reklama

Listopad 2009

nie gosiulek, nie powiedziałaś że nie lubisz halloween tylko, ze nie powinno się go obchodzić.
Jak coś z poza naszej kultury przyjmie się i utrzyma przez jakiś czas staje się tradycją i dotyczy to prawie wszystkiego co "świętujemy" obecnie.

edit: a właściwie czemu musi być tradycyjnie?

reklama
Hej :)

Dziewczyny oczywiście jak zrobię jakąś fotkę to wrzucę:tak::-)

dziunka a co to za impreza u Was?? Chyba coś przegapiłam:zawstydzona/y:
dziadkowie przyjeżdzają?? ;)
To się narobiłaś Kobieto;-)
Jak ja dawno nic nie piekłam:no: ostatni raz na świeta Wielkanocne:tak:

martolinka zajrzałam na smaczki, super przepis, też nigdy nie jadłam czegoś takiego i chyba się skuszę:-)

Dla mnie to było oczywiste ale masz racje,nie napisałam.Bo ja lubię tradycję:-)a coraz więcej wkrada sie do Polski róznych innych obyczajów a nasze schodzą na dalszy plan.Owszem święto WS jest ogromną tradycją ale za kilkanaście lat zobaczycie co może być pierwsze. Dla mnie jest to BARDZO WAŻNE ŚWIĘTO!

ej Kilolek ja nie napisałam że nie powinno się go obchodzić:crazy:

Rany dziewczyny, ja się dziś czuję koszmarnie!! Normalnie nie da się funkcjonować. Pokładam się od rana, na szczescie M pojechał tylko podpisać się na liście na zajęciach i wrócił bo myślałam że nie wyrobię. Przespałam się z Alą, ale nic nie pomogło, było mi tak niedobrze, ze z trudem zjadłam obiad.

Teraz M zabrał Alę do Lidla a ja się kładę. Mam nadzieję, że to fatalne samopoczucie to znak że hormony ostro pracują i wszystko będzie ok z fasolką.

Szczerze mówiąc to dla mnie Halloween i Święto Zmarłych to dwie różne sprawy i nie można absolutnie tego porównywać. A tak między nami;-) osobę zmarłą, nam bliską nosi się w sercu na co dzień i do tego nie powinno być potrzebne żadne święto, a o grób powinno się dbać nie tylko przed 1 listopada. Dla mnie jest to tylko okazja do spotkania się z rodziną z dalekich stron.

A rodzina wprosiła się na urodziny, których nie chciałam wyprawiać ze względu finansowych, ale wpadło trochę kaski w piątek więc....
No i się cieszę bo uzbierałam z prezentów na wymarzony płaszcz:-):-):-)

Martolinka tak obiad rocznicowy, ale właśnie mój mąż oświadczył że przed obiadem jedzie w trase. Chyba osiwieję kiedyś przez niego grrrrrrr

Byliśmy dzisiaj na zakupach: mój mąż kupil sobie laptopa (bo jego padł już ostatecznie-tydzień go reanimowal ale juz koniec) a ja kupilam sobie tzn Pawłowi polke z ikea na scianę a Pawel wybral sobie nowe pudelko do klockow od taty

Agrafka kobieto jak ja ci wspolczuje. Ja wlasnie tak jak Ty czulam się na początku ciąży, ledwo żyłam. Jeszcze pracujac z dziecmi to padałam z nog. Ja lepiej porod wspominam niz pierwszy trymestr :-(:-(:-(, potem już góry zdobywałam :)) Trzymam za Ciebie kciuki, wszystko bedzie dobrze

Gosiulek pewnie Ci przykro i smutno na to zbliżające się święto, musisz być dzielna. Tak ciezko sie z pewnymi rzeczami pogodzic

no to super gratuluje!

w rodzinie mojej babci Świeto Zmarłych to naprawdę wielkie święto. Teraz może juz tak nie, bo niewiele ich zyje no i mocno leciwi już są ale babcia miała 7 sióstr i 3 braci rozsianychh mocno po Polsce. Wszyscy na 1 listopada zjeżdżali sie na groby i na tych grobach świętowali. Tak prawie po cygańsku. Bez śpiewów i tańcy oczywiście ale taki wielki piknik. Ledzenie, ciasta, herbata w termosach. Ich groby są w zasadzie niemal obok siebie, więc siedzą (na brzegu grobu!!) z tym jedzeniem na kolanach i opowiadają co tam u nich przez cąły rok się wydarzyło. TO jest jakaś zabużańska tradycja ale ja dokłądnie nie wiem. Troche dziwnie to wygląda ale nie raz i ksiądz przychodził do nich porozmawiać więc widać nic złego w tym nie ma.

Ostatnia edycja:
reklama
Dla mnie ŚWIĘTO Wszystkich Świętych to jest duże święto ze względu na mojego synka.To jest bardzo uroczysty dzień.Tak Etna masz rację:-(
I nie jest to okazja do spotkania się z rodziną. Synka noszę w swoim sercu stale a na cmentarzu jestem BARDZO często.
Tego nie da się opisać. Jego nie ma tutaj a przez to święto jest...jakoś jest.

Dzień Wszystkich Świętych to bardzo radosny dzień. Dzień Zmarłych jest pełen zadumy...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry