Natasza, na połówkowym już mi wyszedł ten bright spot w serduszku, to taki biały punkcik o innej echogeniczności, zwapnienie i on w powiązaniu z innymi nieprawidłowościami może oznaczać jakąś chorobę genetyczną lub wadę serca, ale już ta lekarka, co robiła mi wtedy usg, mówiła, żeby się ty nie przejmować, bo samo w sobie nie jest groźne. Dokładnie nie wiem, co to jest, bo w necie ograniczone informacje na ten temat znalazłam do tej pory, chyba muszę sę zagłębić w to bardziej. Potem moja ginka, jak się dowiedziała, to też sprawdziła, że wszystko inne w porządku i żebym się tym nie martwił, bo to się zdarza i znika samo. A ta lekarka od połówkowego jest specjalistką od serduszek właśnie, dlatego do tej pory się nie martwiłam, zaleciła kontrolę pod koniec lutego. Może dzis jeszcze za wcześnie było...
W necie tylko coś takiego na wszystkich stronach znajduję: Na koniec należy wspomnieć o jeszcze jednym, coraz częstszym rozpoznaniu stawianym przez ultrasonografistów- związane jest to z coraz lepszej jakości sprzętem. Chodzi o tzw. „bright spot „ czyli ognisko hiperechogenne. Zlokalizowane jest one zwykle w lewej komorze serca. Nie jest ono wadą serca i nie ma związku z częstszym występowaniem wad serca u płodu. Jego obecność jest tylko wskazaniem do bardzo dokładnej oceny budowy całego płodu pod kątem poszukiwania tzw. ultrasonograficznych markerów abberacji chromosomowych. Jeśli badanie usg poza stwierdzeniem ogniska „briht spot” jest prawidłowe, nie ma potrzeby prowadzenia dalszej diagnostyki. Należy podkreślić, że obecność ogniska jako jedynego objawu w badaniu usg, u kobiety nieobciążonej czynnikami ryzyka, absolutnie nie zwiększa częstości występowania nieprawidłowości chromosomowych u płodu.
wygląda na to, że to naprawdę nie jest nic strasznego, choc na jednej stronie wyczytałam, że pewnym czynnikiem ryzyka może być np. niedoczynność tarczycy... No i piszą, że u kobiet powyżej 35 roku życia też jest zwiększone ryzyko wad, ale ta granica wiekowa przecież umowna musi być, ja w grudniu kończę 35, więc może jednak powinnam się martwić