• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

dranissimo podobno wyprać trzeba wszystko, zarówno rzeczy nowe, jak i używne. Zresztą ja sama, jak kupuję sobie nowy ciuch, to go piorę, bo wiadomo, że ileś par rąk tego dotykało. Najpierw przy produkcji, potem w sklepie, więc dla maluszka tym bardziej trzeba wyprać :-)

reklama
dranissimo, tak, wszystko trzeba przeprac. tzn ja nie pralam jedynie wozka, fotelika, no i ochraniacza na lozeczko. ale znam takie, co praly i obicie wozka ;-) chyba zalezy od mamy.
wlasciwie mojego kocyka akrylowego (grubego) tez nie pralam, polarowe i bawelniane tak.

ja jeszcze nic nie piore i nie szykuje. bawie sie w zbieracza na razie i upychacza po wszystkich szafkach, gdzie jest jeszcze dziura :-D

Ja juz zaczelam. Mam troche wolnego i sie nudze, wiec korzystam i robie cos pozytecznego ;) Poza tym, mam tendencje do odkladania wszystkiego na ostatni moment, a w tym przypadku chcialabym tego uniknac - to juz nie przelewki ;) Dla siebie tego nie robie tylko dla tej Malej Ukochanej Istotki, ech... :)

A z tym praniem obic do wozka, to juz chyba jakis hopel ;P Chyba nie ma co juz byc takim przeostroznym i tak sie dziecka nie uchroni od wszystkich bakterii itd...

Koot i inne zainteresowane lub mniej wielorazowymi pieluchami wklejam raz jeszcze linki - do poczytania:
EKO BABY Pieluszki z materiału - co do czego
Co wybrać?
rady dla poczatkujacej - pieluszki wielorazowe - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
Pozostałe informacje - spis treści
Nie wszystko w 1 miejscu na danej stronie, trzeba trochę po menu pochodzic :)

Co do prania ciuszków - ja popiorę wszystko i to co nowe i to co uzywane i to co dostanę wyprane. Wolę mieć po mojemu. Wózek tez prałam - ale tylko pokrycie spacerówki bo zdejmowalne. Posciel - zarówno wkłady jak i powłoczki. Kocyki tez. Proszku jeszcze nie wybrałam, chyba się zdecyduję na Dzidziusia, a potem przejdę na E sensitive - tak robiła moja Sis w porozumieniu z pediatrą i było dobrze. Zwłaszcza że w tym E to potem swoje rzeczy tez się bedzie prało i oszczędniej, bo te dzieciowe proszki to drogie.
Ja zaczynam pranie i segregowanie za 2-3 tygodnie, już się umawiam ze wszystkimi na powolne znoszenie darów.
Na połowę marca chcę mieć torbę do szpitala spakowaną. Przy czym zamierzam mieć tylko 1. Zadnego podziału na "do porodu" i"po porodzie".
Za to teraz powoli i systematycznie szykuję listy - co dokupić teraz, co ewentualnie potem, co od kogo chcę dostać/pożyczyć, oraz listę kontrolną do szpitala dla męża, żeby wiedział co jest gdzie i co wziąć.

Mnie sie nie chce bawić z praniem pieluch, lenistwo straszne :-D
Co do płatków mydlanych to podobno są zdrowsze ale jak dla mnie strasznie śmierdzą, no i bałabym sie, że mi pralkę zapchają:no:

nati_k, mitaginka a kupowalyscie przez allegro pieluchy tetrowe kolorowe albo flanelowe? wlasnie to lepiej chyba byloby dotknąć chyba że macie sprawdzonego sprzedawcę....

co do prania w płatkach mydlanych raz tego przy starszaku użyłam i wypieprzyłam. bokami z pralki wychodziło na podłogę hahaha, a jak malo tego sie wsypie to podejrzewam ze nie wypierze. do d..one są a nie do prania. chyba ze recznego, no ale kto by sie w to bawil.
co to temperatury prania. oczywiscie piore wszystko zanim sie urodzi i prasuje. ale stosuje sie do temp na metce (moj M myslal ze wszystko dla dzidzi pierze sie w 90 st i raz mi puscil body i czapeczke na 90 st i wszystko bylo w rozmiarze 40 chyba a nie 62 jak włożył hhi.
potem to sie jeszcze prasuje zelaskiem, ja na maxa jadę z mocą:) więc ewentualne bakterie i tak są zabite.
bawełne na 60st mozna prac nawet kolorowa, ale przy trzecim juz stwierdzilam ze bede na 40 ja prala bo się troche zmniejszaja te ciuchy w wyzszej temp. a reczniki do kapieli i pieluchy to sobie w 60st wypiore.

pandorka to jak sie mi chlopak urodzi, chociaz my z aenye juz wiemy ze u mnie to pipka bedzie:), to bedzie MAddox, jak juz raz zarejestrowali to drugi nie bedzie problem:) hihi

Ostatnia edycja:
a dlaczego mialoby sie nie przyjac? Co to jakis zakaz nadawania zagranicznych imion. :sorry:Jak ktos tak ma na imie to tak sie do niego mowi, nie rozumiem co ma sie przyjmowac a co nie? :eek:
Maddox powiedzialabym jest jeszcze w miare latwe bo pisze sie tak jak sie czyta, gorzej z Joshua... Ale to juz nie moj problem jak ktos ma problemy z wymowa...:nerd:
chyba ze chodzi Ci o rejestracje w urzedzie? To co innego;-)

mój kumpel chciał zarejestrować syna LUKA, w urzędzie babka powiedziala mu, podajac ustawe, ze jest takie prawo, że imiona w polsce mogą byc rejestrowane z polskimi znakami Ksiawier nie Xawier, Oliwier nie Olivier, więc pewnie Madoks nie Maddox.
po drugie imię żeńskie dla dziewczynki, męskie dla chłopca, a Luka to wg naszego prawa żeńskie bo kończy się na -a.
jakby chcial to pewnie by sie wykłócił, jak już raz zarejestrują imię w bazie danych to potem już jest i nie ma problemu.a le olał sprawę dał na imię Łukasz i mówią Luka.
jak już jest w pl zarejestrowany Maddox to nie byloby problemu.
ale ja i tak mam córę:D

smoczek uspokajający no to smoczek wiem co jest. ale zwykły to może chodzi o taki do butelki? uspokajający do uspokajania a tradycyjny do picia z butelki....no bo jak inaczej to rozumieć?
ja uspokajającego nie kupuje. butelki tez mialam zamiar nie kupowac ale teraz przemyslalam sprawe i jakby trzeba bylo wyjsc,odciągnąć pokarm, no to i tak sie przyda. kupię chyba TT bo widzę ze zyskała waszą popularność:D

tetre kupilam na allegro i jeest o wiele lepsza niz ze sklepu tzn z tesco lub reala, w sklepue typowym dla dziecka nie patrzylam. Pewnie mialam szczescie.
Co do proszku to i tak musze jeszcze kupic pieluchy bo mam 30 sztuk to jeszcze z drugie tyle to od tego samego sprzdawcy kupie dzidziusia bo ma.
platki mydlane wychodza drozej :-D, a pozatym macie racje troche strachw pralce.

a ja już znalazłam sprzedawcę z dobrymi pieluchami tetrowymi i flanelowymi hihi:) mogę polecić bo od neigo kupiłam, to hurtownia z mojego miasta, sprzedaje też na allegro więc osobiście kupowałam do teraz różne rzeczy, tylko teraz nie chce mi się tam jechać. ale zd rugiej strony, koszty przesyłki a to 5 km:( chyba jednak się skuszę w lutym i pojadę po wypłacie po pieluchy, butelkę i jeszcze jakieś tam pierdoły.
jakby ktoś chciał sprawdzone produkty na allegro to wkleję sprzedawce: MAAN6 Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro

ja na pewno kupię
http://allegro.pl/pieluszka-pieluszki-pieluchy-70x80-flanelowe-i1408481908.html

i

http://allegro.pl/pieluszki-pieluchy-70x80-tetrowe-kolorowe-druk-i1421262755.html

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry