reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kuchnia Listopadówek

reklama
Gusiak z taką chęcią na muffiny śmiem wysnuć ryzykowny wniosek że poradzisz sobie z nimi sama :happy::happy:
 
hehe dziewczyny,a powiedzcie w jakiej formie pieczecie te muffiny? Piekłyście w silikonowej? I czy mimo formy wkładacie zawsze te papilotki?
 
ja sobie kupiłam taką formę z dziurami :-) w tesco kosztuje około 15 zł, zawsze daję te papierowe papilotki :) ale planuję kupić silikonowe, bo papierki zawsze się wtapiają w ciasto i trzeba je obierać, a jak upiekę w silikonowej to się wyciągnie i wtedy włoży w papierki, wydaje mi się, że będzie to praktyczniejsze :)
 
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym od mojej teściowej;-) żeby nie było to nie jakies wykwintne a normalne dobre danie

2 opakowania karkówek z biedrony lub lidla (10 kotlecików)
pieczarki
marchewka
2 x sos słodko-kwasny Lowicz (chyba najlepszy)
ryż
cebula
olej

Karkówki podsmażamy kilka minutek z dwóch stron na patelni, na koniec smażenia pieprz i sól, grube płaty rozbijamy nieco przed smażeniem, kroimy na mniejsze kawałki
Kroimy cebule w piórka, pieczarki w paseczki, lub inaczej, marchewke w słupki
układamy w zaroodpornym naczyniu:
karkówka
pieczarki surowe
cebula surowa
karówka
pieczarki itd.
zalewamy sosami Łowicz
1-1,5 h w piekarniku i jest cacy;-)

jeść z ryżem;-) mniam, rozpływa się w ustach ;-)
 
A to mój ulubiony przepis na karkówkę :-) chyba jutro zrobię, bo mi ślinka cieknie..

Bierzemy 1 - 1,5 kg karkówki bez kości, kroimy na plastry grubości około 1 cm, przyprawiamy (wersja dla leniwych - przyprawą do karkówki, wersja zaawansowana - pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, można natrzeć świeżo zgniecionym czosnkiem,co kto lubi ALE NIE SOLIMY) - odstawiamy przynajmniej na godzine.
4 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 10 średnich ziemniaków - obieramy, kroimy - marchew i pietruszkę na talarki, pyrki w ćwiartki. 3 cebule białe, 3 czerwone - kroimy w piórka, białą część pora w talarki.
Cebulę i por szklimy na odrobinie oliwy z oliwek.
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym - na dnie warstwa mięsa, na to cebulę i warzywa, znowu mięso, cebula, warzywa. Ostatnią warstwę muszą tworzyć warzywa. Warzywa można też posypać przyprawami i solą.
Zalewamy wszystko szklanką bulionu i wstawiamy na dwie godzinki do piekarnika na 190 stopni.
Karkówka wychodzi soczysta i krucha - po prostu przepyszna :) a warzywka - niebo w gębie!


 
reklama
Do góry