reklama

Listopad 2009

Witam wieczorkiem. Za godzinkę lecę do pracy i jestem zła bo fajny film na 1 się rozpoczął wrr... Jestem od kilku dni baaardzo zmęczona... Cały czas bym spała i spała. W domu bałagan a ja na nic nie mam siły. Jeszcze jestem przed @ i brak mi do wszystkiego cierpliwości.

Przepraszam, że się nie odniosę do Waszych postów ale ledwo patrzę na oczy. Muszę się zaraz zacząć szykować do pracy... Postaram się poprawić w weekend... Buziaki dla Was...

reklama
w sumie niewiem, gdzie o to pytac, wiec pisze tutaj. czy wasze dzieci wymawiaja r bez problemu? bo zauwazylam ostatnio,ze moja ma problem,zwykle mowi l,ale do tej pory jakos tego nie slyszalam, dopiero niedawno sie zorietowalam

aza,czy ty mi wyslalas zaproszenie na fb???? bo ktos mi wyslal, wyglada troche jak ty,ale pewnosci nie mam :-) a jako wspolna znajoma jest chyba aga444

sorry, nie aga tylko ania sm i juz wiem,ze to kamcia,a nie ty :sorry2:

Ostatnia edycja:
banana Marcel zamiast r wymawia j. czyli sejek, jyba, jąćka ;p itp

zauwazyłam tez ze zamiast L mowi J. czyli chjeb lala -jaja, kulki - kujki. nie wiem czy to strawa logopedyczna czy to jeszcze ma szanse sie zmienic ;> ale szczerze nie przyszlo mi na mysle jeszcze marcela konsultować. zapytam w styczniu na wizycie u naszej p. doktor ;]

Ostatnia edycja:
ja sie pytam, bo moja ma tylozgryz ( dolna szczeka cofnieta w stosunku do gornej) i sie zastanawiam,czy to przez to,czy to po prostu ten wiek. dentysta powiedzial,ze na razie ciezko powiedziec, bo sie mmoze zmienic przy stalych zebach,a jak nie to aparat :baffled:

hej
banana ja mam tyłozgryz a nie mam wady wymowy więc może Amelka z tego wyrośnie :tak:, u mnie Kuba mówi doda zamiast woda itp ale myślę że mu to minie ,na razie ciesze się że zaczyna mówić coraz więcej
aza a ty nie imprezujesz w weekend ?? hehe ;-)
Kuba dzisiaj miał wolne od swojego przedszkola więc poszliśmy do otwartego i co pocałowaliśmy klamkę , zła byłam podwójnie bo strasznie lało
ugotowałam dzisiaj ogórkową i się zastanawiam czy mogę już Lenie dać ?? oczywiście odlałam przed przyprawieniem i wsadziłam do lodówki i nie wiem czy podać czy zamrozić i podać za jakiś czas

w sumie niewiem, gdzie o to pytac, wiec pisze tutaj. czy wasze dzieci wymawiaja r bez problemu? bo zauwazylam ostatnio,ze moja ma problem,zwykle mowi l,ale do tej pory jakos tego nie slyszalam, dopiero niedawno sie zorietowalam

banana Marcel zamiast r wymawia j. czyli sejek, jyba, jąćka ;p itp

zauwazyłam tez ze zamiast L mowi J. czyli chjeb lala -jaja, kulki - kujki. nie wiem czy to strawa logopedyczna czy to jeszcze ma szanse sie zmienic ;> ale szczerze nie przyszlo mi na mysle jeszcze marcela konsultować. zapytam w styczniu na wizycie u naszej p. doktor ;]

Dziewczyny, ogladałam niedawno taki program o rozwoju mowy u dzieci i mówienie "J" zamiast "r" w tym wieku ejst jak najbardziej prawidłowe. Ale mówienie "l" już nie bardzo - o ile pamiętam to około 2,5 roku "L" powinno własnie przejśc w "J". Podpytam się jeszcze mojej mamy bo była kiedyś logopedą - dawno temu, ale pewnie coś pamięta :)

Ala mówi czasem "j" ale coraz czesciej zdarza jej się "r" i tak to fajnie brzmi :) "kolojuję moją prrrracę" :)

Moja Patrycja mając ponad 6 lat dopiero niedawno zaczęła mówić r, do tego czasu mówiła l. Pytałam logopedy i powiedziała, że to norma i dziecko ok. 6 roku życia zaczyna mówić prawidłowo r.
A Arucha mówi l.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry