w celu wydalenia (ja podczas pobytu w szpitalu mialam na poczatku ok 1000 ml na plusie na dzien i trzeba bylo wymuszac diureze - sikanie - farmakologicznie), dobrze jest tez mierzyc obwod brzucha czy nie przyrasta za bardzo (u mnie w ciagu kilku dni obwod urosl o 7 cm - od przyjecia do szpitala do dnia w ktorym nastapil przelom, a zaczal przyrastac juz wczesniej, teraz od przelomu zmalal juz o jakies 12 cm ale drugie tyle jeszcze powinien zmalec)
To tyle jesli chodzi o hiperke.
Mam nadzieje ze nikt nie bedzie musial korzystac z powyzszych informacji i ze Wasze ciaze beda przebiegac spokojnie :-) Tego Wam wszystkim zycze z calego serduszka.