reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopad 2010

Ja nie miałam tak fajnie w SR, w ogóle uważam że więcej o ćwiczeniach i pozycjach dowiedziałam się od instruktorki na siłowni- niż tam. A zajęcia były nudne- ludzie fajni, ale u nas to same reklamy były!!

np. godzina z kobietą z banku krwi pępowinowej która wręcz wmawiała nam że musimy tą krew pobrać bo promocja teraz, godzina z kobietą z firmy bieliźniarskiej która mówiła że tylko ta i żadna inna bielizna nie jest dobra, godzina z kobietą od laktatorów- też Pani przedstawiciel która mówiła że wszystkie inne są beznadziejne a ten jedyny najlepszy... a płaciło się 300zł.

My akurat nie zapłaciliśmy bo jak zbierali opłaty to nas nie było w danej chwili i dopiero po dowiedzieliśmy że inni mają to zapłacone

reklama
A ja się nic nie dowiem bo do SR nie chodzę :(
Nawet nie wiem jak to u mnie będzie z porodem, czy za poród rodzinny się płaci czy dostanę skierowanie na cesarkę, czy mam czekać normalnie na bóle. Nic kompletnie nic nie wiem. Dobrze że w poniedziałek wizyta i założyłam sobie że o wszystko lekarza wypytam. Niestety nie pracuje w szpitalu w którym jestem zmuszona rodzić więc tym bardziej nie wiem jak to będzie.
Zastanawiam się czy któregoś dnia nie zadzwonić do położnej która prowadzi SR i jej nie wypytać co należy przynieść do szpitala itd. Byłam w sumie do niej zapisana a wyszło jak wyszło że ze SR musiłam zrezygnować. Najwyżej się z nią umówię i podjadę chociaż na chwilę na rozmowę.
A jeszcze większa czarna magia dla mnie to wszystkie formalności i dokumenty po porodzie. Co do pracy co do zusu itd

lenna1982 do szpitala badania ktore miałaś robione w ciąży, wszystkie USG,ostatna morfologia, mocz, HBS Ag-ważne 3 miesiące lub WZW, WR-ważne 2 tyg., wszystkie wyniki od np. kardiologa, okulisty itd., ważne wyniki posiewu z przedsionka pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae- podobno nie wszyscy lekarze mowia o tym badaniu...
Rzeczy dla Ciebie i małeństwa...jak masz jakies pytania to pisz...napewno kazdy podpowie...

lenna1982 do pracy wniosek o urlop macieżyński, akt urodzenia dziecka, oświadczenie o urodzeniu pierwszego dziecka, PESEL dziecka...
do zakladu pracy ojca akt urodzenia,PESEL dziecka...
do Urzedu stanu cywilnego trzeba zgłosic urodzenie dziecka - potrzebne dowody, zaswiadczenie od lekarza o urodzeniu dziecka, pozniej trzeba odebrac PESEL...
no i becikowe w Ośrodku Pomocy Społecznej- potrzebne wniosek, kserokopia dowodu, kopia i orginał aktu urodzenia, PESEL dziecka

Dzięki :)

Tak sobie myślę że w sumie to mąż powinien to wszystko załatwiać ale mam za dużo czasu na myślenie i wydaje mi się, że jak wszystkiego nie dopilnuję to kto to zrobi :)

A co do szpitala to tak mniej wiecej wiem tylko każdy szpital ma swoją listę. Nawet nie wiem czy u mnie w szpitalu muszę mieć swoje ubranka dla maluchów. No ale cóż nie mam innego wyjścia jak tylko przygotować torebeczki odpowiednio je opisać i liczyć że małżonek się nie pomyli :)

Ubranka na pewno,czapeczki, kocyk lub spiworek, ręcznik, rękawiczki, pieluszki tetrowe...róznie jest z kosmetykami i pieluszkami jednorazowymi...

Hej!
Miałam napisać dzień dobry, bo niedawno wstałam drugi raz :))))
Od rana troszkę chodzenia - byliśmy w banku, znowu nam papiery z uK odrzucili i znowu wysłaliśmy do znajomego w celu poprawki, a termin 13.10, fajnie :( No, ale potem były lody i nastrój na + podtrzymany.
Poza tym było fajnie cieplutko i słonecznie, było, bo właśnie leje jak z cebra!!!!!
Ixi oby te krwawienie ustąpiło i założyli krążek, niech Maluszek jeszcze pobędzie w brzuszku, nawet za cenę starego chleba z margaryną :)))
Amerie i gosiek ale fajne opowieści ze szkoły rodzenia. No i wogóle większość chodzi na takie zajęcia, szkoda, że u mnie ich niema, musiałabym jeździć ponad 70km do Torunia. Zdaję się na wasze nowinki.
Lenna witamy spowrotem!

Przy okazji co z resztą "starych" forumowiczek? modlisia, meryan

Ja to mam takie pytanko - do tego szpitala to skąd mam wziąć wyniki jak ich nie dostaję, da mi moja gin z karty??????? no i usg, mam tylko 3szt z początku ciąży, nie chce ich oddawać do szpitala?????????

usg to chyba tylko to najbardziej aktualne trzeba mieć :-) nie wiem po co by im były np zdjęcia z 6tego tygodnia..

reklama
Ja dostaje wszystkie wyniki badań a gin tylko wpisuje je do karty...jezeli nie dostałaś to napewno dostaniesz przed porodem...usg to najbardziej aktualne...tylko trzeba pilnowac tych badan bo nie wszyscy lekarze zlecaja wszystkie badania np. posiewu z przedsionka pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae o ktorym pisalam wczesniej...podobno jest to bardzo ważne dla dzieciatka...

Do góry