reklama
moja mama też mówi, że przygotuje obiad
ale ja zdecydowanie wolę restauracje właśnie po to aby nie było krzątania się przy garach - choć wiem, że ja byłabym zwolniona z przygotowań
no i z tego co wiem nie ma nauk tylko krótka instrukcja przed ceremonią:-)
ale ja zdecydowanie wolę restauracje właśnie po to aby nie było krzątania się przy garach - choć wiem, że ja byłabym zwolniona z przygotowań

no i z tego co wiem nie ma nauk tylko krótka instrukcja przed ceremonią:-)
liwus
Mama Rozalki i Adasia :)
my też planujemy chrzest na 28.09 tylko że jeszcze nic nie załatwione :-/ jutro idę do kancelarii parafialnej zorientować się ..
A powiedzcie dziewczyny - bo wy na pewno się orientujecie jak to jest z rodzicami chrzestnymi?? Czy koniecznie muszą być wierzący i koniecznie muszą przystąpić przed chrztem do spowiedzi ?? Ksiądz daje jakieś karteczki potwierdzające spowiedź lub coś w tym stylu??
A powiedzcie dziewczyny - bo wy na pewno się orientujecie jak to jest z rodzicami chrzestnymi?? Czy koniecznie muszą być wierzący i koniecznie muszą przystąpić przed chrztem do spowiedzi ?? Ksiądz daje jakieś karteczki potwierdzające spowiedź lub coś w tym stylu??
my mamy chrzest 31.08 u nas chrzestni dostali karteczke do spowiedzi,musza ja oddac przed chrztem oprócz tego musza przyniesc zaswiadczenie ze swojej parafii ze nie ma przeciwskazan do bycia chrzestnym
my bylismy na takiej nauce przedchrzcielnej 08.08 trwało 30 min a ksiadz mówił głównie o Bibli a nie o ceremoni
wiec jak dla mnie to jakies było dziwne ale przezylismy,
ja mam sama chrzest bez zadnej ogromnej uroczystosci - u nas w parafii jest 1 niedziela gdzie jest tak zwany uroczysty chrzest ale ja nie chciałam brać w tym udziału
także sobie zamówiłam osobna msze i wtedy tylko mój Kubuś bedzie chrzczony, a robie cała impreze w domu bo mam malutko gosci-tylko najblizsza rodzina, poza tym obiadem zajmie sie siostra a słodkosciami mama także luz. Ja jakos swobodniej sie czuje w domu 

liwus
Mama Rozalki i Adasia :)
No mam nadzieję że u nas nie będą wymagane karteczki potwierdzające spowiedź:-) Natoamist my robimy uroczystość po chrzcie w domu a dokładniej u Babci czyli u Prababci w domu :-):-) w zależności od pogody zrobimy grilla albo obiad :-) a ma być i tak najbliższa rodzina :-)
U nas przy Pysiu chrzestni musieli tylko mieć bierzmowanie.
Tyle że nasz proboszcz był luzak
U nas chrzest będzie w domku i tylko z dziadkami + chrzestni czyli mój brat i przyjaciółka z narzeczonymi + brat męża z rodzinką. Główną kucharką będzie moja mama inaczej by mnie zabiła.
a przy mojej mamie lepiej żebym się po kuchni nie plątała. Może nakryć stół mi się uda 
Tyle że nasz proboszcz był luzak
U nas chrzest będzie w domku i tylko z dziadkami + chrzestni czyli mój brat i przyjaciółka z narzeczonymi + brat męża z rodzinką. Główną kucharką będzie moja mama inaczej by mnie zabiła.

Dziewczyny chwalenie już na forum czerwcówek przerabiałyśmy, dlatego teraz informujemy, nie chwalimy;-)
My mieliśmy chrzcić 21.09, ale kompletnie nie możemy sie dogadać w kwestii chrzestnych, dlatego odkładamy na chwilkę.

My mieliśmy chrzcić 21.09, ale kompletnie nie możemy sie dogadać w kwestii chrzestnych, dlatego odkładamy na chwilkę.
reklama
survivor26
Mamy lipcowe'08
Rodzice chrzestni katolikami muszą być....rodzeni niekoniecznie
Chrzestni gwarantują w razie czego swoim słowem, że nawet jak dziecko u pogan zrodzone, to je po katolicku wychowają
Dlatego mam nadzieję, ze u nas ksiądz nie będzie robił problemów, bo chrzestnych mamy pierwsza klasa:-) Zobaczymy, jutro mąż idzie załatwiać....