reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Agapl13 - w Norwegii jest tak ze musisz miec prace pierw zanim pozwolenie dostaniesz, teraz jest gorzej kiedys było łatwiej. Ja mialalm prace na cały etat ( tylko taka) w hotelu to i papiery dostalalm, pierw na 3 miesiace potem na rok , na 5 a rok temu dostałam na stałe.
W mega telegraficznym skrócie....:) zasada jedna tu jest, jak Nasz jezyk to bezrobotnym jest sie tylko z wyboru.... Ale nory nie chca pracowac wola zasiłki. A co do muslimow.... U nas mała wiocha to nie ma tsk duzo ale w żadnym punkcie handlowym zaden nie pracuje za to przed południem masę spotkasz na ulicy tych opatulonych bab z siatami...
Co ty gadasz ze tak zle ? Szkoda.... Bo chyba maja fajna i bogata kulturę .. Tak mi sie wydaje.
A opieka zdrowotna ? Chwalisz ?

reklama
Agapl13 mnie to bardziej przerażałby teraz powrot do Pl niz wtedy wyjazd do NO :)

no wkasnie Aga, ja tez mam tu meza i to inaczej jest, mam tez szwagra, kulka polskich kolezanek i kilka innych narodowości. Ta od 5 dzieci to norwezka - lubią sie płodzić. Ma5 swoich i 2 swojego faceta, musi dom rozbudować :D

Ja strasznie tęsknie za rodzina i za siostrami i siostrzenica.... Takie zycie niestety nie mozna miec wszystkiego...

Emenems, to macie tam calkiem fajnie. Na dodatek piekne tereny, krajobrazy, natura. Byalam tam kiedys i gdyby nie zimno bylby to dla mnie raj na ziemi hihi
Tutaj zachustowane tez albo z siatami albo z wozkiem i kilkama dzieciakami. Faceci natomiast namietnie przesiaduja w barach palac papierosy i pijac kawe. Rano tylko oni siedza przy stolikach a inni w autach do pracy.
opieka zdrowotna? Chyba tez jak wszedzie. Zalezy na jakiego trafi sie lekarza. Niestety mam wrazenie ,ze dla nich tez liczy sie przede wszystkim pieniadz. Nie dla wszystkich ale dla wiekszosci a juz przede wszystkim dla specjalistow....

Ja przez długi czas nie tesknilam do Polski bo poznałam w Rzymie wspaniałe osoby, co prawda Włochów, ale z innych miast, więc oni też byli z daleka od rodzin i w ten sposób my staliśmy się właściwie rodzina.... Niedzielne obiadki, wypady itd. Oni naprawdę przez kilka lat byli dla mnie rodzina, do tej pory jesteśmy w kontakcie.... To były wspaniałe lata.... Ale we Włoszech dla młodych ludzi nie ma wiele perspektyw, ciężko o dobrą pracę, ja z dwoma fakultetami pracowałam jako ekspedientka a później w galerii sztuki.... I o żadnej lepszej pracy nie było mowy, chociaż moje cv było wtedy dla Włochów imponujące, bo 3 języki, bo doświadczenie.... Ale zawsze koniec końców w ostatnim etapie rekrutacji wybierali Włocha....

Zimno jak zimno :) fakt śnieg pol roku ale u mnie ( środkowa Norwegia) jest mega sucho i zima jest piekna i nie tak uciążliwa jak w Gdańsku... Wieczne pluchy wiatry i ta wilgotność...
Tutaj jest ekstra :D jak jest -10 to ide szukać kurtki do -10 chodze w grubej bluzie hehehe

U nas dziwny system ale duzo rzeczy jest refundowanych jak no dojazd do mojej kliniki zawsze mam zwrot za kilometry a np zwolnienia tylko rodzinny wypisuje obohetnie u jakiego sie było specjalisty to i tak fo rodzinnego po pspier ( dzis maz był u naszego wzial mi Zwilnienie do konca przyszłego tygodnia :))

Zapimnialalm o tych wózkach z dziećmi :D zgadza sie hehehe

ImageUploadedByForum BabyBoom1429215313.350737.jpg

Pierwszy śnieg widok z kuchni :)

ImageUploadedByForum BabyBoom1429215362.397047.jpg
I sobota z łopata :D hahaha pojechaliśmy do centrum do miasta 50 km obok i jak wrocilismy to nie mogliśmy zjechać :)
Było -12, jak mowie, gruba bluza
To z drugiej strony domu - w tle dom prawdziwej chińskiej rodziny z Chin co prowadzą prawdziwa chińska restauracje u nas:)

ImageUploadedByForum BabyBoom1429215469.713454.jpg

A na wiosne i jesien mamy takie wschody i zachody - nie wie o co kaman ale sa mega cudne i czasami tak czerwono ze az ma die wrażenie ze cos sie pali.
ImageUploadedByForum BabyBoom1429215612.280058.jpg

No i zima raz jeszcze bo piekna jest - to pod moja piekarnia ImageUploadedByForum BabyBoom1429215658.211948.jpg

I pod Domem ImageUploadedByForum BabyBoom1429215730.646145.jpg
Tam po prawej widac zaśnieżony grill w ogrodku- to moj !!:D hahaha
Juz was nie mecze Norwegia :) ale po prostu lubie swój mały swiat -zeby tak jesCze jakis " mały smrodek " mi sie tu pałętał po tym ogrodku.....ehhhh

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1429215313.350737.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215313.350737.jpg
    38,1 KB · Wyświetleń: 101
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1429215362.397047.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215362.397047.jpg
    23,8 KB · Wyświetleń: 103
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1429215469.713454.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215469.713454.jpg
    19,2 KB · Wyświetleń: 103
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1429215612.280058.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215612.280058.jpg
    19,9 KB · Wyświetleń: 97
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1429215658.211948.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215658.211948.jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 100
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1429215730.646145.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1429215730.646145.jpg
    33,6 KB · Wyświetleń: 101
Sykatynka - a Polacy nie " wygrywają" robotnoscia? Bo u nas tsk jest - Norwedzy nieogary ( jsk to mawia córka meza) a Polacy robotni i kumaci i zaden Norweg glisno tego nie powie ale wola obcokrajowcow zatrudniać bo sa bardziej ogarnięci :)

o kurcze Kate_p7 to mnie zmartwiłaś :-( Mam normy do 1,5 ale skoro mówisz że specjalnie zaniżają to znaczy, że jestem pod kreską. To jaki byłby mój wynik w pierwszej generacji?? Pewnie połowa tego co??

Emenems, teoretycznie tak, ja wygrywalam teoretycznie i cv i robotnoscia, ale jednak Włoch to Włoch i zawsze było lepiej dac robotę rodakowi... Naprawdę brałam udzial w wielu rekrutacjach, zawsze dochodzilam do ostatniego etapu, parę razy jeździłam na ostateczne rozmowy do Mediolanu i zawsze na koniec telefon, że jest super ale jednak wybrali Włocha....
Hess - ja też kolekcjonuje magnesy :D

reklama
Te magnesy nas do siebie przyciągnęły :D

U nas juz etap zatrudnię Norwega chyba maja za soba.... Mam jednego nowego kierowcę Norwega... Szkoda gadac, a tu sie zwolnić kogos ciezko i teraz szef kombinuje....jest bardzo zle...

No nic sykatunka - co sobie doświadczyłaś to twoje w koncu! A teraz gdzie mieszkasz ?

Do góry