dranissimo dziecko na początku ma bardzo malutki pęcherz, dlatego siusia co dosłownie, czasem 15 minut. posikuje w zasadzie. dziecko 4ro miesięczne ma już większej pojemności pęcherz, wytrzymujący nawet do 4 godzin, ale jeśli cały czas ma pampersa to po co ma się uczyć przetrzymywać. jak przez 3 mce ma mokro po zsikaniu się, to sobie to potrzyma trochę

ja wiem że tak małego dziecka nie posądza się o logikę, to nie jest działanie logiczne i świadome, myślę że bardziej na zasadzie działania instynktu (a te dzieci znowu takie głupiutkie nie są jak nam się wydaje, ale to inny temat

)
ja zauważyłam u mojego Starszaka (mam porównanie do córki kuzynki, w tym samym czasie też na tetrze i to samo) że w wieku 4 mcy na tetrze dzieci śpią w dzień przez godzinkę, dwie, trzy, zależy od dziecka, budzą się już z suchą pieluchą i dopiero wtedy siusiają. ja czasem naprawdę byłam w szoku jak przez 4 godz byla sucha pielucha nawet jak leżał i się bawił!
dlatego Starszak pierwsze oduczył się pampera w nocy, bo zawsze budził się z pustym pampersem po nocy więc w wieku ok.2,5 albo i wcześniej już spał bez pampersa całą noc. podejrzewam że z Młodym będzie gorzej, bo pampersowe dzieciaki siusiają bo mokrego nie czują.
ja jestem generalnie za tetrą jeśli ktoś czuje się na siłach (np pierwsze dziecko) i ma ochote sie w to bawic. inna sytuacja np. urodzic dziecko w zimie, gdzie pieluchy nie maja gdzie schnąć w małym mieszkaniu itd. wszystko należy wziąć pod uwagę. ja urodziłam w czerwcu, wyprałam, 2 godz suche, nie prasowałąm tylko zmieniałam. zaden problem. jak przyszla jesien i zima to juz dziecko mialo pol roku i nie sikalo tak czesto a kupa raz czy dwa razy dziennie. w grudniu dostalam od 'kochanej' tesciowej pampersy no i chcialam je zuzyc bo rozmiar ledwo ledwo i sie tak rozleniwiłam jak poznalam smak pampersa ze nie bylo powrotu. zreszta w lutym poszlam do pracy, a nie moglam nikogo zmuszac do tetrowania. także uwazam tez, ze pomysl na zmiane pampera i tetry niestety sie nie powiedzie, jak juz czlowiek pozna smak wygody

chociaz pamietam! w jesieni i zimie nie chcialam miec na weekend pieluch i prania i przez weekend zakladalam pampery a pon-pt tetra. wiec da sie

powodzenia
antonina o torbie do szpitala pomyslę w marcu, na początku może w połowie

bez paniki, ja tez dopiero mam tylko ciuszki, ale za to ile